Hrníčkový mazanec naší babči: Voní máslem a citronem a přípravu podle tohoto receptu zvládne úplně každý
5. 4. 2023 Vaření
Kdo by si dokázal představit Velikonoce bez mazance? Nabízíme prověřený recept na hrníčkový mazanec, u kterého nemusíte nic vážit, a přesto bude výsledek dokonalý.
Při pečení se obejdete i bez váhy
Profesionální cukráři sice hrníčkovým receptům moc nefandí a vše přesně odměřují na gramy, spousta lidí ale na odměřování šálky nedá dopustit. Hrnečkové recepty jsou rychlé, jednoduché a vše máte hotovo za pár minut. Nemusíte se trápit závažím nebo třeba tím, že vám došly baterky v digitální váze.
Hrnečky neboli cups se jako měrná jednotka běžně používají ve Velké Británii a v USA, oblíbené jsou ale i u nás. Jediným zádrhelem je, že velikost hrnku nebo šálku u nás není přesně stanovena. Obecně se ale má zato, že běžný hrnek by měl mít objem 250 ml. Hrnek pak můžete doplnit lžičkami a snadno si odměříte i suroviny, jichž se používá v receptu menší množství.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec odměřený hrnky a lžící
Hrnky se u nás nejčastěji odměřují obyčejné lité buchty, bábovky a koláče na plech, hrnkový recept ale poměrně dobře funguje i v případě tradičního velikonočního pečiva mazance. Příprava je stejná jako u klasického mazance. Pokud se tedy budete řídit tipy z našeho staršího článku, nemůžete šlápnout vedle a váš mazanec bude dokonale vláčný a nadýchaný. A jak jej tedy připravíte?
Budete potřebovat: 3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic cukru krupice, 1/2 kostky másla, necelou kostku droždí, 1/2 hrnku vlažného mléka, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, rozinky, rum, mandle a žloutek na potření mazance.
- Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka dejte droždí (je možno použít i sušené, necelý sáček) a lžíci cukru. Zakryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Rozinky dejte do misky a zalijte je trochou rumu.
- V míse smíchejte mouku, přidejte 8 zbylých lžic cukru, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl.
- Přidejte kvásek, zamíchejte a nakonec přilijte rozpuštěné máslo a všechno společně promíchejte. Pak vypracujete těsto a důkladně je prohněťte. Pak přidejte scezené rozinky. Těsto zakulaťte, dejte do mísy a zakryjte utěrkou. Poté je nechte asi hodinu kynout někde v teple.
- Po vykynutí vytvarujte bochánek a nůžkami ve středu vystřihněte křížek nebo bochánek nařízněte na povrchu žiletkou. Bochánek potřete rozšlehaným žloutkem a posypejte nasekanými mandlemi nebo mandlovými lupínky.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte mazanec asi 20 minut při teplotě 180 °C. Potom teplotu snižte a mazanec dopékejte přibližně dalších 40 minut při teplotě 150 °C.
Náš tip: Při přípravě snadného hrnkového mazance můžete postupovat také podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Netroufáte si na velikonoční kynutý mazanec? Připravte si ten tvarohový. Je snadný, rychlý a chutná výborně
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 11 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 21 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 22 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Hrníčkové recepty na tvarohové moučníky: Jak upéct vláčnou buchtu, která je hotová během chvilky
7 tipů, jak na ten nejlepší velikonoční mazanec: Takhle nepopraská a bude nádherně nadýchaný!
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Komentáře
5. 4. 2023 16:44