Tajemství šťavnaté sekané je ve správném poměru vepřového a hovězího masa. Známe fígl, díky kterému při pečení nepopraská
19. 4. 2023 Vaření
Dobře připravená sekaná je oblíbená dobrota. Víte, jak připravit tu úplně nejlepší a dokonale šťavnatou? Co by v správné sekané nemělo chybět a na co naopak raději úplně zapomenout?
Která sekaná je nejlepší?
Sekaná neboli „sekačka“ není příliš složitá, a aby se povedla, vyplatí se respektovat několik pravidel. Výsledkem bude nejlepší šťavnatá sekaná. Můžete si ji dát jen tak s kyselou okurkou, na chleba, ale také třeba zalít omáčkou, a to klidně i svíčkovou. Sekaná se tak skvěle hodí nejen ke svačině, ale i k obědu či večeři.
Mohlo by vás zajímat
Co nedávat do sekané?
Připravit zdravou sekanou příliš nejde. Když totiž sáhnete po kuřecím nebo krůtím mase, případně po vepřové kýtě, je to sice libové masíčko, ale na sekanou není příliš vhodné. Během pečení totiž vyschne, sekaná není šťavnatá a snadněji se rozpadá.
Mohlo by vás zajímat
Z jakého masa je nejlepší sekaná?
Které maso tedy použít do sekané? Hodí se směs kteréhokoliv masa. Když už chcete zvolit kuřecí, sáhněte po tučnějších stehnech, případně přidejte nakrájenou slaninu nebo sýr (například eidam). Nejlepší je ale směs hovězího a tučnějšího vepřového masa (plecko) v poměru 1:2. Pak bude sekaná opravdu krásně šťavnatá a bude lépe držet pohromadě.
Jaké koření na sekanou?
Koření patří do většiny jídel a ani sekaná není výjimkou. Naopak, s kořením by se v tomto případě šetřit nemělo. Ochutnávat syrovou sekanou se rozhodně nedoporučuje, ale při přípravě je třeba myslet na dostatečné ochucení solí a pepřem. Pokud ale budete přidávat sýr, solte už jen lehce.
Správná sekaná je dobře ochucená, vhodné jsou i některé další druhy koření a aromatických bylinek. Na ½ kg masa počítejte alespoň s 3 stroužky česneku, hodí se mletá paprikou, drcený kmín, důležitá je také majoránka. Někdo využívá oregano, přidat můžete i petrželku.
Co dát do sekané místo strouhanky?
Do sekané se většinou dává strouhanka, která maso zahustí. Přidává se i mouka, někdy dokonce namočená houska. Variantou jsou vločky (ovesné nebo ječné), využít se dají i nastrouhané syrové brambory nebo nastrouhaná vařená mrkev, případně mletý sýr.
Patří zelenina do sekané?
Zeleninu do sekané většinou nedáváme, ale patří do ní česnek, někdy se dává cibule, můžeme přidat i celer. Mrkev se používá jen vařená. Sekaná pak získá lepší chuť, barvu i vlhkost. Zbývající druhy zeleniny mimo česneku je před přidáním vhodné osmahnout na oleji
Co se sekanou, aby nepopraskala?
Popraskaná sekaná není nic krásného. Jak tomu zabránit? Sekanou před vložením do trouby „uhlaďte“ rukou, kterou jste si předem namočili ve vodě. Tím se povrch hezky uhladí a propojí. Variantou je také obalení šišky plátky anglické slaniny.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat domácí sekanou?
Rozhodně také nezapomeňte na důkladné prohnětení směsi ještě před tím, než ji začnete ochucovat. Měla by vzniknout kompaktní kaše. Část masa můžete rozmixovat, část by měla zůstat hrubší. Připravit vynikající sekanou můžete i podle tohoto receptu.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Co podávat k sekané?
K sekané si můžete dát chléb, třeba i namazaný hořčicí. Jedinečná je určitě sametová bramborová kaše, hodí se i vařené brambory. Přílohou může být i zelenina, například plátky okurky, rajčat nebo natrhané kousky salátu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více