Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italové sice přijali McDonald's pozvolna, nyní se jím však mohou chlubit.
Zdroj: pixabay / koláž Toprecepty.cz

Přestože je pro některé lidi stravování ve fastfoodových řetězcích nepředstavitelné, Italové jej překvapivě povýšili téměř až na vrchol gastronomie. Římská pobočka McDonald’s je totiž označována za nejluxusnější provozovnu rychlého občerstvení na celém světě. Architektonický skvost se tak již téměř zařadil mezi římské památky jakými jsou Koloseum nebo Fontána di Trevi. Přitom se zprvu zdálo, že rychlé občerstvení dostane tvrdý direkt.

Prvotní odmítnutí

Luxusní pobočka amerického řetězce na Piazza di Spagna, kde se nachází ikonické Španělské schody či sloup Neposkvrněného početí Panny Marie, se od doby svého otevření v roce 1986 stala hitem. Přitom se ze začátku zdálo, že McDonald’s na Apeninském poloostrově narazí. Italové si totiž podle webu Roma.com nechtěli připustit, že by americké jídlo mohlo konkurovat jejich gastronomii.

@mikaybennett 📍Rome, Italy • • • • • • #fypシ #foryou #foryoupage #fyp #rome #roma#romeitaly #romaitalia🇮🇹 #romaitalia #romaitaly #rometravel #rometravelguide #rometravelers #rometrip #rometravels #rometraveltips #rometrevifountain #wheninrome #onaneveninginroma #bestofrome #romeguide #romefoodguide #rometourguide #tourrome #romeaesthetic #coloseum #romecolosseum #romanfood #romediaries #italydiaries #italytravel #romevlog #romeplaces #romethingstodo #italy #italia #italianfood #italytravel #italyitinerary #10daysinitaly #italyplacestovisit #italyrestaurant #italyairbnb #rome #romeitaly #europeitinerary #europeansummer #europeantravel #summer #summervacation #europetravel #europe2023 #summervacation #travelitinerary #trending #viral #traveltok #traveltips #travelhacks #travelguide #italyguide #restaurantreview #foryoupage #bestrestaurants #wheretoeatinitaly #italybucketlist #italy🇮🇹 #italytiktok #amalficoasttravel #restaurante #ristorante #italianfoodlover #italianfoodcheck #mcdonalds #mcdonaldshacks #mcdonaldsitalia ♬ Bim Bom - João GIlberto

Mramor, sochy a zdravé jídlo

V současné době je ovšem pobočka, která byla v Římě průkopníkem, nejen vyhledávanou destinací pro lidi, kteří se chtějí rychle najíst, ale také pro turisty, toužící po zážitku, ve fastfoodu neobvyklém. Restaurace, do níž se vchází přes čokoládovnu, totiž nabízí pohled na mramorové obložení, sochy, velké množství mozaiek a doplňků, umocňující atmosféru historického centra hlavního města Itálie.

Jak ukazují některá videa a fotografie na sociálních sítích, většinu zákazníků celosvětově známého řetězce interiér římské pobočky překvapí, mnohdy jim i vyrazí dech. Není to však pouze kvůli designu restaurace, ale také nabídka se odlišuje od ostatních poboček. Na Piazza di Spagna si totiž můžete koupit čerstvé pečivo nebo využít salátový bar. Je zde také možnost sestavit si vlastní zdravé jídlo.

Speciální nabídka pro Italy

Dalším neobvyklým prvkem tohoto McDonald's je samostatný zmrzlinový pult a bar, kde si můžete dát espresso nebo cappuccino a briošku za něco málo přes jedno euro. Pouze v Itálii! V této restauraci se podávají nejen typické „americké“ pokrmy, tedy hamburgery, cheeseburgery, hranolky a mléčné koktejly, ale také se zde vychází vstříc italským zákazníkům. Jsou tu pro něj třeba salát caprese (rajčata a mozzarella) a il Mac (hamburger v housce Panini),“ píše na svém webu Margie in Italy spisovatelka a cestovatelka Margie Miklas.

Protesty pomohly víc než reklama

V devadesátých letech se ovšem zdálo, že spíš než úspěch čeká americkou společnost velký propadák. Po otevření první pobočky McDonald’s v Římě totiž někteří restauratéři, podpořeni pár známými osobnostmi, zorganizovali protesty proti fasfoodovému kolosu. „Odboj“ se ovšem ukázal jako kontraproduktivní a naopak navnadil mnoho Italů, aby šli vyzkoušet, jak chutná hamburger s hranolky a colou. Navíc se římští provozovatelé rychlého občerstvení s logem zlatého „M“ rozhodli, že budou do svých výrobků zařazovat více italských surovin. To stačilo k tomu, aby si místní zákazníci rychle našli cestu do restaurací, úspěšných po celém světě.

Zdroje informací:

Roma.com - Roma, il primo tester del Mc Donald in Italia

Margieinitaly.com - McDonald’s Italian Style

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více