Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohár s banánem a čokoládou nezevšední. Mleté oříšky a strouhaná čokoláda na dně sklenice dodají jiný rozměr chuti
Zdroj: Toprecepty, Iness

Banány do dezertů patří. Teď v letních měsících především do jednoduchých pohárů. Osvěžující smetanovo-pudinkový pohár s banánem a čokoládou si můžete připravit s příměsí alkoholu, ale také v dětské „nealko“ verzi.

Jak využít banán v dezertu

Banány si můžeme dopřávat během celého roku. V teplých měsících se skvěle hodí do osvěžujících nepečených dezertů. Pokud nás čeká oslava, nebo třeba posezení s přáteli, je takový dezert hotový během pár minut  a zároveň může být velmi dekorativní. 

Co se hodí do banánového poháru

Banán je oblíbenou ingrediencí sladkých dezertů. Můžeme si ho zalít horkou čokoládou a ozdobit šlehačkou nebo třeba přidat pár dalších surovin a vytvořit efektní pohár, který se bude výborně hodit na posezení s přáteli nebo rodinou.
Na dno sklenice můžeme nastrouhat čokoládu, nasypat mleté oříšky, hodí se i nalámané kousky čokoládových sušenek. Kromě čokolády je možné zkombinovat pohár třeba i s tvarohem našlehaným se šlehačkou. Variantou je i pudink bez vaření. Pokud budeme připravovat pohár pro dospělé, můžeme ovoce zalít například trochou vaječného koňaku nebo rumu. Ve variantě pro děti bude samozřejmě bez alkoholu. Vrchní část poháru můžeme ozdobit kokosovými lupínky, ale také pokrájenými  vlašskými ořechy.

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Jak připravit smetanovo-pudinkový pohár s banánem 

Na přípravu čtyř pohárů s banánem si přichystejte: 2 banány, citronovou šťávu dle potřeby, 2 vanilkové pudinky bez vaření, 600 ml mléka, cukr, případně 4 lžíce vaječného koňaku, 50 g čokolády na vaření, 50 ml smetany ke šlehání, nastrouhanou čokoládu na dno skleničky a hrst nasekaných vlašských ořechů na posyp.

Jak na to? Připravte si čtyři skleničky. Na dno nastrouhejte trochu čokolády. Banány nakrájejte na kolečka a rozdělte je na čtyři hromádky a čtyři kousky nechte stranou na ozdobu. Polovinu z každé hromádky banánů dejte do skleničky, zakapejte citronovou šťávou a případně zalijte necelou lžicí vaječného koňaku.

Pudinky připravte podle návodu a nalijte rovnoměrně do sklenic. Znovu naneste vrstvu banánů, zakapejte citronovou šťávou a zalijte zbylým vaječným koňakem.

Vlašské ořechy nakrájejte na menší kousky. Do hrnce dejte vařit asi centimetr vody a vložte do něj druhý hrnec. Do toho nalámejte čokoládu, přilijte smetanu a nechte rozehřát. Počkejte, až směs trochu zchladne, a chladnější tekutou čokoládu pak přidejte do pohárů, ozdobte banánem, posypte ořechy a ihned podávejte. 

Náš tip: Vyzkoušejte podle tohoto videoreceptu tvarohový nepečený dezert s ovocem. Hodí se i banány:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více