Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Král popu byl zvláštním druhem vegetariána.
Zdroj: Constru-centro / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0, freepik / koláž Toprecepty.cz

Michael Jackson byl ve své době nejpopulárnějším zpěvákem na světě. Jeho fanoušci se snažili svůj idol napodobit, jak to bylo možné. Týkalo se to i stravy, kterou volil Jackson velmi důkladně a s důrazem na své vegetariánství. Podle slov jednoho z kuchařů, kteří pro popovou hvězdu pracovali, měl však jeho „šéf“ některé zvláštní zvyky.

Jak to měl zpěvák se zeleninou

Od skonu Jacksona uplyne letos již 14 let, přesto je třetí nejprodávanější interpret stále tématem mnoha diskuzí. Jedna se rozpoutala i okolo způsobu stravování, který americký zpěvák, tanečník a producent preferoval. Zatímco obecně se má za to, že Jackson jako vegetarián miloval zeleninu, kuchař Mani Nail magazínu People sdělil něco jiného.

Zapovězené narozeniny

Podle majitele pekárny Sweet Bar v americkém Oaklandu byl Jackson „...vegetarián, který neměl rád zeleninu“. Nail pracoval pro zpěváka při turné Victory v roce 1984. Seznámili se dva roky před tím a kuchař tak měl dost času na to, aby zjistil, jaké stravovací návyky popstar má. „Měl rád pizzu, ale odmítal těstoviny,“ prozradil Nail pro renomovaný magazín. Zároveň sdělil, že v době, kdy pro Jacksona pracoval, jeho „zaměstnavatel“ neslavil narozeniny. „V té době byl svědkem Jehovovým. Každý rok jeho asistent všem připomínal, že se Michaelovy narozeniny blíží, ale on je neslaví,“ vysvětlil Nail. 

Kebab pro vegetariána

Kuchař tak stál před nelehkou otázkou - jak uspokojit Jacksonovy chutě, když jsou místy tak nepředvídatelné. Zkusil tedy vsadit na mexickou klasiku a překvapivě uspěl. Pikantní enchiladas (plněná kukuřičná tortilla pozn. red.) s uzeným červeným chilli se brzy stala oblíbeným jídlem krále popu. Na jídelníček se často dostával i grilovaný tofu kebab s kuskusem a marockou omáčkou, složenou z jogurtu, česneku, okurky a citronové šťávy. Jde vlastně o obdobu řeckých tzatziky

Mezi sladkosti, na které nedal Jackson dopustit, patřily sušenky vyrobené z pekanových ořechů a slazené javorovým sirupem. Z nápojů preferoval minerální vody Evian a Perrier, často si dal pomerančový a mrkvový džus, chutnalo mu i ovocné smoothie.

Oranžové ruce po mrkvi

Podle zpěvákova bratra Tita existovala ještě jedna potravina, na které byl téměř závislý. „Jednu dobu snědl tolik mrkve, až mu trochu zoranžověly ruce,“ citoval sourozence zesnulého umělce britský deník The Mirror. „Byl to vegan, nikdy nejedl maso, jen zeleninu a zdravé věci, džusy a ovoce,“ dodal Tito.

Nevyvrátil tak slova kuchaře Maniho Naila, že jeho bratr neměl rád zeleninu, ale zároveň ani nepřiznal, že si Jackson podle mnoha svědectví tajně dopřával velké porce smaženého kuřete z fastfoodového řetězce KFC.

Zdroje informací:

people.com - Michael Jackson's Former Personal Chef Dishes on the King of Pop's Quirky Eating Habits

food.ndtv.com - Michael Jackson's Birthday: What Did He Like to Eat?

mirror.co.uk - Michael Jackson once ate so many carrots he turned orange - Tito Jackson

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie