Patří kečup po otevření hned do lednice? Hádka na internetu rozdělila uživatele, ale šéfkuchař Miroslav Mahel má jasno
4. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Debatu na sociálních sítích dokáže rozvířit mnoho témat, tentokrát je to skladování kečupu. Startérem někdy až vyhrocených hádek se stal twitterový příspěvek společnosti Heinz, v němž výrobce populárního kečupu dal najevo, že jeho produkt patří do lednice. Námi oslovený šéfkuchař Miroslav Mahel s tímto názorem souhlasí, ale upozorňuje na jedno úskalí.
Tweetem odstartovaná hádka
Názory na skladování kečupu se různí. Někdo je z domova zvyklý pochutinu dávat do spíže, jiní zase lpí na tom, aby byla pokaždé umístěna do lednice. Rozseknout tuto složitou otázku se pokusila společnost z nejpovolanějších, Heinz. „Jen pro vaši informaci. Kečup. Patří. Do. Lednice!,“ napsala na Twitter a rozpoutala tak diskuzi plnou vášní i zbytečných osobních útoků, informuje CNN.
FYI: Ketchup. goes. in. the. fridge!!!
— Heinz (@HeinzUK) June 27, 2023
Roli hrají konzervanty
Přitom na skladování kečupu není podle šéfkuchaře Miroslava Mahela nic složitého. „Do otevření ho nechávám standardně v regále. Pak ho raději dám do lednice, protože dnes jsou kečupy kvalitnější a obsahují míň konzervantů než ty, které známe z minulosti,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz šéfkuchař bistra YES v Třeboni. Nyní již kečup tolik nepoužívá, má však bohaté zkušenosti z předešlých zaměstnání.
„Děláme pouze signature burger, kde jako omáčku používáme svoji chipotle. Takže kečup spíš jen pro děcka k hranolkám,“ doplňuje šéfová podniku Lenka Holoubková a dodává, že při vaření používají v bistru passatu, a to do mexické či italské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Anketa dopadla jasně
Společnost Heinz zareagovala na intenzivní debatu o svém tweetu o den později. To na sociální síť umístila anketu, v níž vyzvala uživatele Twitteru, aby se vyjádřili k tomu, kde uchovávají kečup oni. Podle 63,2 % z více než 13 000 odevzdaných hlasů jasně zvítězilo skladování v lednici, 36,8 % respondentů volí raději spíž.
Lednice sráží chuť
Uchování v lednici má ovšem podle Miroslava Mahela jednu drobnou výjimku. „Samozřejmě je nejlepší si udělat kečup svůj nebo kupovat skvělý v bio kvalitě s minimem konzervantů, ale po otevření je i tak nutné oba skladovat v lednici. Před použitím pak doporučuji nechat kečup chvilku v pokojové teplotě. Lednička totiž jeho chuť přeci jen sráží,“ řekl pro Toprecepty.cz šéfkuchař třeboňského podniku.
Zdroj informací:
cnn.com - To fridge or not to fridge? Ketchup company clears the air on how you should store the popular condiment
twitter.com - Heinz
Dostali jste po přečtení chuť na kečup? Sezona rajčat sice ještě nezačala, ale už teď se můžete mrknout na naše video, jak na přípravu domácího kečupu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pažitka čínská: Tato trvalka upoutá okrasným vzhledem a uplatní se v kuchyni
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nepečený jogurtový řez s rybízem: Dvě vrstvy piškotů proložené nadýchaným krémem se šťavnatým rybízem chutnají božsky
Přečtěte si Zobrazit více
Kde se levně najíst v Karlových Varech? Obědové menu za 169 Kč pořídíte dál od centra, plněná bageta vyjde na 45 Kč
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jihočeské AB: Marketingový trik, nebo skutečné máslo? Cukrářka radí, proč tento tuk nedávat do cukroví