Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Heinz je nejpopulárnějším výrobcem kečupů. Nyní rozpoutal debatu o tom, zda jeho výrobek patří do lednice.
Zdroj: Erik McLean / pexels / Free to use

Debatu na sociálních sítích dokáže rozvířit mnoho témat, tentokrát je to skladování kečupu. Startérem někdy až vyhrocených hádek se stal twitterový příspěvek společnosti Heinz, v němž výrobce populárního kečupu dal najevo, že jeho produkt patří do lednice. Námi oslovený šéfkuchař Miroslav Mahel s tímto názorem souhlasí, ale upozorňuje na jedno úskalí.

Tweetem odstartovaná hádka

Názory na skladování kečupu se různí. Někdo je z domova zvyklý pochutinu dávat do spíže, jiní zase lpí na tom, aby byla pokaždé umístěna do lednice. Rozseknout tuto složitou otázku se pokusila společnost z nejpovolanějších, Heinz. „Jen pro vaši informaci. Kečup. Patří. Do. Lednice!,“ napsala na Twitter a rozpoutala tak diskuzi plnou vášní i zbytečných osobních útoků, informuje CNN.

 

Roli hrají konzervanty

Přitom na skladování kečupu není podle šéfkuchaře Miroslava Mahela nic složitého. „Do otevření ho nechávám standardně v regále. Pak ho raději dám do lednice, protože dnes jsou kečupy kvalitnější a obsahují míň konzervantů než ty, které známe z minulosti,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz šéfkuchař bistra YES v Třeboni. Nyní již kečup tolik nepoužívá, má však bohaté zkušenosti z předešlých zaměstnání.

„Děláme pouze signature burger, kde jako omáčku používáme svoji chipotle. Takže kečup spíš jen pro děcka k hranolkám,“ doplňuje šéfová podniku Lenka Holoubková a dodává, že při vaření používají v bistru passatu, a to do mexické či italské kuchyně.

Anketa dopadla jasně

Společnost Heinz zareagovala na intenzivní debatu o svém tweetu o den později. To na sociální síť umístila anketu, v níž vyzvala uživatele Twitteru, aby se vyjádřili k tomu, kde uchovávají kečup oni. Podle 63,2 % z více než 13 000 odevzdaných hlasů jasně zvítězilo skladování v lednici, 36,8 % respondentů volí raději spíž.

Lednice sráží chuť

Uchování v lednici má ovšem podle Miroslava Mahela jednu drobnou výjimku. „Samozřejmě je nejlepší si udělat kečup svůj nebo kupovat skvělý v bio kvalitě s minimem konzervantů, ale po otevření je i tak nutné oba skladovat v lednici. Před použitím pak doporučuji nechat kečup chvilku v pokojové teplotě. Lednička totiž jeho chuť přeci jen sráží,“ řekl pro Toprecepty.cz šéfkuchař třeboňského podniku.

Zdroj informací:

cnn.com - To fridge or not to fridge? Ketchup company clears the air on how you should store the popular condiment
twitter.com - Heinz

Dostali jste po přečtení chuť na kečup? Sezona rajčat sice ještě nezačala, ale už teď se můžete mrknout na naše video, jak na přípravu domácího kečupu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více