Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pálivost českých chipsů donutila francouzský supermarket k jejich odstranění z nabídky.
Zdroj: stockking / freepik / se souhlasem HOT-CHIP

Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem kapsaicinu a česká firma. Tato kombinace vzbudila poprask ve Francii, kde se rozhodli zakázat prodej výrobku, jehož pálivost může konzumentům způsobit zdravotní potíže, včetně zvýšených problémů s dýcháním. Česká společnost, vyrábějící "problémovou" potravinu, se brání, že na rizika upozorňuje a žádnou legislativu neporušila.

Nebezpečná hra

Pobočka hypermarketu Auchan ve francouzské obci Farébersviller zakázala prodej chipsů, produkovaných v České republice. Kvůli pálivosti a výzvě, kterou společnost HOT-CHIP zveřejnila na svém webu, se manažer obchodu rozhodl pálivý výrobek stáhnout z prodeje. „Po několika dnech jsme si uvědomili, že si mladí lidé s chipsy nebezpečně hrají na sociálních sítích," uvedl François Rodriguez. 

Během deseti dnů se prodalo zhruba šedesát krabic nebo spíš krabiček. V každé krabičce ve tvaru malé rakvičky je totiž jeden jediný chips a přibalena je i speciální rukavice pro konzumaci. Celý balíček stojí 185 Kč. A co na 60 prodaných chipsů říká manažer francouzského obchodu? „Je to příliš mnoho. Přijali jsme však mnoho preventivních opatření. Výrobek byl například umístěn vysoko, aby si ho nemohly vzít děti,“ sdělil vedoucí prodejny. 

Výzva, která bolí

Právě v tom spočívá reklamní kampaň Hot Chip Challenge, kterou český výrobce pálivé speciality prezentuje na oficiálních stránkách. Ve zkratce jde o to sníst jeden pálivý chips, natočit video, nebo pořídit fotografii, jak jste to zvládli, poslat tento příspěvek na sociální síť, vyzvat další lidi k účasti ve výzvě a poté čekat, zda nevyhrajete iPhone.

Dýchací potíže mohou setrvat

Lákavá výzva, která má ovšem svá úskalí. Pálivost výrobku je totiž extrémní a může některým jedincům způsobit zdravotní potíže.

„Výrobek není určen pro děti, těhotné a kojící ženy. Uchovávejte mimo dosah dětí. Konzumaci se vyhněte, pokud jste alergičtí na kapsaicin nebo máte zdravotní problémy obecně (zejména gastrointestinální potíže nebo žaludeční vředy),“ varuje výrobce na svých stránkách.

„Během výzvy důrazně doporučujeme používat ochrannou rukavici, která je součástí balení. Pokud máte po konzumaci dlouhodobé dýchací potíže, vyhledejte lékařskou pomoc. Spotřeba je na vlastní nebezpečí. Dobře zvažte, zda tuto výzvu zvládnete,’’ dodává.

„Zábavná forma“ utrpení

Právě proto, že výrobci na „rizika“ požití svého výrobku HOT-CHIP upozorňují, nevidí důvod, proč by mělo docházet k zákazu jeho prodeje. Na dotaz našeho webu Toprecepty.cz firma odpověděla: „Cílem tohoto produktu bylo přiblížit chilli papričky a koření širší veřejnosti zábavnou formou. Produkt obsahuje koření z chilli papričky Carolina Reaper a Trinidad Moruga Scorpion, které patří do stejné čeledi jako například Habaňero. Tyto papričky jsou běžně dostupné, pěstované a užívané v produktech po celém světě včetně států Evropské unie.“ 

Ministerstvo nic nezakázalo

Upozorňuje také na to, že jako potravinářská firma byla několikrát kontrolována Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí i Ministerstvem zemědělství. „Ti prokázali, že naše produkty splňují všechny povinnosti potravinářské firmy. Jsme si vědomi pálivosti používaných papriček obsažené v produktu HOT CHIP Challenge, a proto jsme tento produkt konzultovali s Ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti, který se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy EU, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách,“ vysvětluje výrobce „rizikových“ chipsů.

Rozhodnutí jednoho manažera

Ačkoliv pro potraviny s obsahem chilli neexistuje žádná regulace tvrzení na obalech, rozhodla se firma podle svého tvrzení pro bezpečnost svých zákazníků u produktu uvést rozsáhlejší informace ke konzumaci. „O situaci v jednom supermarketu v obci Farébersviller jsme se dozvěděli od jednoho z našich distributorů. Produkt nebyl stažen z prodeje na základě nesplněné legislativy, ale pouze na základě rozhodnutí manažera této pobočky,“ sdělila společnost HOT-CHIP s tím, že nemá informace o tom, že by byl její produkt zakázán i v jiné prodejně ve Francii.

Kolik je hodně? 

Problematické může být to, že podle české legislativy nemusí výrobce udávat obsah koření v daném produktu, proto se ani na obalu HOT-CHIPS nedočtete, kolik papriček v jednom chipsu je. Firma sama na svých stránkách píše doslova toto: Hodnota SHU Carolina Reaper koření je mezi 1,8-2,2 milionu. Carolina Reaper je oficiálně nejpálivější papričkou na světě. HOT-CHIP obsahuje vysoké množství této papričky. Kolik je ale vysoké množství, to nevíme, na náš přímý dotaz firma neodpověděla. 

Zdroj informací:

Le FigaroUn supermarché retire de ses rayons les chips «les plus piquantes du monde» à cause d'un challenge TikTok

Le Républicain lorrain - Auchan retire des rayons la chips ultra piquante au prix du caviar

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více