Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Samosběr okurek 2023: Kam v Česku i na Moravě vyrazit na nakládačky? Natrhat si je můžete už za 20 Kč za kilo
Zdroj: Pixabay, Alexey_Hulsov

Samosběr jahod už byl na většině farem ukončen, pokud vás ale tento způsob pořízení ovoce a zeleniny nadchl, můžete vyrazit na okurky – na ty malé označované rovněž jako nakládačky. To, zda je naložíte do sladkokyselého nálevu nebo připravíte kvašáky záleží už jen na vás. 

Kam pro okurky nakládačky?

Na nadarmo se období na začátku prázdnin říká okurková sezona. V tu dobu totiž nastává mimojiné i sezona malých okurek nakládaček a spousta lidí se pouští do jejich zavařování. Pokud vám nerostou na zahradě a chcete je získat levněji než z obchodu, není nic jednoduššího než vyrazit na samosběr. Na některých farmách si můžete natrhat okurek, kolik vám bude libo, budou čerstvé a křupavé, a ještě vás vyjdou poměrně výhodně

Na jednu z našich nejznámějších jahodových farem si stále můžete zajet pro jahody, kromě nich si zde můžete natrhat i malé okurky vhodné na nakládání. Termíny pro samosběr okurek závisí na počasí a nejsou pravidelně. Předtím, než vyrazíte do Vraňan, je proto lepší se podívat na jejich stránky nebo na FB profil. Cena za kg okurek je zde 25 Kč. A pozor, narozdíl od samosběru jahod, na okurkové pole nesmí děti. Sbírá se jen do kyblíků a košíků. Bedny musí nechat na kraji. 
Více na farmavranany.cz.

Statek Malejov

Pro okurky si můžete zajet i na statek Malejov v Zámrsku u Ústí nad Orlicí. Ani sem nemůžete pro okurky vyrazit kdykoliv. Nejprve je nutné se registrovat na jejich stránkách. Z farmy vás pak sami kontaktují a nabídnou vám nějaký termín. Okurky zde stojí 20 Kč/kg
Více na statek-malejov.cz. 

Farma Dryák

Ve Středočeském kraji nabízejí okurky k samosběru rovněž na Farmě Dryák Vítov v Osluchově u Slaného. Samosběry jsou zatím vypsané na termíny 14. 7., 15. 7. a 16. 7., sledujte ale jejich stránky pro další informace. Cena okurek je 35 Kč za kilogram. 
Více na farmadryak.cz. 

Zahradnictví Míč

Nakládačky si můžete rovněž natrhat v Zahradnictví Míč ve Zlechově poblíž Uherského Hradiště. Termíny uveřejňují na svých FB stránkách, na sběr okurek tu budete mít vyhrazený celý den od 6 či 7 do 21 hodin. Sbírá se do vlastních nádob, které vám hned na začátku zváží. Za okurky pak zaplatíte 25 Kč. Okurky si tu můžete koupit i natrhané, a to za 45 Kč/kg větší nebo za 57 Kč/kg (okurky do 5 cm). 

Zelinářství Němeček Blatnice

Na Moravě můžete pro nakládačky vyrazit rovněž do Blatnice pod Svatým Antonínkem. Na samosběr se musíte objednat na telefonním čísle 770689179 (stačí i jen formou SMS). Pokud se rozhodnete pro samosběr zaplatíte za okurky 25 Kč. Můžete si objednat i okurky natrhané, jejich cena se pak odvíjí od jejich velikosti a pohybuje se mezi 45-20 Kč za kg. 
Více na zelinarstvinemecek.cz.

Náš tip: Klasické nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu si můžete připravit podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více