Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vítěz MasterChef Česko 2022 Martin Pecina vydá na podzim svou první kuchařku.
Zdroj: Se souhlasem TV Nova a Martina Peciny/ koláž Toprecepty

Svérázný typograf Martin Pecina, který ohromil porotu soutěže MasterChef Česko 2022 natolik, že ho zvolila za vítěze této show, vydá na podzim svou první kuchařku. Zaměřuje se v ní na vaření z lokálních surovin a používá postupy, které jsou mu blízké. Místo složitého a okázalého vaření tak sází na osvědčenou poctivost a důraz na chuť.

Podivín s kuchařskou duší

Vítěz poslední řady kuchařské soutěže na některé lidi působí jako samorost, který MasterChefa ani nebral moc vážně a svůj úspěch dostatečně neslavil. Při bližším zkoumání je ovšem jasné, že Martin Pecina nešel v prvé řadě porážet své soupeře, ale především vařit, protože ho to zkrátka baví. Proto ani mnohé nepřekvapilo, že svou cenu dal synovi Ondřeje Štola, o němž si myslel, že si za svou pracovitost a nasazení zasloužil televizní show vyhrát.

Útok na čtenáře

Pecina si po mediálním zájmu dal na chvíli „pauzu“ a nyní se vrací do veřejného povědomí. A je tomu přesně tak, jak to má rád. Provokativně, neotřele a zajímavě. Jeho kuchařka Jazyk, srdce, mozek, krev totiž upoutá už svým přebalem. Všechny atributy, zmíněné v názvu, se na něm totiž objevují.

„Jazyk je základní orgán, kterým jídlo posuzujeme. Bez srdce se žádná práce pořádně dělat nedá. A bez mozku už vůbec ne. Každý, kdo svůj obor bere vážně, často cedí krev. Jenže zároveň platí, že ze všech těchto ingrediencí se v knize vaří,“ vysvětluje na svém instagramovém profilu Pecina.

Zároveň dává jasně najevo, že se od soutěže vůbec nezměnil. „Nenosím rondon s vyšitým jménem, nepoužívám espumu, nerad vážím suroviny a nemám v oblibě exklusivní ingredience, přehnané sebevědomí ani těsné slipy. Věcí, jež mám upřímně rád, je naštěstí mnohem více. A právě těm se bude věnovat kniha, která je upřímnou poctou pokrmům, na nichž jsem vyrostl,“ vysvětluje vítěz kuchařské show.

Oslava opomíjených ingrediencí

V kuchařce se tak můžeme těšit na recepty, v nichž se objeví prorostlé maso, vnitřnosti, víno, ovocné pálenky, ořechy, bylinky anebo obyčejný chleba.

„Nedám dopustit na staromódní vaření v kastrůlku, živočišný tuk, silné omáčky ani vůni uzeného. Rád bych vyzdvihl veskrze prosté, laciné a mnohdy opomíjené ingredience, jež kdysi byly obvyklou součástí tuzemských jídelníčků,“ podotýká Pecina.

Má tím na mysli třeba pšenici, kroupy, kopřivy, trnky, rybíz, šneky, morek nebo hovězí oháňku. „Naplňují mě větším vzrušením nežli foie gras s ananasem či osmnáctichodové menu vařené v plastovém kondomu, servírované na břidlici a zahalené v efektních oblacích ze suchého ledu a tekutého dusíku,“ dodává svérázný typograf.

Stará jídla v novém provedení

Martin Pecina dopředu říká, že jeho knížka nebude pro každého: „Má být oslavou tuzemských surovin a ukázat většinu toho, co jsem se naučil. Ačkoliv jde primárně o moravskou kuchyni, nebudu posté opakovat notorické recepty na šulánky s mákem. Mým cílem je uchopit domácké regionální pokrmy současně, s přihlédnutím k tomu, jak se vaří v jednadvacátém století“. 

Podle populárního kuchaře si ale každý může osvojit techniky, mezi které patří konfitování, uzení i silné redukce, a naučit se zpracovat mnoho odpadního materiálu včetně krve, starého chleba i jehněčích mozečků.

Kuchařská prvotina Martina Peciny by měla vyjít na začátku října a již nyní je po ní podle některých knihkupců velká sháňka. Jak ukazují fotografie na sociálních sítích, bude skutečně jiná, než jsme zvyklí. Osvědčené pokrmy v ní totiž dostávají velmi originální vizáž.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více