Kuře s jazykem - jazyky v kuřeti

casino Kuchař: casino

Drůbeží maso 5 názorů

Suroviny

větší kuře
1 uzený hovězí jazyk nebo 2 až 4 vepřové jazyky nebo 1 uzený hovězí a 2 vepřové jazyky
kořenová zelenina
několik menších cibulí ve slupce
hodně (asi 5x více než dáváte na vývar) celého divokého koření
pár hřebíčků
pepř mletý
muškátový květ
sůl
asi 100 g másla
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. I. UZENÝ JAZYK V KUŘETI

    Do málo osolené VROUCÍ vody (nevaříme polévku) se zeleninou dáme vařit jazyk.
    Snížíme teplotu a vaříme tak dlouho, až změkne (sklouzne z vidličky); trvá to přes dvě hodiny a nemusíme mít strach že maso převaříme (vysokým obsahem tuku to v lednici zase vytuhne).
    Jazyk krátce zchladíme pod studenou vodou a sloupneme „kůži“ od kořene ke špičce.
    Podjazyčí za tepla NEODSTRAŇUJEME!
    Jazyk po vychladnutí dáme ztuhnout do chladničky.

  2. Zatím vykostíme kuře… VIDEOPOSTUP je v poznámce; lze to zvládnout (jistě že ne napoprvé) za méně než 15 minut.
    Až na samém konci videa je estetický a rychlý ZPŮSOB VÁZÁNÍ ROLÁDY

  3. Plát masa popravíme nožem a opatrně egalizujeme i paličkou.
    Osolíme, opepříme, opatrně (asi jednou špetkou) ovoníme voňavým kořením.

  4. Z jazyku odstraníme (ale není to nutné) podjazyčí a jazyk zavineme do plátu a pojistíme motouzem (nebo jehlami).

  5. Vložíme „švem“ nahoru do pekáče, můžeme s citem posolit, poklademe máslem a pod poklicí a BEZ podlití pečeme při cca 175°C asi hodinu.
    1× otočíme, poléváme šťávou, kterou pečeně pustila a na závěr pozlatíme odkryté.

  6. II. VEPŘOVÉ JAZYKY V KUŘETI
    Postupujeme jak psáno výše s tím rozdílem, že jazyky vaříme v osolené vodě s přebytkem divokého koření.

  7. III. MOZAIKA V KUŘETI

  8. Jazyky vaříme jak psáno výše, ale hovězí a vepřové ZVLÁŠŤ.

  9. Před dalším použitím se snažíme jazyky při chlazení vyrovnat, např. mezi prkénky.

  10. Jazyky rozřízneme podélně napůl.

  11. U vepřových jazyků odřežeme podjazyčí u kořene. Získáme tak (pokud odřízneme i špičky jazyků) hranolky asi 2×2 cm.
    Pokud špičky neodřízneme, lze jazyky skládat klínovitě špičkami přes sebe.

  12. Z hovězího jazyka nakrájíme také hranolky asi 2×2 cm (jeden jazyk vystačí k naplnění dvou kuřat)

  13. Na kuřecím plátu vytvoříme z jazyků šachovnici kterou zavineme do kuřecího masa a dále postupujeme, jak uvedeno výše (zajistit špagátem, upéci, vychladit, podávat).

    Poznámka:
    Maso by šlo patrně vařit i v "ďáblově vynálezu" – přece nevaříme polévku…

  14. Aby produkt „vypadal“ (kůžička se snadno potrhá) tak peču v pekáči vyloženém papírem na pečení…

  15. Provázek odstraňujeme až z vychladlé rolády; možno před porcováním, ale i po naporcování rolády

    Já podávám po studenu s bílým pečivem nebo i chlebem a mostardou, nebo znojemskými okurčičkami, křenem, příp. s pikantními omáčkami.
    Mám přátele, co si roládu ohřívají k bramborové kaši…

Poznámka

JAK VYKOSTIT KUŘE:

http://www.youtube.com/watch?v=kAekQ5fzfGM&list=FL...

Zdroj: LABUŽNÍK

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do

komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 77 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuře s jazykem - jazyky v kuřeti

  • Dajda Dajda

    novelis: Tohle je ta nejsnažší kuřecí roláda, kterou jsem kdy dělala :-! Taky nejsem právě mehlo. Kuře koupím vykostěné v prodejně drůbeže a schladlý jazyk, který je tuhý (dávám dva neuzené vepřové, hezky zaklesnu jeden za druhý) už do plátu masa nějak zamotám. Pak rolku sepnu kovovýma jehlama a navíc omotám motouzem. Když to zvládnu já, Vy určitě taky:-!
    Studená chutná druhý den báječně, jako kdyby jste ji naplnila játrama.

    Odpovědět

  • novelis novelis

    Haaam!!! Miluju jazyky! To by mi chutnalo, ale té práce... A já jsem navíc děsný nemehlo - vykostění kuřete? To nemožné!!! (Jak říkal číšník Manuel v mém oblíbeném seriálu Hotýlek.)

    Odpovědět

  • cekrops cekrops

    Na Silvestra bych podával klasický uzený jazyk s křenem. Ale nyní již vím, proč máte jméno Casino... = podle ubrusu na vašem kuchyňském stole ! ;-) Není liž pravda ?...:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, trochu dlouhý recept, ale líbí se mi to.

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    No, na Nový rok bych pro sicher nepodával, že aby štííístko neulítlo..., ale proč ne už na Silvestra? :-K

    Odpovědět

Tématické fráze: youtube uzeny hovezi jazyk recepty cz koření ke kuřeti recepty na youtube na veprove jazyky. jak upéci vepřový jazyk kuře k obě hovězí jazyk s hořčičnou omáčkou veprova rolada vazani youtube hovezi uzeny jazyk recepty cz youtube hovezi jazyk recepty cz ubrus s olivami vykostění kuřete videorecept vykostíme kuře