Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šestnáctka amatérských kuchařů se již 30. srpna poprvé postaví před porotce MasterChef Česko 2023 Radka Kašpárka, Jana Punčocháře a Přemka Forejta. Právě tito renomovaní šéfkuchaři kulinářské show nakonec rozhodnou o tom, kdo si odnese 2,5 milionu korun a titul MasterChef. Jak sami tvrdí, je sice parta letos skvělá, ale úkoly, které na soutěžící čekají, budou těžší než kdy dřív.

Vaření i kvíz

V první výzvě, která na soutěžící čeká, musí naservírovat pokrm, který vystihuje je samotné. „Je před vámi dlouhá cesta, a abyste se neztratili, musíte si uvědomit, kdo jste,“ okomentoval zadání úkolu Přemek Forejt. Na balkón postoupilo celkem osm soutěžících. Ti ostatní se musí spolehnout na své znalosti v kulinářském kvízu, který odhalí, jak hluboký je jejich zájem a orientace ve světě gastronomie.

Náročnější výzvy pro bezva bandu

„Hledáme ty, kteří jsou precizní, mají cit pro detail, a hlavně mají vytříbenou chuť,“ vysvětlil Radek Kašpárek. Jeho kolegové porotci jsou z soutěžících nadšeni. „Letos v MasterChefovi máme bandu, co je do toho zapálená. Poprvé jsou všichni stmelení, jsou opravdu nadšení,“ říká Přemek Forejt. „Tentokrát to má strašný spád. To se mi líbí. Pořád se něco děje. Výzvy jsou podle mě ještě náročnější. Diváci se mohou těšit na super partu lidí, co to fakt chtěj,“ potvrzuje Jan Punčochář. „Všech šestnáct ví, že jim to může změnit život,“ dodává.

Podle Forejta je účast v soutěži, potažmo vítězství v ní skvělým začátkem kuchařské kariéry: „MasterChef je divoká jízda, při které dostanete tolik informací a takové know-how, které jen tak někde nenajdete. Je to skvělý začátek kariéry“.

Z kata pomocníkem

Radek Kašpárek sice působ dojmem nejpřísnějšího z arbitrů, ale dobře si uvědomuje, že amatérští kuchaři občas potřebují místo kritiky spíš jeho pomocnou ruku. „K soutěžícím jsme féroví. Víme, že to nemají jednoduché. Vzpomínám si na své začátky, které hodně bolely a byly extrémně těžké. A i když mám být za toho kata, tak se to snažím těm soutěžícím zpříjemnit a poradit jim,“ říká majitel michelinské restaurace Field. Snažím se je spíš vyhecovat a podporovat, než abych je sekal. Oni si ten tlak na sebe vytvoří sami během vaření,“ dodává.

Větší finanční odměna 

Novinkou je letos zvýšení odměny pro šampiona na dva a půl milionu korun a tím i motivace soutěžících. Změny se budou v následujícím ročníku MasterChef Česko týkat i zvětšení důrazu na lokální suroviny či plýtvání potravinami. Jako v každém ročníku se diváci mohou těšit na speciální hosty či venkovní výzvy. S nimi se bude muset popasovat tato šestnáctka amatérských kuchařů.

Adam

Adam Rundus (25) z Prahy se živí jako produkční v herecké agentuře. Celý život bojuje s ADHD, kvůli kterému je pro něj někdy těžké zkoordinovat aktivitu mozku a končetin. Jeho pohled na život se změnil a formoval hlavně během života na Kostarice, kde žil se svou sestrou, slavnou kuchařkou Kamu. Rád zkouší nové chutě – ať už během svých cest, v restauracích nebo ve své vlastní kuchyni.

Anička 

Anna Jarošová (22) z obce Lubno je milovnicí masa a české kuchyně. Anička je nyní zdravotní sestrou na očním oddělení, ale ráda by si v budoucnu otevřela vlastní restauraci, kde by vařila i z úžasných receptů od své babičky.

Honza

Jan Albrecht (42) z Prahy pracoval v managementu luxusních restaurací. Rozhodl se ale radikálně změnit život a vydal se na cestu Wim Hofovy metody. Do práce s myslí, dechem a ledovou vodou se zamiloval natolik, že nyní pracuje jako instruktor.

Joy

Návrhářka a kadeřnice Joy Rank (35) má kořeny v Nigérii, ale žije s malým synem v obci Veliká Ves nedaleko Prahy. Jejím snem je otevření bistra s afro-evropskými pokrmy, českou kuchyni má ovšem v oblibě také. Ráda pomáhá lidem, proto vaří pro bezdomovce jak v Česku, tak v Nigérii.

Kuba

Seřizovač CNC strojů Jakub Menšík (33) se narodil v Brně, v současnosti však s manželkou žijí v nedalekých Říčanech. Ve volných chvílích na zahradě opravují zakoupený food truck. Jakubovým snem je připravovat pro kamarády u místního jezera burgery. Tvrdí, že si do soutěže nepřišel pro peníze, ale pro trofej.

Lucia

Lucia Knihová (24) pochází z Kysuckého Nového Města na Slovensku. Studuje ekonomii na vysoké škole a je influencerkou. Její Instagram, kde zveřejňuje převážně zdravé recepty, sleduje více než padesát tisíc lidí. Lucia má velkou zálibu i v pečení.

Lukáš

Lukáš Šiml (31) z Prahy je majitelem reklamní agentury. Do MasterChefa ho přihlásili kolegové z práce, kterým zachutnalo, když jim uvařil na firemním výjezdu. Lukáš o sobě tvrdí, že je křehký introvert. Dokonce píše i básně.

Mára 

Hoteliér Marek Ciler (31) z Trutnova se do soutěže přihlásil kvůli tátovi a bratrovi, aby jim jako číšník dokázal, že i on má své místo za sporákem, protože umí připravit skvělá jídla. Miluje českou kuchyni, mezi jeho nejoblíbenější jídla patří například bůček.

Marťa

Martina Bartoňová (45) žije se synem v Litoměřicích. Vyučila se jako kadeřnice, ale její vášní je vaření, proto se mu do budoucna chce věnovat víc než doteď. O něco méně ráda peče, protože před sladkým jednoznačně preferuje slané.

Nikol

Nikola Němcová (32) vlastní kavárnu v Olomouci. Úspěch je pro svéráznou majitelku a provozovatelku kavárny velmi důležitý. Sama říká, že její občas až přehnaná cílevědomost mnohdy zraňuje ty, které má nejraději.

Péťa

Bankéř Petr Slíva (27) z Ostravy neměl lehké dětství. V sedmnácti letech opustil domov a musel se postavit na vlastní nohy a postarat se nejen o sebe, ale i svou sestru. Jeho snem je vyhrát MasterChef Česko. Pokud zvítězí, peníze si rozdělí se svou milovanou babičkou.

Petra

Petra Kamencová (43) z Berouna je maminkou dvou dětí. Jak sama říká, žije velmi aktivně a v budoucnu by chtěla vybudovat zdravou fastfoodovou restauraci a věnovat se vzdělávání v oblasti gastronomie. Pro Petru nejde o první soutěž, v minulosti se totiž účastnila i souboje o korunku pro královnu krásy.

Štefan

Strojní inženýr Štefan Staník (29) žije v Trenčíně. Mezi jeho koníčky vedle vaření a pečení, které prý zvládá perfektně, patří také posilovna. Stát se součástí MasterChefa byl údajně vždy jeho sen.

Terka

Tereza Vyhlídalová (30) z Prahy miluje práci rukama. Živí se jako barmanka, ve volných chvílích si sama šije oblečení. Vychovávala ji babička, protože brzy přišla o tatínka, a maminka, aby uživila rodinu, musela hodně pracovat. Terka říká, že má smůlu na partnery, ale veškeré překážky překonává s úsměvem.

Zdeněk

Sládek Zdeněk Česák (44) z obce Plánice miluje západočeský venkov a pivo. Zná dokonale místní suroviny. Dokáže ulovit kance, chovat kuřata i králíky a vypěstovat vlastní zeleninu a bylinky. To by mu mělo pomoci, aby v náročných výzvách MasterChefa uspěl.

Žaneta

Žaneta Kavala (29) z Pardubic miluje italskou a vietnamskou kuchyni. Láska k vaření jí údajně pomohla překonat neradostné období a díky ní má stále dobrou náladu. Věnuje se sociálním sítím, kde se fanouškům svěřuje se svými kulinářskými zážitky. 

Prohlédněte si všechny účastníky MasterChef Česko 2023 v naší fotogalerii:

Fotogalerie - MasterChef Česko 2023

Ukázat 42 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více