Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Karel III. miluje obyčejné ovesné sušenky, ale ohřáté speciálním způsobem na pánvi
Zdroj: Wikimedia Commons, The White House - P20211102AS-2249-2, Public Domain

Král Karel III. se od mládí aktivně zabýval ekologií a ekologickým zemědělstvím. Na panství Highgrove chová kuřata a pěstuje vlastní zeleninu a ovoce. A ovoci dává přednost před moučníky. Výjimkou jsou ovšem ovesné sušenky.

Pouze brunch a večeře

O tom, že současný britský král Karel III. má vyhraněné názory na původ předkládaného jídla, už jsme několikrát psali. Tajemstvím není ani to, že den zahajuje spíš brunchem než obyčejnou snídaní a oběd k nelibosti svých podřízených zcela vynechává. A protože po sobě nechce zanechávat „uhlíkovou stopu“, maso i mléčné výrobky nejí každý den.  

Dorty nechce

To ale není všechno. Pokud očekáváte, že stůl Jeho Veličenstva zdobí složité dorty a jiné dezerty, jste na omylu. Zatímco jeho babička Alžběta i maminka královna Alžběta II. byly proslulé svou láskou k dortům a jiným sladkostem, Karel nemusí dorty ani čokoládu. Pokud si chce po večeři dopřát menší dezert, volí kousek sýra nebo ovesné sušenky. A sušenky jsou zajímavé i z jiných důvodů.

Firma na výrobu biopotravin 

Dnešní britský panovník Karel III. byl čekatelem na královskou korunu prakticky celý svůj aktivní život. Není divu, že kromě povinností vyplývajících z pozice následníka trůnu cítil potřebu zaměstnat se něčím dalším a smysluplným.

Pouhý chov kuřat a pěstování vlastního ovoce a zeleniny mu nestačilo. Roku 1990 založil firmu na výrobu biopotravin a nápojů Duchy Originals. Od samého začátku se společnost pyšnila metodami ekologického zemědělství a veškerý zisk vždy šel na charitativní účely.

Královské sušenky

Panovník samozřejmě firmu osobně neřídí, vždyť běhat mezi královským trůnem a židlí generálního ředitele by nebylo pro monarchu důstojné! Panovník se před skoro patnácti lety spojil se seriózní a více než stoletou britskou společností Waitrose, pod níž funguje značka Duchy Organic. Ta nabízí široký sortiment ovoce, zeleniny, ale i mléka či ryb. A pochopitelně také sušenek z ovesných vloček – jak jinak, než bio a eko.

Jak jíst sušenky jako král

Protože Karel III. je známý jako perfekcionista (nebo spíš pedant), který musí mít sušenky ohřáté, před jejich servírováním se rozhodně zahřeje až zapotí i personál.

Je totiž potřeba nahřát nepřilnavou pánev na středním plameni, pak tam rozložit sušenky a přikrýt je pokličkou, aby se nevysušily. Na pánvi se zahřívají 2 minuty, přičemž je potřeba je během této doby několikrát obrátit. Žádná legrace to není, strefit se náročnému Karlovi III. se správnou teplotou sušenek.

Náš tip: Dostali jste také chuť na ovesné sušenky? Zkuste si je připravit podle našeho videoreceptu. Můžete si je před podáváním i nahřát, abyste zjistili, co chutná britskému panovníkovi.

Zdroje informací: 

cnn.com: Charles the Entrepreneur? How the new king built a top organic food brand

scottishdailyexpress.co.uk: King Charles fussy food habits revealed as he will only eat a 'pre-warmed biscuit'

mylondon.news: The unusual way Prince Charles eats his biscuits which you’ve almost certainly never tried

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více