Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět potravin, které britský král Karel III. nesmí nebo je moc nemusí: Zákaz česneku i kachních jatýrek a dvakrát týdně bez masa
Zdroj: Wikimedia Commons, The White House - https://twitter.com/POTUS/status/1678465366501064705, Public Domain

Stejně jako jeho zesnulá matka královna Alžběta II má i její syn král Karel III. určité specifické stravovací návyky. Některé mají své kořeny už z doby jeho urozených předků, jiné jsou spojeny pouze se současným panovníkem. Za zmínku stojí i to, že král Karel III. zásadně neobědvá, což často špatně snášejí jeho nejbližší spolupracovníci.

1. Česnek je naprosté tabu

Kuchaři z britské královské kuchyně se musejí obejít bez důležité ingredience - bez česneku. Zatímco Charles je na to zvyklý od malička, jeho manželka Camilla, která s česnekovými jídly nikdy neměla problém, si musela těžce zvykat.

Pravidlo nejíst česnek se na britském královském dvoře dodržuje dlouho. Zákaz vydala zesnulá královna Alžběta II. Vždyť taky, jak by vypadalo, kdyby si Karel III. dal třeba skopové na česneku a pak přijal nějakou návštěvu?

2. Foie gras nesmí na královský stůl

Francouzskou pochoutku, kterou konzumuje mnoho lidí po celém světě ve vybraných restauracích a jejíž cena bývá vskutku luxusní, král Karel III. zásadně odmítá jíst.

Zvětšená a tukem prorostlá játra kachny nebo husy jsou v královských kuchyních zakázána už od roku 2008. Podnětem byl dopis, který tehdy ještě budoucí panovník Karel obdržel od jednoho občana Bristolu. Ten popsal ne zrovna optimální životní podmínky drůbeže, z níž se játra získávají. Karel se pak zasloužil o zákaz podávání foie gras ve všech kuchyních britské královské rodiny

3. Čokoládu vůbec nemá rád

Zatímco zesnulá královna Alžběta II. milovala tu a tam mlsat čokoládu, král Karel III zjevně nesnese ani pohled na tuto sladkou laskominu. Podle Hello! Magazine bývalý manažer Welsh Culinary Team Graham Tinsley potvrdil, že král Charles nemá rád čokoládu vůbec! A s kouskem čokoládového dortu si ho také nikdo nedokáže představit.

4. Kávu král nenávidí

Napadlo by vás někdy, že král Karel doslova nenávidí kávu? Rozhodně ho nikdy neuvidíte, že by si vychutnával šálek ani té nejkvalitnější kávy. Jako správný Brit  miluje svůj čaj. Podle zpráv z královského dvora existují jasně daná pravidla pro každý druh čaje konzumovaného králem Karlem. Do jeho čaje se přidávají různé druhy sladidel a dokonce i umístění ouška šálku a lžičky je velmi specifické. 

5. Maso a mléčné výrobky jí jenom občas

Karel III. není vegetarián a občas si pochutná na zvěřině nebo jehněčím, přesto rozhodně nemá maso na talíři každý den. V rozhovoru pro The BBC Breakfast v roce 2021 Karel prozradil, že kvůli podpoře udržitelných stravovacích návyků nejí „maso a ryby dva dny v týdnu“. Také se jeden den v týdnu vyhýbá konzumaci jakékoli formy mléčných výrobků.

Náš tip: O králi Karlu III. je známé, že má rád rizoto bez masa, jen s houbami. Možná by mu chutnalo i to si cuketou a žampiony podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací: 

timesofindia.indiatimes.com: 5 foods King Charles III refuses to eat

tastingtable.com: Royal duties and garlic breath just don't mix

dailystar.co.uk: King Charles banned food list including one 'disgusting' item he refuses to eat

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více