Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelníček na zámořských lodích 19. století: Při čtení se sbíhají chutě! Podávaly se lívanečky, smažený platýz, šampaňské i zmrzlina
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Tyne & Wear Archives & Museums, Public Domain

Cestovat na zaoceánské lodi přelomu 19. a 20. století byl pro zámožnější klientelu zážitek nejen cestovatelský, ale zároveň i gurmánský. Pojďme se podívat pod pokličku do kuchyní těchto plavidel.

Jídelníček sestavoval šéfkuchař

Menu se nám naštěstí dochovala díky sběratelům jídelních lístků. Obecně je třeba říct, že sestavení jídelního lístku bylo povinností šéfkuchaře. Ten musel dodržovat finanční limity provozovatele lodi. Jídelní lístek se připravoval několik dní před vyplutím, aby bylo možné včas nakoupit potřebné zásoby. Ačkoli se pečlivě promýšlelo menu na snídaně a obědy, hlavním jídlem dne (a zároveň i společenskou událostí) byla večeře.

Nejlepší kvalita

Zaoceánský parník Campania společnosti Hamburg-American Steamship Line vyplul na svou první cestu v dubnu 1893 z Liverpoolu do New Yorku. Tato lodní společnost proslula přijatelnými cenami poskytovaných jídel. Jako kuchaři přitom byli angažováni nejlepší kulinářští specialisté té doby a menu na parnících se vyrovnalo (a možná bylo i lepší) tomu, co se podávalo v nejlepších hotelech v Evropě. Vína, likéry a doutníky byly pečlivě vybírány paroplavební společností a měly tu nejlepší kvalitu.

Snídaně na Campanii

Snídaňová nabídka této lodi byla vždy velkolepá. Cestující mohli začít den smaženým platýzem, grilovaným lososem nebo uzenou treskou. Na jídelníčku bylo také grilované kuře, ale i rump steak a jehněčí kotletky. Samozřejmostí byly na různé způsoby připravená vejce, vaječné omelety, dušená zelenina, smažené brambory a bramborová kaše.

Milovníci sladkých snídaní si mohli pochutnat na lívanečcích s javorovým sirupem, koláčcích a dortech nebo na čerstvém pečivu s máslem a džemem.

Studený bufet byl také ve znamení vybraných pochoutek. Studené krůtí, vepřová nebo hovězí pečeně nakrájené na tenké plátky, uzený volský jazyk, šunka a výběr sýrů. Samozřejmostí bylo čerstvé sezónní ovoce – jablka, pomeranče, meloun – a zelenina.

Skromnější oběd

Oběd býval relativně skromný, jak se můžeme přesvědčit z jídelního lístku společnosti North German Lloyd z plavby lodi Lahn mezi městem Brémy a New Yorkem z roku 1887. Cestující si mohli dát fazolovou polévku, vybrat si mezi telecí nebo hovězí pečení s máslovou a bylinková omáčkou. Jako příloha bylo čerstvé pečivo, zmrzlina nebo ovoce jako dezert.

Delikatesy k večeři

Večeře byla na lodi společenskou událostí a tomu odpovídaly i servírované pokrmy. Nešlo tady tolik o šíři výběru, ale o nabídku vybraných a exkluzivních lahůdek. Společnost Cunard Line provozovala plavby mezi britskými přístavy a americkým New Yorkem, Philadelphií či Baltimorem.

Loď Ivernia patřící této společnosti měla na večerním jídelním lístku v červnu 1900 polévku z ječmene (Barley Broth) a na výběr čtyři hlavní jídla. Hostě v restauraci mohli zvolit hovězí steak s ústřicovým koláčem, špagety se smetanovou omáčkou, další na jídelníčku byla vepřová pečeně s nádivkou a jablečnou omáčkou nebo delikátní volská oháňka dušená na červeném víně s fazolemi a kořenovou zeleninou. Jako příloha se podávaly vařené brambory.

Skvělé aperitivy i dezerty

Jako aperitiv se nabízelo pravé šampaňské, vermut nebo skotská whisky. Pokrmy se zapíjely prvotřídním vínem z Bordeaux.

Z dezertů si mohli cestující vybrat mezi jablečným dortem, pudinkem nebo talířkem malých sušenek. Nechyběla ani zmrzlina.

Na stole byly k dispozici pražené arašídy, slané krekry, sušené datle. Pánové si po večeři v salónku zapálili kubánský doutníček a vychutnali si sklenku koňaku.

A pokud se vám z lodního menu sbíhají sliny a dostali jste chuť na nějakou dobrotu, podle našeho videoreceptu si připravte pomalu pečenou vepřovou plec:

Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví

Zdroje informací:

ggarchives.com: Vintage Menus Collection

britannica.com: Passenger liners in the 20th century

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie