Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejčtenější český web o vaření Toprecepty.cz se letos dočkal svých patnáctých narozenin, což bylo třeba náležitě oslavit. A není lepší způsob, než rovnou při té příležitosti pokřtít novou kuchařku Náš rok v kuchyni. Co Topreceptům a nové knize popřáli slavní kmotři?

Patnácté narozeniny a nové kuchařka

Křest nové kuchařské knihy Náš rok v kuchyni spojený s oslavou narozenin Topreceptů se uskutečnil 14. listopadu stylově ve Škole vaření Chefaparade v pražských Holešovicích. Nejčtenější kulinární web Toprecepty.cz, slaví již 15 let od svého založení, najdete na něm desítky tisíc receptů a každý měsíc si na něj pro inspiraci, co uvařit, přijdou 3 miliony lidí.

Za dobu svého fungování vydaly Toprecepty i několik tištěných kuchařek navázaných na video recepty a Náš rok v kuchyni je nejnovější. A stejně jako u předchozích knih nesměli na křtu chybět hvězdní kmotři, tentokrát cukrář Josef Maršálek, pekařka a jedna ze soutěžících druhé řady pořadu Peče celá země Markéta Tomášková a bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla a popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček.

Slavilo se v Chefparade

Začátek oslavy byl v krásném prostředí Chefparade sídlící v hale pražské Holešovické tržnice naplánován na 16 hodin. První hosté ale začali přicházet již po půl čtvrté, včetně kmotrů knihy. Kromě nich dorazil i zakladatel webu Toprecepty.cz Libor Hoření, který jej naprogramoval v pouhých 17 letech a poté web několik let vedl, aniž by sám v té době uměl vařit. Během křtu pak povyprávěl, jak se kdysi svůj nový projekt snažil prosadit i tak, že se pod ženským jménem vetřel do různých skupin na internetu a psal jiným ženám, zda už viděly ty super nové stránky o vaření. 

Slavní kmotři i hosté

Křest moderovala stejně jako v případě předchozích kuchařek herečka Tereza Bebarová, která je v poslední době známá i jako moderátorka pořadu Peče celá země. S ním jsou spojena i jména dalších dvou kmotrů, cukráře a porotce pořadu Josefa Maršálka a Markéty Tomáškové, která ve druhé řadě skončila na čtvrtém místě. Pověřenější kmotry pro tuto příležitost si lze představit jen stěží.

Poslední z kmotrů Ladislav Špaček sice tvrdil, že je tam omylem, neboť umí uvařit jen čaj, kávu a hemenex a možná by si troufl na okurkový salát, Josef Maršálek ho však ujistil, že s pomocí receptu na straně 454 snadno zvládne usmažit i koblihy.

Díky QR kódům na videa se totiž z kuchařky Náš rok v kuchyni naučí vařit i úplní začátečníci. Na to upozornil v závěru právě Ladislav Špaček, který knize popřál „aby otevřela oči i takovým jedincům, jako jsem já a ukázala jim, že vaření je pro každého a že klidně do toho můžeme jít.“

Oslavy a křtu se účastnili také aktuální finalisté soutěže MasterChef Česko, Adam Rundus, Petra Kamencová a Tereza Vyhlídalová. Nadšenci do vaření si takovou akci pochopitelně nemohli nechat ujít. Ostatně, jak Adam, tak Petra i Tereza s Toprecepty rádi spolupracují. 

A jako vždy, nechyběla ani zkušená pekařka a autorka několika úspěšných knih o pečení, Iva Trhoňová.

Pak už zbývalo jen kuchařku pokřtít, kniha se však neznehodnotila tradičním šampaňským, místo něj se použily stylově cukr, sůl a pepř. Josef Maršálek se jako správný cukrář chopil cukru, Markéta Tomášková soli a Ladislav Špaček kuchařku pěkně opepřil a rovnou na stránce s oněmi zmiňovanými koblihami.

Markéta Tomášková pak knize popřála „hodně nadšených čtenářů, kteří podle ní budou péct a vařit o dušu,“ a Josef Maršálek k tomu dodal, že jí přeje, „aby u vás doma v kuchyni udělala pořádný tango,“  z čehož bylo patrné, čím slavný cukrář, soutěžící ve StarDance, v poslední době žije.

Na Markétu Tomáškovou připadl ještě jeden zásadní úkol a sice rozkrojit narozeninový dort v barvách Topreceptů, který měl podobu kuchařské čepice, a pak už se mohlo jen jíst, pít a hodovat, jak se na křtu kuchařky a oslavě největšího kulinárního webu sluší a patří. 

Jak to na křtu a oslavě vypadalo si můžete prohlédnout i v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Křest kuchařky a 15. výročí Topreceptů

Ukázat 27 fotografií

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více