Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Schneeballen, sněhové koule z bavorských vánočních trhů zvládnete i doma. Stačí sedm ingrediencí a dezert se rozplývá na jazyku
Zdroj: Wikimedia Commons, Autor: Daderot – Vlastní dílo, Volné dílo

Pokud jste někdy byli na vánočních trzích ve Vídni nebo jinde v Rakousku či v Bavorsku, určitě jste na schneeballen narazili. Pečivo ve tvaru koule, umotané z křehkého těsta připomínajícího to na boží milosti, vypadá díky polevě z moučkového cukru jako pravá sněhová koule. Jen nestudí. 

Sněhové koule mohou být i sladké

Pokud se nemůžete dočkat první sněhové nadílky, můžete si ji užít aspoň přeneseně a ještě si trochu osladit život. Sněhuláka z těchto sladkých sněhových koulí nepostavíte a na koulovačku by jich byla škoda, jejich výhodou však je, že se nerozpustí. V menším provedení je pak klidně můžete servírovat třeba jako netradiční vánoční cukroví

Rakouské či bavorské schneeballen z trhů

Schneeballen jsou jednou z typických rakouských či bavorských specialit předvánočního období. Tradičně se prodávají na adventních trzích, a to často přímo v obřích velikostech. Tato sladká specialita je známá již 300 let, přičemž se má za to, že původně pochází z bavorského středověkého městečka Rothenburg nad Tauberou.

V minulosti se sněhové koule jedly jako slavnostní pečivo při zvláštních příležitostech, jako byly svatby či vysvěcení kostela, nebo šlo o oblíbené pohoštění pro vysokou šlechtu, třeba při příležitosti prohlídky mlýna, jak popisuje 300 let starý pramen. Jde o pečivo smažené – dřív se dělaly na sádle, dnes se dává přednost spíš rostlinným olejům

Kulatá verze božích milostí

Schneeballen se hodně podobají typickému masopustnímu pečivu, které je u nás známé jako boží milosti. Připravují se z mouky, vajec nebo jen žloutků, trošky cukru, smetany a někdy se přidává i bílé víno nebo pálenka, aby bylo těsto ještě křehčí. Stejně jako v případě božích milostí se těsto nejprve rozválí na plát, pak se z něj ale tvarují koule, které se pak smaží v tuku dozlatova.

Profesionální výrobci na to používají speciální kulaté kleště, ale dá se to zvládnout i bez nich. Hotové sněhové koule se v původní verzi sypou moučkovým cukrem, nyní se na ně ale dávají i různé polevy (třeba čokoládová nebo karamelová) nebo posypky (např. nasekané ořechy) či se dokonce i plní.

Jak na domácí schneeballen?

Pokud byste si sněhové koule kupovali někde v Bavorsku nebo v Rakousku, vyjdou vás v přepočtu přibližně na 70 Kč i více, poměrně snadno si je ale za pár korun uděláte doma. Snadno je zvládnete třeba podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 2 žloutky (z vajec velikosti M), 1 celé vejce (velikost M), 100 g smetany, 20 g cukru, špetku soli, 375 g hladké pšeničné mouky, trochu mouky na vál, 800 ml oleje na smažení, 2 lžíce moučkového cukru. 

  1. Na těsto smíchejte v míse žloutky, vejce, smetanu, cukr a sůl. Do mísy prosejte mouku a všechny ingredience prohněťte, až vznikne hladké těsto. Těsto nechte 30 minut odpočinout v chladu. 
  2. Na pracovní plochu nasypejte trochu mouky, křehké těsto rozválejte dotenka a nakrájejte na šest čtverců (o rozměrech asi 15 x 15 cm). Pomocí rádýlka nařezejte do každého čtverce proužky široké asi 1 cm, přičemž ponechte okraj asi 1 cm (ten neprořezávejte). Proužky těsta pak provlečte na dřevěnou rukojeť lžíce nebo vařečky (měla by být širší a plochá, aby se vám těsto nepotrhalo). 
  3. Do pánve nalijte olej a rozehřejte jej na teplotu 180 °C. Pokud nemáte teploměr, jednoduše vložte dřevěnou lžíci do horkého tuku. Pokud z ní stoupají malé bublinky, je teplota správná a můžete začít smažit. 
  4. Do horkého tuku vložte naběračku. Do naběračky opatrně přeneste těsto na vařečce a vytvarujte z něj v naběračce kulatý tvar sněhových koulí. Sněhové koule smažte jednotlivě asi 4 minuty dozlatova, poté je přendejte přímo na kuchyňskou utěrku, aby z nich mohl odkapat přebytečný olej.
  5. Ještě horké sněhové koule poprašte moučkovým cukrem. Nejlepší jsou čerstvé. Můžete je ale skladovat v chladu v dobře uzavíratelné nádobě až týden.

Náš tip: Klasické boží milosti uděláte třeba podle následujícího video receptu.

Zdroje informací: 
Wuerzburgwiki.de: Schneeball
Einfachbacken.de: Fränkische Schneeballen
Schneeballen.eu: Die Geschichte der Schneeballen
Wikipedie.org: Schneeball

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více