Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte. Jsou hitem mnoha kaváren, pekáren i jedním z lákadel Ikey. O estonském věnci kringel by se dalo říct, že je takovým větším příbuzným tohoto oblíbeného severského moučníku. Chutná stejně tak dobře, a ještě se krásně vyjímá na svátečním stole.  

Vánoční moučník ze severu

Estonský věnec kringel nebo také Kringle nadchne určitě všechny milovníky moučníků z kynutého těsta. Toto sladké pečivo může být adekvátní náhradou vánočky, štóly, závinu nebo jiných typických vánočních moučníků, pokud hledáte něco dalšího, co by se dalo servírovat k sváteční snídani.

Jeho předností je, že vypadá opravdu efektně, upéct ho však není tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jde totiž vlastně o jednoduchý pletenec z těsta, který jen potřete směsí másla se skořicí stejně jako v případě již zmiňovaných skořicových rolek a pak stočíte do tvaru věnce.

Preclík nebo věnec?

I když u nás se nejvíc proslavila estonská verze kringlu, právě se skořicí nebo s ořechy, ve skutečnosti má kringel mnohem víc podob. Kringel je totiž takovou severskou specialitou a o vánočních svátcích se peče i v dalších zemích Skandinávie, obvykle pod podobnými názvy.

Původně šlo o variantu preclíku a na některých místech stále jako preclík vypadá, mnohem víc typický je pro něj ale kruhový tvar a také sladká náplň. Už samotný název Kringel znamená kruh, je doložen již ze 13. století a pochází ze staroseverštiny nebo staroislandštiny. 

Může být i z listového těsta

Estonský kringle se vyrábí z máslového těsta obvykle kynutého nebo jednoduchého listového. Ten kynutý má blízko k preclíkům, ten z listového těsta je zase příbuzný dánskému pečivu wienerbrød nebo švédskému wienerbröd. Kromě toho, že se kringel peče ve všech skandinávských zemích, rozšířil se i do Spojených států amerických, kde se stal typickým pokrmem zejména ve městě Racine ve Wisconsinu na severním předměstí Chicaga.

Kringle je nejlepší skořicový

Estonský kringle se často dělá i ve variantě s ořechy či s mákem nebo se plní mandlovým krémem, k nejoblíbenějším ale patří ten skořicový, který je navíc možné posypat mandlovými lupínky, nasekanými ořechy nebo čokoládovými vločkami. A takový si právě nyní můžete upéct podle našeho ověřeného receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 120 ml teplého mléka, 15 g droždí, 2 lžíce cukru krupice, 300 g hladké mouky, špetku soli, 30 g změklého másla a 1 žloutek. Na náplň si připravte: 80 g másla, 6-8 lžic cukru a 4-6 lžiček skořice. 

  1. Smíchejte teplé mléko, droždí a lžičku cukru, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
  2. Mouku smíchejte se špetkou soli. Přidejte změklé máslo, žloutek a zbytek cukru. Pak přidejte připravený kvásek a vypracujte těsto. Posypejte je trochou mouky a nechte přikryté v teple kynout.
  3. Na náplň si rozpusťte máslo a v mističce smíchejte cukr se skořicí. Když je těsto vykynuté, ještě jednou je propracujte a pak je vyválejte na tenkou placku. (Můžete udělat jednu velkou nebo těsto rozdělit na 4 díly a udělat 4 menší věnečky. Jejich předností je, že jsou rychleji upečené.) Vyválenou placku potřete rozpuštěným máslem a posypejte směsí cukru a skořice.
  4. Pak placku stočte do ruličky a tu poté rozkrojte podélně na dvě poloviny. U jednoho konce můžete těsto nechat spojené (nedořízněte). 
  5. Obě poloviny pak spleťte jako cop přehazováním přes sebe. Z tohoto copu vytvarujte věneček a ten přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté cca na 180-200 °C přibližně 20-25 minut. Hotový kringel můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem. 

Náš tip: Při přípravě kringlu můžete postupovat i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
196flavors.com: Kringel
Wikipedia.org: Kringle

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více