Markéta Tomášková z Peče celá země nám prozradila recept na plněné ořechy. Kakaové cukroví plní sladkým karamelovým krémem
14. 12. 2023 Vaření
Plněné ořechy patří k oblíbeným druhům vánočního cukroví. Připravují se v mnoha rodinách a v mnoha verzích. Markéta Tomášková, jedna z bývalých soutěžících pořadu Peče celá země, má tu svou. Ořechy z kakaového těsta plní jednoduchým krémem z karamelového salka. A nyní si je podle jejího receptu můžete udělat i vy.
Markéta z Peče celá země
Pamatujete si na Markétu Tomáškovou z druhé řady Peče celá země, která soutěž opustila před branami finále? S Markétou jsme se potkali na oslavě 15. narozenin Topreceptů a na křtu naší nejnovější kuchařky Náš rok v kuchyni, kde jsme ji rovnou vyzpovídali, jak se vyvíjí její pekařská a cukrářská kariéra. Markéta nám tak mimo jiné prozradila, že každý rok peče na Vánoce až dvacet druhů cukroví a o jeden svůj oblíbený rodinný recept na ořechy plněné karamelem se s námi rovnou podělila.
Mohlo by vás zajímat
Skoro jako pravé ořechy
Cukroví ořechy nemá svůj název pro nic za nic. Nejenže svým tvarem připomíná vlašské ořechy, ale ořechy se nacházejí i v křehkém těstě. To se připravuje ve dvou variantách – světlé nebo tmavé s kakaem, kterou peče i Markéta Tomášková.
Dvě ořechové poloviny se pak plní krémem, který po rozležení těsto krásně zvláčňuje a hlavně chuťově doplňuje. Krém se obvykle používá máslový, případně máslový nastavený pudinkem, o němž jsme psali v našem nedávném článku. Může být obyčejný vanilkový, ochucený rumem, kakaem nebo navíc ještě smíchaný s mletými oříšky – takový se do plněných ořechů hodí úplně nejlépe.
Chcete-li si usnadnit práci, můžete jako základ krému použít karamelové salko, které pak stejně jako Markéta zahustíte právě mletými ořechy. Pokud karamelové salko neseženete, můžete si jednoduše nechat zkaramelizovat klasické salko podle našeho návodu. Křehké kakaové těsto se navíc s karamelovým krémem úžasně snoubí a výsledek chutná prostě božsky.
Jak na takové ořechy podle Markéty?
Pokud jste letos chtěli plněné ořechy vyzkoušet a nemáte žádný svůj ověřený recept, můžete upéct třeba právě ty podle Markéty Tomáškové. Jak na to?
Budete potřebovat: 150 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 žloutek, 200 g hladké mouky, 30 g mletých vlašských ořechů, 1 lžíci kakaa a 10 g vanilkového cukru. Na krém si připravte: 1 Salko karamelové, mleté vlašské ořechy podle potřeby na zahuštění.
- Z másla, cukru, žloutku, mouky, ořechů, kakaa a vanilkového cukru rychle vypracujte těsto a dejte je odpočinout do lednice, ideálně přes noc.
- Z těsta pak vytvarujte malé kuličky, které vmáčkněte do kovových nebo silikonových formiček na ořechy. Ořechy dejte na plech, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 10-12 minut. Dávejte pozor, abyste kakaové těsto nepřipálili. Ještě teplé ořechy pak vyklopte a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém smícháním karamelového salka a ořechů. Krémem pak spoje jednotlivé poloviny ořechů a dobře je k sobě přitiskněte. Ořechy uchovávejte v chladu.
Náš tip: Ořechy s karamelovým krémem můžete vyzkoušet i podle našeho videoreceptu. Ty jsou navíc polomáčené v čokoládě.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit pečené jedlé kaštany. Můžete je péct v troubě, na grilu i na pánvi
Plody jedlých kaštanů se podobají kaštanům, které děti rády sbírají pod stromy. Na rozdíl od nich jsou ale skutečnou pochoutkou, jejich chuť nám… Číst více
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou
Buchty, koláče, šátečky a jiné pečivo z kynutého… Číst více
Ovocné osvěžení pro malé i velké: 10 skvělých domácích limonád, které musíte zkusit!
Teplé počasí přímo volá po příjemném osvěžení.… Číst více
Prvomájové dobroty pro zamilované: Zkuste růžovou polévku a jahodový krém
První máj - lásky čas! Čert vem Valentýn, u nás v… Číst více
Jak udělat ledový čaj? Zkuste to zastudena metodou cold brew nebo pomocí sluneční energie!
Řadíte se spíše k milovníkům čaje než kávy? Pokud… Číst více
Jedlé kaštany v kuchyni. Podzimní pochoutka v celé řadě receptů
S podzimem přišel čas pečených kaštanů a jiných specialit z nich připravených. Pochoutkou je třeba kaštanová nádivka a paštika. Nemusí však zůstat… Číst více
7 nejlepších drinků s jahodami: Letošnímu létu vládnou virgin mojito a tenhle zmrzlinový shake
Sezóna jahod, to je nejen spousta jahodových… Číst více
Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Jak levanduli sbíráme a konzervujeme Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy lze sbírat kdykoliv. Sušíme ji rozloženou na lískách nebo… Číst více
Jak připravit perlivou limonádu z květů černého bezu? Podle jednoduchého návodu to zvládne i začátečník
Jemně perlivá limonáda bude díky aromatickým květům lehce nasládlá a bude krásně vonět. Kvasnice jí naopak přidají jemnou štiplavost a zajímavou… Číst více
Našli jsme nejlepší stánek na Mácháči: Skvělý langoš za 99 Kč nebo výbornou ledovou kávu mají hned u parkoviště
Teploty atakující a mnohdy i překračující… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více