Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí ruské vejce: Na retro svačinku je kromě vejce potřeba bramborový salát, zelenina a speciálně upravená majonéza
Zdroj: Toprecepty

Někdejší hit lahůdek zvaný ruské vejce byl populární hlavně na konci minulého století. Můžete si ho koupit i dnes, ale také přichystat domácí ruské vejce se surovinami, které si sami vyberete, a podle vlastní chuti.

Odkud je ruské vejce

Vařená vejce podávaná na vlašském salátu politá majonézou a doplněná o zeleninu a uzeniny bývala byla servírovaná v plastové misce nebo položená na chlebíčku a ozdobou prodejen lahůdek. Setkat se s nimi můžeme i dnes.

Ačkoliv to vypadá, že původ tohoto pokrmu je jasně daný názvem, ruské vejce patří do skupiny jídel, která i přes zeměpisné označení mají původ úplně jinde. Příkladem je třeba španělský ptáček nebo anglická slanina.

V Rusku tento pokrm nikdo nezná, vlašský salát údajně býval kdysi podávaný v Itálii v kombinaci s vajíčkem Rusům při významných státních návštěvách.

Další výklad odkazuje na někdejší automat Koruna v Praze. Někdy v polovině 20. století měl vymyslet místní provozní společně se šéfkuchařem, jak zpracovat ingredience, kterým končila doba spotřeby. Provozního Hliňáka napadlo spojení několika ingrediencí do jednoho pokrmu, který označil jako ruská vejce. To mělo zajistit snazší schválení tehdejšími pohlaváry. Pak jim navíc vyprávěl, že podobné jídlo viděl v Kyjevě. Mýtus byl na světě.

Jenže recepty na ruská vejce najdeme i v prvorepublikových kuchařkách, (Zlatá úsporná kuchařka od Anuše Kejřové, 1926, a v kuchařce Studená kuchyně Viléma Vrabce, 1931).

Co je potřeba na pravé ruské vejce

Možná jste si všimli, že dnes připravované ruské vejce z obchodů má někdy trochu jinou chuť. Co vlastně patří do pravého ruského vejce? Základem bylo vejce a hlavně vlašský salát (z brambor, salámu, celeru, mrkve, zeleného hrášku, worcesteru, hořčice a majonézy), jemný salám, nakládané okurky, papriky kapie nebo čerstvá rajčata, sterilovaný hrášek nebo zelená petrželová nať.

Pověstný mistr studené kuchyně, Vilém Vrabec, měl ve své kuchařce luxusnější verzi. Vejce dává rovnou na salát s uzeným masem, šunkou a matjesovými slanečky. Okolo nedává gothaj, ale uzeného lososa a kaviár.

Svačina

Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Jak připravit domácí ruské vejce

Na jednu porci budete potřebovat: 1 vejce, bramborový salát, šunku, salámy vysočina a gothaj, plátkovou anglickou slaninu, plátkový sýr, sterilovaný hrášek, kyselou okurku, červenou papriku, ledový salát, majonézu, hořčici, trošku láku od okurek a petrželku na ozdobu.

Jak na to? Vejce uvařte natvrdo a nechte ho vychladnout. Pak vejce oloupejte. Připravte si mističku. Dospodu dejte bramborový salát, na něj vejce a kolem obložte zeleninou, uzeninou a sýrem. Majonézu smíchejte v hrnečku s trochou hořčice a lákem od okurek dle chuti. Touto směsí ozdobte vejce. Posypejte petrželkou. Místo do mističky můžete připravit ruské vejce v toustu.

Náš tip: Bramborový salát do ruského vejce si můžete připravit podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více