Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jamie Oliver si oblíbil veganskou kuchyni, speciálně ho zaujala chia semínka.
Zdroj: Karl Gabor / wikimedia commons / CC BY 3.0 DEED, freepik / freepik / koláž Toprecepty.cz

Zvolit zdravější jídlo na začátek nového roku po na jídlo bohatých vánočních svátcích doporučuje i Jamie Oliver. Slavný britský šéfkuchař tak pro svou rodinu připravuje například lahodný puding z chia semínek. Je rychle hotový, skvěle chutná a zvládne ho každý.

Bez diety, ale zdravě

Podle Jamieho je důležité si dokázat jídelníček ozvláštnit. „Já ani moje rodina nedodržujeme žádnou speciální dietu, pouze se vyhýbáme průmyslově zpracovaným potravinám a jíme ty co nejčerstvější,“ uvádí slavný kuchař na svých webových stránkách. „Znamená to, že jsme schopni se pouštět do objevování nejlepších receptů - protože stále stejné věci na stole jsou nudné,“ dodává.

Jedna ingredience nade vše

Celosvětově známý Brit podle svých slov sáhl již před rokem po veganské kuchařce, kde chtěl najít nějaké nové recepty, podle nichž by mohl doma vařit. „Hned jsme se zamilovali do celozrnných potravin, zeleniny, fazolí, semínek a ořechů,“ popisuje Oliver s tím, že mezi vším vynikala jedna ingredience - chia semínka.

Ta jsou významným zdrojem rozpustné vlákniny, která podporuje trávení a může pomoci udržet zdravou hladinu cholesterolu v organismu. Chia semínka jsou také jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdravé srdce a mozek.

Kde se vzala chia semínka

Chia puding je moderní zdravý dezert, který si získal popularitu díky svým výživovým hodnotám a snadné přípravě. Jeho základem jsou chia semínka, pocházející z rostliny salvia hispanica, jejíž domovinou je Střední a Jižní Amerika. Tato semena byla po staletí využívána pro své výživové a léčivé vlastnosti a byla zásadní součástí stravy Aztéků a Mayů díky schopnosti dodávat energii a vytrvalost. Jamie Oliver nyní upravil recept na puding tak, že zachutná každému.

Puding z chia semínek podle Jamieho Olivera

Na přípravu chutné a zdravé snídaně nebo svačiny budete potřebovat: ¼ šálku chia semínek, 1 ½ šálku neslazeného mandlového mléka, 2 lžíce javorového sirupu, 1 ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ šálku (asi 8) mražených nebo čerstvých třešní bez pecek, ¾ šálku vody, 1 celý badyán a 2 polévkové lžíce plátkovaných mandlí.

Jak na to?

  1. V misce nebo uzavíratelné nádobě smíchejte chia semínka, mandlové mléko, 1 lžíci javorového sirupu a vanilku. Promíchejte, přikryjte a dejte přes noc do lednice. Ze směsi se vytvoří puding.
  2. V hrnci smíchejte třešně, vodu, 1 lžíci javorového sirupu a badyán. Přiveďte k varu, a pak vařte na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na ¾ a mírně nezhoustne. Trvat to bude zhruba 15 až 20 minut. Poté vyjměte badyán.
  3. Na suché pánvi na středním ohni opečte mandle dozlatova. Stačit by mělo asi pět minut.
  4. Při podávání přelijte puding z chia semínek badyánovo-třešňovým „kompotem“, který jste si vytvořili, a posypte opraženými mandlemi.

Náš tip: Puding můžete použít i do skvělého jahodového koláče, který si připravíte podle našeho videoreceptu:

Zdroj informací:

jamieoliver.com - Overnight chia seed pudding with star anise cherries 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více