Jamie Oliver radí, jak mlsat zdravě: Jeho puding z chia semínek zvládne každý a děti si ho hned zamilují
23. 1. 2024 V kuchyni s VIP
Zvolit zdravější jídlo na začátek nového roku po na jídlo bohatých vánočních svátcích doporučuje i Jamie Oliver. Slavný britský šéfkuchař tak pro svou rodinu připravuje například lahodný puding z chia semínek. Je rychle hotový, skvěle chutná a zvládne ho každý.
Bez diety, ale zdravě
Podle Jamieho je důležité si dokázat jídelníček ozvláštnit. „Já ani moje rodina nedodržujeme žádnou speciální dietu, pouze se vyhýbáme průmyslově zpracovaným potravinám a jíme ty co nejčerstvější,“ uvádí slavný kuchař na svých webových stránkách. „Znamená to, že jsme schopni se pouštět do objevování nejlepších receptů - protože stále stejné věci na stole jsou nudné,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Jedna ingredience nade vše
Celosvětově známý Brit podle svých slov sáhl již před rokem po veganské kuchařce, kde chtěl najít nějaké nové recepty, podle nichž by mohl doma vařit. „Hned jsme se zamilovali do celozrnných potravin, zeleniny, fazolí, semínek a ořechů,“ popisuje Oliver s tím, že mezi vším vynikala jedna ingredience - chia semínka.
Ta jsou významným zdrojem rozpustné vlákniny, která podporuje trávení a může pomoci udržet zdravou hladinu cholesterolu v organismu. Chia semínka jsou také jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdravé srdce a mozek.
Kde se vzala chia semínka
Chia puding je moderní zdravý dezert, který si získal popularitu díky svým výživovým hodnotám a snadné přípravě. Jeho základem jsou chia semínka, pocházející z rostliny salvia hispanica, jejíž domovinou je Střední a Jižní Amerika. Tato semena byla po staletí využívána pro své výživové a léčivé vlastnosti a byla zásadní součástí stravy Aztéků a Mayů díky schopnosti dodávat energii a vytrvalost. Jamie Oliver nyní upravil recept na puding tak, že zachutná každému.
Puding z chia semínek podle Jamieho Olivera
Na přípravu chutné a zdravé snídaně nebo svačiny budete potřebovat: ¼ šálku chia semínek, 1 ½ šálku neslazeného mandlového mléka, 2 lžíce javorového sirupu, 1 ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ šálku (asi 8) mražených nebo čerstvých třešní bez pecek, ¾ šálku vody, 1 celý badyán a 2 polévkové lžíce plátkovaných mandlí.
Jak na to?
- V misce nebo uzavíratelné nádobě smíchejte chia semínka, mandlové mléko, 1 lžíci javorového sirupu a vanilku. Promíchejte, přikryjte a dejte přes noc do lednice. Ze směsi se vytvoří puding.
- V hrnci smíchejte třešně, vodu, 1 lžíci javorového sirupu a badyán. Přiveďte k varu, a pak vařte na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na ¾ a mírně nezhoustne. Trvat to bude zhruba 15 až 20 minut. Poté vyjměte badyán.
- Na suché pánvi na středním ohni opečte mandle dozlatova. Stačit by mělo asi pět minut.
- Při podávání přelijte puding z chia semínek badyánovo-třešňovým „kompotem“, který jste si vytvořili, a posypte opraženými mandlemi.
Náš tip: Puding můžete použít i do skvělého jahodového koláče, který si připravíte podle našeho videoreceptu:
Zdroj informací:
jamieoliver.com - Overnight chia seed pudding with star anise cherries
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Výborné fazole pod peřinkou: Zapečené s rajčaty, uzeným nebo hovězím chutnají fantasticky
Sladká školní svačinka podle Jamieho Olivera: Sušenky z ovesných vloček voní skořicí a děti si je zamilují
Jak na třešňový kompot? Kromě třešní stačí jen voda a cukr, nejdůležitější je čistota od rukou přes sklenice až po víčka
Přečtěte si Zobrazit více
Štrúdl podle babičky Terezy Bebarové: Je z dvojího těsta a chutná božsky, říká moderátorka Peče celá země
Holka u plotny radí: Ořechový chlebíček s bílou čokoládou je vláčný díky jogurtu a chuť dodá i pomerančová kůra
VIDEO: Eliška testuje veganské restaurace v Praze. Tlačenka bez masa, nekachna i veganský koblížek stojí za ochutnání