Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelníček Cristiana Ronalda: Špičkový fotbalista drží přísnou životosprávu, nesnáší slazené nápoje a jí šest malých jídel denně
Zdroj: Wikimedia Commons, Mahdi Marizad, CC BY 4.0

Jeden z nejlepších fotbalistů světa, rodák z portugalské Madeiry, Cristiano Ronaldo slaví 5. února své 39. narozeniny. Sportovec je známý přísnými stravovacími návyky, má i svého osobního dietologa a je odpůrcem slazených nápojů.

Fotbalová celebrita je ve skvělé kondici

Už před deseti lety ho prestižní americký týdeník Time zařadil na seznam stovky nejvlivnějších světových osobností. V roce 2020 se stal třetím sportovcem a prvním fotbalistou, který ve své kariéře vydělal přes miliardu amerických dolarů.

Syn kuchařky a zahradníka Cristiano Ronaldo je nesmírně disciplinovaný a přísný sám na sebe. Díky tomu je hráč, který druhým rokem obléká dres saudskoarabského týmu An-Nassr FC, stále v obdivuhodné kondici.

Šest menších jídel denně

Ronaldo má osobního dietologa, s kterým spolupracuje od doby, kdy byl v Realu Madrid, tedy skoro 15 let. Jídelní režim slavného fotbalisty v postatě vychází ze středomořského způsobu stravování, jen místo tří hlavních jídel dává přednost šesti menším. „Mini-jídla“ v průběhu dne zahrnují snídani, svačinu, oběd, odpolední svačinu, večeři a druhou večeři.

Ronaldův způsob stravování není pro sportovce neobvyklý. Zatímco výživoví odborníci dnes diskutují o tom, jestli je lepší jíst třikrát denně nebo držet přerušovaný půst, sportovci často volí právě menší porce několikrát denně

Avokádo a kuře

Základem jídelníčku Cristiana Ronalda jsou bílkoviny doplněné o celozrnné sacharidy, nechybí zdravé tuky, tedy olivový olej či avokádo, hodně ovoce a zeleniny. A jak to vypadá v praxi? Snídaně a po ní následující svačina zahrnují ovocný salát, nízkotučný jogurt, sýr, šunku nebo avokádový toust.

Červenému masu se vyhýbá, ale o kuřeti říká, že je „magickou potravinou“. Kuřecí maso, které má vysoký obsah bílkovin, a přitom nízký obsah tuku, konzumuje upravené na různé způsoby.

Oblíbená treska bacalhau à brás

Rodák z Madeiry, ostrova v Atlantském oceánu, samozřejmě vyrostl na rybách. Není divu, že ryby jsou na seznamu jeho oblíbených jídel. Zejména to jsou tuňák, mořský okoun, mečoun či pražma. Ryby vyžaduje vždy čerstvé, nikdy mražené. 

Cristiano Ronaldo nikdy neodolá typicky portugalskému jídlu – bacalhau à brás. O co jde? O nasolenou tresku, která se podává zapečená s bramborami a vejci, zdobí se olivami a čerstvě nasekanou petrželkou.

Zmínit se se musíme také o pitném režimu slavného fotbalisty. Tekutiny doplňuje převážně obyčejnou vodou a nesnáší sycené a slazené nápoje. Těžké chvíle připravil pořadatelům šampionátu Euro 2020, mezi jehož významné sponzory patřila coca-cola. Na tiskové konferenci ostentativně odstrčil láhev této limonády, kterou měl před sebou, a v rodné portugalštině zvolal: „Pijte vodu!

Náš tip: Slavný fotbalista miluje ryby, proto by si určitě pochutnal na tresce na kmínu a s bylinkami podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací: 

goal.com: What is Cristiano Ronaldo's favourite food? Restaurants, cheat meals & recipes favoured by Al-Nassr star

dailymail.co.uk: Inside Cristiano Ronaldo's health obsession: Mega star has six mini-meals a day, a £50,000 cryotherapy chamber and paints his nails

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více