Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Arašídové křupky z kukuřičné krupice a arašídů jsou tu již přes čtyřicet let, a přitom chutnají pořád stejně
Zdroj: se souhlasem společnosti Secalo

Z dětství spíš vzpomínáme na sladkosti, v paměti ale máme i některé slané pochutiny. Kromě pouťových chipsů v umaštěném sáčku jsou takovou nezapomenutelnou delikatesou i arašídové křupky. Na rozdíl od jiných dobrot dob minulých se navíc stále prodávají. 

Nejlepší křupání na párty i k televizi

Arašídové křupky patřily v minulosti asi k nejoblíbenějším slaným pochutinám vůbec. Chroupali jsme je u televize u Televarieté, filmů s hvězdičkou i Ženy za pultem, servírovaly se návštěvám k vínku i pivu a báječně zahnaly hlad i na prázdninových výletech. Jsou jedním z mála výrobků dob minulých, na němž si můžeme pochutnávat v současnosti. Navíc se vyrábějí podle stejné receptury a ani obaly se příliš nezměnily. 

Kukuřice a arašídy - dokonalé spojení

Slavné křupky jsou vlastně extrudovaný výrobek z kukuřičné krupice podobný klasickým kukuřičným křupkám pro batolata. Ty jsou ale oproti těm arašídovým téměř bez chuti. Stejně jako ony se ale arašídové křupky vyrábějí ve stroji zvaném extruder, kde se křupka nafoukne, nesmaží se tedy jako brambůrky. Nakonec se obalí směsí drcených arašídů, které křupkám dodávají typickou lahodnou chuť.

Arašídové křupky jsou pak příjemně slané, vrstva nasekaných arašídů pak zvyšuje jejich křupavost a způsobuje přesně to, že je musíte stále ujídat, dokud ve vás neskončí celý sáček. Jejich předností navíc je, že neobsahují jako mnoho jiných současných produktů žádné přídatné látky, ale jen kukuřičnou krupici, arašídy, sůl a rostlinný (ne však palmový) olej. 

Ty hnědé a zřejmě první

Dnes seženete křupky od mnoha výrobců, pokud byste se ale někoho zeptali, jaké si pamatuje z dob svého dětství, někteří vám řeknou, že ty jediné původní byly v hnědém obalu, další se pak s nimi budou přít, že kdysi měly křupky obal pouze červeno-žlutý. Pravdu mají oba tábory.

Nejčastěji se uvádí, že první arašídové křupky u nás byly vyrobeny roku 1973 v tehdy údajně jediné československé křupkárně v Ostravě-Svinově, která patřila pod státní podnik Mlýny Olomouc. Právě od něj převzala křupkárnu roku 1991 společnost Secalo, která později výrobu přenesla do Ostravy-Martinova, křupky se ale nezměnily stejně jako jejich hnědo-žlutý obal, který nyní hrdě hlásá „Nikdy nezůstaneš u jedné“. Postupem let pak k původní arašídové verzi navíc přibyly další dvě příchutě – česneková a sýrovo-papriková

Červené z Prahy

Někteří si ale možná z dětství spíš pamatují křupky s červeno-žlutým obalem. Jejich výrobcem je nyní křupkárna Delta, která navázala na bývalý státní podnik mlýny a pekárny PVTOS založený rovněž na počátku sedmdesátých let v Praze na Pankráci. Právě tady prý křupky vyráběli již od roku 1972 na technologické lince dovezené z Německa. Otázka tedy, jak to s tím prvenstvím opravdu bylo. Místní křupky byly k dostání nejen u nás, ale dokonce se vyvážely i do tehdejší NDR. 

Slovenské chrumky

Stejně arašídové křupky se ovšem vyráběly i na Slovensku a i tam jsou legendárním produktem. Ty slovenské pak pocházejí z Nitry, kde je vyrábí společnost Miva a mají bílo-modro-červený obal. Často i u nás mnozí tyto křupky považují za původní. Ostatně křupky v tomto obalu se dokonce u nás prodávají v rámci retro týdnů jednoho nejmenovaného řetězce supermarketů. Jisté však je, že bez ohledu na to, odkud pocházejí, svou chutí se jednotlivé arašídové křupky nijak neliší a jsou jednou z mála potravin, u nichž se lidé shodnou, že chutnají jako dřív

Zdroje informací: 
Secalo.cz: I firmě
Chochole.cz: Historie

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více