Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Rýžové Arizonky se vyrábějí už od 50. let 20. století a dětem chutnají dodnes. Připomeňte si s námi, jak vznikly
Zdroj: Zdroje: Hana Malénková, Toprecepty

Arizonky vždy zbožňovaly převážně děti. Pufovaná rýžová zrnka byla barevnou variantou burizonů, na rozdíl od nich ale nesloužily k přípravě dalších jídel, ale zobaly se samotné. Byly báječnou svačinkou kdekoliv venku, na zahradě i na výletě. Stačilo je jen nasypat na dlaň a pak si je nechávat přilepit na jazyk. 

Arizonky - náš sladký rýžový popcorn

Arizonky byly vlastně takovým předchůdcem dnes populárnějšího popcornu v jeho sladké verzi. Říká se tak totiž ochuceným a obarveným burizonům, což jsou vlastně pufovaná zrnka rýže, která se připravují podobně jako právě popcorn.

Pufování je ale trochu jiná, speciální technologie, díky níž se ze zrn rychle odpaří vlhkost a ta se pak nafouknou a jakoby nabobtnají, což jim zajistí delší trvanlivost, nižší energetickou hodnotu a lepší stravitelnost. A pokud se použijí vhodná zrna, je produkt i přirozeně bezlepkový.

Kromě rýže se tak totiž upravuje třeba i pšenice, žito, oves, pohanka nebo kukuřice. Pojem pufování je pak odvozen od toho, co se s nimi stane - puffed totiž v angličtině znamená odulý nebo opuchlý.

Pufování se hojně využívá pro přípravu trvanlivých pufovaných dietních chlebů, které někteří tak trochu hanlivě označují jako polystyren, neboť jsou vlastně takové zhmotnělé nic. 

Burizonky z Asie

I když by se mohlo zdát, že jde o nějakou moderní metodu, pufovaná rýže neboli burizony jsou v jihovýchodní, východní a jižní Asii oblíbenou pochutinou, která se tu konzumuje již odpradávna a dokonce i v Evropě se vyrábí již více než 100 let.

V minulosti byly součástí různých směsí snídaňových cereálií, dnes se z nich připravují také různé cukrovinky nebo se využívají místo housek do knedlíků

První česká směs cereálií

U nás se výrobou burizonů zabývá již dlouhá léta firma Kávoviny (vyrábějící převážně kávové náhražky), jejíž historie sahá až do roku 1896. Kromě rýžových burizonů vyrábějí i jahelné nebo pohankové pukance a dětmi tak oblíbené Arizonky – obarvené a oslazené burizony tvarem připomínající nafouklá zrnka rýže.

Zajímavostí je, že i u nás vedla cesta k Arizonkám přes snídaňovou směs. Tu totiž v Kávovinách začali vyrábět již v padesátých letech minulého století.

První československá cereální snídaně se jmenovala Kalorka a právě jí vděčíme za to, že se v 60. letech pustili v Pardubicích, kde Kávoviny sídlily, do samostatné výroby burizonů a Arizonek.

Arizonky jsou jednou z dřívějších dobrot, jež mají některé generace spojené s dětstvím a které se vyrábějí dodnes, a vlastně se ani moc nezměnily. I když trochu přece jen ano - ty dnešní nejsou jen sladké, ale mají i lehkou ovocnou příchuť a navíc jsou barvené jen přírodními barvivy

Náš tip: Z burizonů si můžete připravit tyto vynikající sladké kuličky podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací: 
Kavoviny.cz: O Kávovinách
Wikipedia.org: Puffed rice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více