Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázvor, citron a med, klasická kombinace, která pomáhá třeba při nachlazení.
Zdroj: Freepik, 8photo a Wikipedia, koláž Toprecepty

V chladných dnech, které jsou pro únor typické, je důležité poskytovat tělu dostatek vitamínů, aby bylo připraveno na boj s různými infekcemi. Mezi velmi účinné prostředky k obraně patří bezesporu i zázvor. Když ho navíc spojíte s citrónem, získáte skvělý mix, který organismus „zocelí“.

Podpora imunity i dýchání

Zázvor patří díky svým protizánětlivým a antioxidačním účinkům k velmi vyhledávaným potravinám. Řada důležitých vitamínů a minerálů totiž podporuje přirozenou obranyschopnost, imunitní systém a dýchací cesty, což dokumentuje studie z roku 2013

Aromatická potravina také podporuje trávení, udržuje normální hladinu cukru v krvi a pomáhá činnosti kardiovaskulárního systému, jak uvádí studie z roku 2022.

Zázvor v kuchyni

Není tedy divu, že ve dnech, kdy není venku zrovna teplo a místo sluníčka si „užíváme“ spíš deště, sáhneme po zázvoru dost často. Ať už je to přidáním do smoothie, ve formě sirupu, čaje nebo stále populárnějšího ginger shotu, což je koncentrovaný nápoj z čerstvého zázvoru, často kombinovaný s citronem a dalšími ingrediencemi pro zvýšení jeho zdravotních benefitů.

Variantou je také použití zázvoru v kuchyni. Například asijská kuchyně ráda využívá intenzivní chuť i vůni zázvoru, nakládaný se také přidává k sushi i dalším japonským pokrmům.

Snadná příprava i aplikace

I u zdravých pokrmů a nápojů ovšem platí známé „v jednoduchosti je síla“, a tak je třeba mít po ruce nějaký trik, kterým si přípravu zázvorového „léku“ zjednodušíme. V momentě, kdy nám není dobře, totiž nechceme nic krájet, loupat nebo mixovat. Ideální by tedy byla instantní rychlá pomoc. A právě tu nabídl na svém instagramovém profilu uživatel kitchenachim.

Příprava zázvorovo-citronových kostek je snadná, zvládne ji každý a výsledný produkt budete mít po ruce tak dlouho, dokud ho nespotřebujete.

Citronové zázvorové kostky

Na zázvorové „pomocníky“, ideální do chladného období, budete potřebovat: 4 citrony, 1 kousek zázvoru o délce asi 6 cm a formu na led.

Jak na to?

  1. Z citronu odstraňte kůru, dužinu rozčtvrťte a vložte ji do mixéru. Zázvor oloupejte, nakrájejte na menší kousky a přidejte k citronu.
  2. Vše rozmixujte na pyré, které následně přeceďte.
  3. Pyré rozdělte do formy na led a nechte několik hodin zmrazit.
  4. Nyní už stačí jen kostky dát do sklenice, přidat mátu či med a přelít horkou vodou.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu i skvělý zázvorový sirup:

Zdroj informací:

ncbi.nlm.nih.gov - Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence

intechopen.com - Ginger in the Prevention of Cardiovascular Diseases

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více