Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snadné jablečné taštičky: Křehoučký moučník se šťavnatou a skořicí vonící náplní vyžaduje jen správný postup při pečení
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Snadné jablečné taštičky. Mohou posloužit jako snídaně, ale také jako sladký moučník pro návštěvu ke kávě či čaji. Když se uvnitř kapsičky skrývá voňavá jablečná náplň, sbíhají se strávníkům sliny.

Jak na pečení s listovým těstem

Listové těsto patří je dost možná nejpoužívanějším těstem. Stačí sáhnout do chladicího nebo mrazicího pultu v obchodě a máme těsto při ruce. Druhou možností je si těsto připravit doma do zásoby, protože jde o pracnější proces. Výhodou je to, že listové těsto můžeme zamrazit.

Do listového těsta používáme žloutky, hladkou mouku, kvalitní máslo, špetku soli a trochu citronové šťávy nebo octa. Aby se také povedl moučník, je třeba respektovat několik pravidel. 

Důležité je kousky listového těsta před pečením propíchat vidličkou na několika místech. Těsto bude nabývat rovnoměrně a ve výsledku bude krásně vypadat. Listové těsto je třeba péct prudce. Dáváme ho tedy do velmi dobře vyhřáté trouby. Pak je možné teplotu zmírnit. Dvířka při pečení zbytečně neotevíráme. 

Když budeme péct správně, měl by se objem těsta zvětšit zhruba třikrát. Když vezmeme do ruky dobře připravený dezert, měl by se při zmáčknutí drolit na jednotlivé vrstvy. A jak víme, nejlepší moučník z listového těsta je čerstvý.

Jak připravit jablečnou náplň

Teď, ke konci zimy, je skvělé, že můžeme využít zbývající uskladněná jablka. Ta už totiž nevypadají ideálně a v náplni se krásně schovají. Jablečná náplň je poměrně variabilní. Základem bývají jablka, vanilkový cukr, na ochucení skořice, případně citronová šťáva nebo kůra. Někdo přidává i trošinku jemně mletého hřebíčku. Jablka skvěle doplní rozinky, které alespoň propláchneme horkou vodou, případně je můžeme na pár hodin naložit do rumu. Budou pak krásně voňavé. Další skvělou ingrediencí, která ladí s jablky, jsou nastrouhané nebo nasekané vlašské ořechy. Jablečná náplň se dá kombinovat i s vanilkovým pudinkem.

Jak vytvořit taštičky

Existuje několik možností, jak vytvarovat taštičky. Nejsnadnější je to za pomoci formiček na pirohy. Obejdeme se ale i bez nich

Obdélníkové taštičky připravíme tak, že těsto rozválíme na velký obdélník, a  ten pak rozkrájíme na obdélníčky. Pomyslně ho rozdělíme na polovinu. Na jedné polovině těsto uprostřed několika řezy nařízneme. Na druhou stranu těsta nandáme jablečnou náplň. Těsto po všech stranách potřeme rozšlehaným vajíčkem a nařezanou polovinu těsta přeložíme přes náplň. Okraje dobře přitiskneme.

Můžeme ale udělat taštičky i z kolečka. Doprostřed dáme náplň a těsto přehneme napůl. Kraje přimáčkneme, třeba pomocí špičatých konců vidličky a vytvoříme tak rýhy.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak upéct snadné jablečné taštičky

Na přípravu budete potřebovat: 1,5 kg jablek, vanilkový cukr, mletou skořici, rozinky, 1 balení listového těsta, 1 vajíčko na potření a trochu mouky na vál.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Jablka oloupejte, očistěte a nastrouhejte. Přidejte cukr a skořici, případně i rozinky. Zamíchejte a přebytečnou vodu vylijte. Listové těsto rozválejte a nakrájejte ho na devět plátků. Naplňte je směsí z jablek a slepte těsto do půlměsíčku. Okraje můžete přitisknout vidličkou.

Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Taštičky na něj narovnejte. V hrnku si rozkvedlejte rozklepnuté vejce a potřete jím taštičky. Plech dejte do trouby a teplotu snižte na 180 °C. Taštičky pečte dozlatova.

Náš tip: Připravte si rychlé a křehké taštičky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více