Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýrové kuličky jsou vděčným svátečním pohoštěním, které zvládne během pár minut připravit opravdu každý. Vyzkoušeli jsme za vás 5 druhů sýrových kuliček, do kterých jsme nepoužili více než 5 ingrediencí. Z jednohubek různých barev si vyberou milovníci pikantních, jemných i sladko-slaných chutí.

Rychlé, snadné a efektní pohoštění

Výroba sýrových kuliček nezabere více než 20 minut a jsou tak ideálním řešením pohoštění pro návštěvu, když není mnoho času na přípravu. Stačí vybrat ingredience, které spolu chuťově ladí, a zajistit konzistenci, která se bude dobře tvarovat. Ideální jsou pevnější a přesto krémové sýry typu hermelín nebo niva, které se rozmačkají vidličkou a smíchají s dalšími surovinami. Díky přirozené slanosti sýra už není třeba směs dosolovat.

Jak vytvarovat do kuličky smetanový sýr?

Použijete-li smetanový sýr, u kterého nelze zajistit požadovaný tvar, pomůže přidání nastrouhaného tvrdého sýra nebo máslo. To potřebuje nejdříve změknout, aby šlo se smetanovým sýrem utřít a dokonale se spojit, směs se poté vychladí alespoň 1 hodinu v lednici, kde ztuhne. S časem chlazení navíc je tedy třeba počítat.

Tip: Lepí-li se hmota při tvarování na ruce, stačí je namočit do studené vody.

5 druhů sýrových kuliček

Vyrobili jsme 5 druhů chuťově zcela odlišných sýrových kuliček, do každého přidali jiný sýr a každý obalili v ingredienci, která je i součástí sýrové směsi. Pestrobarevné kuličky však můžete vytvořit i s jedním druhem a různými variantami obalení. Ideální je použití barevně výrazného koření, jako je mletá paprika, chilli, kurkuma, šafrán nebo nadrobno nasekané oblíbené bylinky. Obalit kuličky se ale dají ve spoustě dalších surovin, jako jsou nastrouhaný sýr či zelenina, mleté ořechy, drobná semínka (sezamová, lněná,…) a mnoho dalších.

Inspirujte se našimi kombinacemi sýrových směsí, ze kterých se kuličky dobře tvarují a které vás nadchnou i skvělou chutí.

Klasické „hospodské“ nivové koule

Pikantní kuličky z plísňového sýra jsou typickou chuťovkou k pivu v mnoha restauračních zařízeních. Jsou obaleny v mleté paprice a obvykle se podávají na kolečku rohlíku s plátkem kyselé okurky a párátkem, které tyto 3 složky spojí dohromady. Milovníci pálivého mohou sladkou papriku vyměnit za mleté chilli nebo smíchat tato 2 koření v poměru dle vlastních chutí.

Na 14 nivových kuliček budete potřebovat 150 g Nivy, 60 g másla, ¼ cibule, 1 malý stroužek česneku, špetku sladké papriky a papriku na obalení.

Máslo nechte změknout v pokojové teplotě a důkladně jej rozetřete vidličkou s nastrouhanou Nivou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a mletou papriku. Vytvarované kuličky obalte ve sladké paprice.

Luxusní sýrové kuličky s uzeným lososem

Uzený losos je sice dražší surovina, do sýrové směsi ho však pro jeho intenzivní chuť není třeba přidávat mnoho. Kombinací uzeného lososa, kopru, natvrdo uvařeného vejce a smetanového sýra uspokojíte i tu nejnáročnější návštěvu.

Na 12 luxusních sýrových kuliček spotřebujete přibližně 50 g uzeného lososa, 200 g smetanového sýra, 1 malé natvrdo uvařené vejce, ¼ cibule, 1 lžíci kopru a kopr na obalení. Pro koho je kopr příliš aromatický, na obalení se hodí například i opražená sezamová semínka nebo nadrobno nakrájená petrželka.

Z kopru odstraňte tvrdší stonky, vše nakrájejte nadrobno, smíchejte se smetanovým sýrem a vytvarované kuličky obalte v kopru. Stonky nevyhazujte. Můžete je uložit do mrazáku a použít je do koprové omáčky, ve které je vyvaříte a před finálním dochucením odstraníte.

Hermelínové kuličky se šunkou

Hermelín perfektně ladí se šunkou i vlašskými ořechy, zaexperimentovat však můžete i s trochou brusinkového džemu, který dá kuličkám úplně jiný rozměr.

Na 14 hermelínových kuliček si připravte 1 hermelín, 60 g smetanového sýra, 2 plátky šunky, 1 lžíci mletých vlašských ořechů, 1 lžičku pažitky a pažitku na obalení.

Hermelín můžete rozmačkat vidličkou, rychlejší je ovšem nastrouhání nahrubo. Smíchejte jej s nadrobno nakrájenou šunkou a pažitkou, rozemletými ořechy, smetanovým sýrem a kuličky obalte v pažitce.

Sladko-slané kuličky z kozího sýra

Kozí sýr se dá sehnat ve všech podobách od krémového až po tvrdý bloček. Na kuličky je nejvhodnější ten měkký krémový. Kombinace s medem a brusinkami je velmi zajímavá, kozí sýr perfektně ladí i s pečenou nebo vařenou červenou řepou.

12 kuliček vyrobíte ze 100 g měkkého kozího sýra, 100 g smetanového sýra, 1 lžíce sušených brusinek, 1 lžičky medu, 1 lžíce vlašských ořechů a mletých ořechů na obalení.

Brusinky a ořechy nakrájejte nadrobno, smíchejte s oběma sýry a tekutým medem. Na obalení kuliček použijte mleté ořechy.

Šunkovo-sýrové kuličky pro děti

Sýr a šunka je kombinace, kterou děti málokdy odmítnou. A v podobě pestrobarevných kuliček máte jistotu úspěchu.

Na 12 šunkovo-sýrových kuliček budete potřebovat 100 g smetanového sýra nebo tvarohu, 50 g šunky, 1 lžíci pažitky, 50 g čedaru (nebo eidamu, goudy,…) a sýr na obalení.

Šunku a pažitku nakrájejte nadrobno, sýr nastrouhejte a vše smíchejte se smetanovým sýrem. Hotové kuličky obalte v nastrouhaném sýru.

Jaká kombinace chutí vyhrála u nás?

Hodnocení sýrových kuliček se zúčastnilo 5 dospělých a 3 děti. U dospělých zvítězily kuličky s uzeným lososem a na paty jim šlapaly hermelínové. Dětská část degustátorů dle očekávání dala celá přednost osvědčené kombinaci šunka/sýr.

Fotogalerie - Sýrové kuličky 5x jinak

Ukázat 11 fotografií

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie