Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškové listy v kombinaci s česnekem a vajíčkem chutnají perfektně.
Zdroj: Freepik, slice

Pampelišky se v kulinářském světě stávají čím dál populárnější. Může za to jejich specifická chuť a vysoký obsahu vitamínů a minerálů. Využití pampelišek při vaření a přípravě jídel je rozmanité a nabízí širokou škálu možností, jak obohatit tradiční recepty o tento zajímavý a zdravý prvek. Z listů se dá připravit třeba velmi chutný salát.

Doplněk i hlavní ingredience

Právě do salátů je pampeliška, obzvlášť její mladé listy, vynikajícím přídavkem. Rostlina, která podle studie z roku 2022 přispívá například i k léčbě diabetu 2. stupně, je dostupná velmi jednoduše, dalo by se říct na každém poli či zahradě.

Při sběru jejích listů je ovšem důležité dávat pozor na to, aby byly co nejmladší. Ideálně ještě před tím, než rostlina kvete, aby byla chuť co nejméně hořká. A pochopitelně, sbírejte je v přírodě, v místech, kde se nevenčí pejsci. 

Mladé listy můžete kombinovat s různými druhy salátů, rajčaty, okurkami nebo bylinkami a dochutit olivovým olejem a citronovou šťávou, které dodají osvěžující chuť.

Vaření s pampeliškou

Pampeliškové listy lze také vařit nebo dusit podobně jako špenát. Vhodné jsou do polévek, omáček nebo jako příloha k hlavním jídlům. Díky své výrazné chuti se dobře hodí k masovým pokrmům.

Květy pampelišek lze zakomponovat do různých dezertů, jako jsou koláče či muffiny. Dodávají totiž jemnou sladkost a zvláštní aroma, které z obyčejných jídel dělá gurmánský zážitek.

Lahodný med

Oblíbeným produktem z pampelišek je i med, na nějž má většina rodin svůj vlastní ozkoušený recept. Med se vyrábí z pampeliškových květů, vody a je skvělý jako sladidlo do horkých nápojů, limonád, pečených dezertů nebo jako netradiční topping na palačinky a lívance. Doma si podle tohoto receptu můžete připravit také pampeliškové víno.

Pampelišky jsou v kuchyni velmi univerzální a nabízí mnoho možností, jak je využít. Navíc jsou skvělým příkladem toho, jak můžeme v kuchyni využít i rostlinu, kterou jsme možná doteď brali pouze jako hezkou žlutou ozdobu zelené louky. Dnes si z jejích listů připravíme chuťově výrazný, přesto na zhotovení jednoduchý salát.

Pampeliškový salát s česnekem a vajíčkem

Na přípravu zdravého a výrazného salátu budete potřebovat: 150 g mladých listů pampelišky, 2 stroužky česneku, 2 vařená vejce, olivový olej, jablečný ocet nebo citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý černý pepř, další bylinky podle chuti (např. bazalku nebo pažitku).

Jak na to?

  1. Natrhané listy pečlivě omyjte pod studenou vodou a nechte je okapat. Pokud jsou listy příliš velké, můžete je nahrubo pokrájet na menší kousky.
  2. Mezi tím si uvařte vejce natvrdo a nechte je vychladnout, poté je oloupejte a rozkrojte napůl nebo na čtvrtiny.
  3. Oloupejte a jemně nasekejte česnek.
  4. V malé misce smíchejte olivový olej s jablečným octem nebo citronovou šťávou. Dle chuti přidejte sůl a černý pepř. Směs dobře promíchejte.
  5. Ve vetší míse promíchejte připravené listy pampelišky s česnekem.
  6. Na porci takto smíchaného salátu, kterou můžete servírovat v misce či na malém talířku, přidejte nakrájené vejce, a vše přelijte dresinkem.
  7. Než salát servírujete, nechte ho chvíli odpočinout, aby se chutě propojily.

Naše rady:

  • Pokud preferujete méně výraznou chuť česneku, můžete ho předem spařit horkou vodou.
  • Dle chuti můžete přidat i další bylinky nebo jiné zeleninové ingredience, jako jsou rajčata nebo okurky.

Náš tip: Z pampelišek se vyrábí perfektní med, podle našeho videoreceptu to zvládnete hravě:

Zdroje informací:

mdpi.com - Dandelion (Taraxacum officinale L.) as a Source of Biologically Active Compounds Supporting the Therapy of Co-Existing Diseases in Metabolic Syndrome

healthline.com - Dandelion Benefits: Nutrition, Antioxidants, and Inflammation

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více