Řízky Friduš: Delikatesa vskutku rytířská oživí každé grilování. Maso je díky speciální marinádě krásně šťavnaté a křehké
13. 8. 2024 Vaření
Chystáte grilovačku a přemýšlíte, jak maso naložit? Tak zkuste třeba řízky Friduš. Maso je díky speciální marinádě báječně křehké a je jedno, zda tak uděláte vepřové nebo kuřecí. A pokud nemáte gril, můžete si klidně plátky masa upéct na pánvi nebo v troubě.
Maso na grilu vylepší marináda
Grilovací sezóna je v plném proudu a různé steaky jsou bezpochyby nejlepší variantou, co na grilu připravit. Pokud je naložíte do marinády na několik hodin (ideálně den před grilováním), zajistíte si tak mnohem lepší chuť, než kdybyste jen maso posypali kořením. Navíc naložením se maso zjemní, zkrátí se doba přípravy a maso bude mnohem šťavnatější. Marináda nejvíc prospěje tužšímu masu, ale hodí se klidně i na kuřecí stehenní řízky, které zase dochutí a ovoní.
Mohlo by vás zajímat
Specialita pojmenovaná po loupežníkovi
Marinád na maso existuje celá řada. Ty nejjednodušší mívají podobu olivového oleje smíchaného s bylinkami nebo nějakým kořením, s jejich přípravou si ale můžete trochu vyhrát a přidat další ingredience, třeba hořčici, kečup, worcester, rybí nebo sójovou omáčku. Právě sójová omáčka je součástí marinády na řízky Friduš.
Původ této masové speciality je neznámý, pravděpodobně jde o podobnou pochoutku, jako jsou třeba řízky Ondráš. Kdo byl ale onen Friduš, po němž jídlo dostalo jméno? Zajímavostí je, že opravdu existoval, žil na přelomu 13. a 14. století a celým jménem se jmenoval Friduš z Litnavy.
Tento šlechtic ze slezského rodu pánů z Litnavy byl údajně loupeživým rytířem a nejvíc je spojován s hradem Helfštýn, který prý založil. Navíc se proslavil jako účastník povstání moravských šlechticů proti králi Janu Lucemburskému roku 1312 a na hradě Helfštýn prý dodnes straší jeho duch.
Recept na steaky Friduš
Kdybyste ho tam ale náhodou potkali a zeptali se ho ne recept na marinádu, zřejmě byste nepochodili. I když určitě jako každý správný hradní pán rád hodoval, recept s největší pravděpodobností ve své době nevymyslel. Lze tak jen usuzovat, že jídlo dostalo svůj název zřejmě někde v restauraci v kraji, kde Friduš žil.
Marináda někomu zachutnala, pokusil se ji připravit doma a od té doby kolovala po domácnostech. Občas si někdo něco přidal, někdo ubral, ale v zásadě je téměř stejná a maso výborně dochutí. A jak tedy řízky Friduš uděláte?
Budete potřebovat: 6 řízků vepřových (nebo kuřecích), 1 lžičku soli, 1/4 lžičky pepře, 1 lžičku Solamylu, 1 lžičku worchesterské omáčky, 1 lžičku sójové omáčky, 2 stroužky prolisovaného česneku, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 vejce, 2 lžíce kečupu a 2 lžíce oleje.
- Vejce prošlehejte vidličkou, přidejte sůl, pepř, solamyl, worcesterskou a sójovou omáčku, česnek, oba druhy papriky, kečup a olej. Vše prošlehejte dohladka, až vznikne marináda na maso.
- Řízky pak naklepejte a vložte do marinády. Zakryjte nechte v uzavřené nádobě odležet nejlépe přes noc do chladničky. Čím déle se bude maso marinovat, tím bude křehčí. Hotové řízky pak připravte na rozpáleném grilu nebo opečte na pánvi na oleji, a to z každé strany asi 3 minuty.
Náš tip: Trochu jinou marinádu na maso si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Maso ukryté v bramboráku: Připravte si vynikající řízek Ondráš. Poradíme, jak ho vylepšit!
Pět skvělých vychytávek do kuchyně, které vám usnadní život a nestojí moc. Který šlehač se vyplatí a jak vybrat mixér?
Krkovička s česnekem a bylinkami: Voňavou pochoutku ze šťavnatého masa je dobré předem alespoň dvě hodiny marinovat
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 21 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 22 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno 10. 9. 2024 01:23
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno 9. 9. 2024 20:45
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Katův šleh, legendární specialita devadesátek stále žije! Jak tuhle hospodskou delikatesu nejlépe připravit?
Samosběr brambor 2024: Ty nejlevnější k uskladnění seženete už za 8 Kč za kilo a dokonce i nedaleko Prahy
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě