Šumivé léto: Ochutnejte neotřelé koktejly, které neomrzí
27. 8. 2024 Tipy a triky
Co může být lepšího než vychutnat si teplé letní večery se svěžím a řetízkujícím koktejlem v ruce? Připravili jsme pro vás výběr méně známých osvěžujících drinků, které příjemně zchladí a zároveň nezpůsobí těžkou hlavu. Nepotřebujete žádné složité ingredience ani barové vybavení – stačí pár základních surovin, které máte možná už doma, a během pár minut si vykouzlíte dokonalý letní drink.
Šumivá a perlivá vína jsou v letních měsících jednou z nejoblíbenějších a nejprodávanějších variant osvěžujících nápojů. Není divu – jejich hravé bublinky na jazyku a lehká ovocná chuť jsou přesně to, co potřebujeme po dlouhém horkém dni. Navíc vynikají mimořádnou univerzálností a snadno se kombinují s dalšími ingrediencemi, což z nich činí ideální základ pro různé koktejly. Pro jejich přípravu můžete sáhnout i po českých a moravských vínech.
„Kvalitní perlivá vína a šumivá vína a sekty nevyrábějí jen zahraniční producenti, ale i češti vinaři,“ říká ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar. Právě perlivá vína výhradně z moravských a českých hroznů budou nově na trhu k dispozici pod jednotnou národní značkou „bublinky“. Vína budou svěží, ovocitá a díky přírodní a ekologicky šetrné metodě sycení kvasným plynem se budou vyznačovat jemným perlením a bohatým aromatem. „Bylo by skvělé, kdyby se příští letní sezona už nesla ve znamení našich „bublinek“. Věříme, že díky nové značce jejich kvalitu objeví ještě více zákazníků,“ dodává Zbyněk Vičar.
Pro inspiraci, jak využít šumivá nebo perlivá vína v oblíbených letních koktejlech, jsme pro vás připravili hned několik receptů, které vám přinesou dokonalé osvěžení a zpestří každý letní večer.
Broskvové pohlazení
Bellini je dokonalým spojením svěžího letního ovoce a jemného šumivého vína. Tento koktejl je ideální pro všechny, kteří si užívají sladké a lehké chutě.
Ingredience:
-
1 díl pyré z broskví (nejlépe čerstvě připravené z vaší zahrádky)
-
2 díly šumivého vína
Pyré z broskví vložte do sklenice na šampaňské a opatrně dolijte vínem. Jemně promíchejte a dokonalý svěží drink je na světě.
Elegance s nádechem Paříže
Pro ty, kdo preferují sofistikovanější chutě s lehkým dotekem kyselosti, je tu French 75. Nenechte se zmást – nejedná se o stejnojmenný parfém, ale o luxusní nápoj, který si snadno připravíte během chviličky.
Ingredience:
-
1 díl ginu
-
1/2 dílu čerstvé citronové šťávy
-
1/2 dílu cukrového sirupu
-
Sekt na dolití
-
Citronová kůra na ozdobu
Všechny ingredience kromě sektu protřepejte v šejkru s ledem. Přelijte do sklenice a dolijte sektem. Ozdobte citronovou kůrou a užijte si tento svěží a elegantní koktejl ve společnosti někoho milého.
Mátové osvěžení
Překvapte své hosty jedinečným koktejlem s nádechem originality, který kombinuje klasické prvky mojita s jemnými bublinkami perlivého vína, což mu dodává lehkost a svěžest, které oceníte zejména v letních měsících.
Ingredience:
-
1 díl bílého rumu
-
½ díly šťávy z limetky
-
2 lžičky cukru
-
10 lístků máty
-
2 díly perlivého vína
-
Led
Ve vysoké sklenici rozmačkejte mátu s cukrem a limetkovou šťávou. Přidejte rum a led, dolijte perlivým vínem a promíchejte. Ozdobte plátkem limetky a lístky máty a vychutnejte si odpolední nebo večerní party a přáteli.
Šumivé a perlivé: Jak to s nimi je?
Matou vás pojmy, když stojíte před regálem v obchodě? Je to jednodušší, než se zdá! Šumivé víno, jako je šampaňské, vzniká přirozeným kvašením, které vytváří jemné, trvalé bublinky. Naopak perlivé víno má méně intenzivní bublinky. „Ty vznikají buď krátkým kvašením, nebo umělým sycením, a proto rychleji mizí,“ vysvětluje ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar. Takže až budete vybírat víno, budete přesně vědět, po čem sáhnout.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pražskou šunku jedli u rumunského dvora i v USA, proslavil ji uzenářský rod Chmelů
Gurmánská pochoutka, kterou v době její největší… Číst více
Jak správně špikovat maso? Zůstane pěkně šťavnaté a má výrazně lepší chuť
Každý z nás už měl někdy na talíři plátky libového masa se světlými "očky" slaniny (špeku) - třeba ke svíčkové omáčce. Chcete-li doma připravit maso… Číst více
Světový den vajec
V tento den se oslavují po celém světě výhody konzumace vajec Vejce obsahují plnohodnotné bílkovin, nezbytných vitamíny i minerály, proto je ocení… Číst více
Talián byl v Praze hitem a nezbytností k pivu. Kde se "neuzená uzenina" vlastně vzala?
Talián je dnes ne všude dostupná, přesto známá… Číst více
Chybí vám hospody? Připravte si klasické dobroty k pivu z pohodlí domova!
Není třeba chodit kolem horké kaše. Češi jsou… Číst více
Jaké maso vybrat na svíčkovou? Možností je více. Máme pro vás několik rad
Svíčková na smetaně pravděpodobně patří k neobdivovanějším a nejoblíbenějším jídlům české kuchyně. Zároveň je to pokrm, který se začínající kuchařky… Číst více
Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchý postup pro začínající hospodyňky
Ať už se rozhodneme upéct bílkové pusinky, kokosky, koláč s nadýchanou bílkovou peřinkou, nebo třeba uvařit karlovarské knedlíky, bílky budeme… Číst více
Proč je vypečená slanina tak lahodná? Stojí za tím věda!
Máte rádi slaninu? To nejste sami! Vypečenými,… Číst více
Jaká je nejlepší poleva na zdobení perníčků? Taková, co se krásně nanáší, nestéká, rychle schne a je velmi chutná
Bez voňavých medových a sladkých perníčků by to pro někoho nebyly Vánoce a jinde je to dokonce jediné cukroví, co doma připravují. Koledy jsou… Číst více
Špikování králíka a jiného masa je snadné a rychlé. Video vám ukáže správný postup
Špikování je technika, při které v mase vytvoříme nožem otvor, který zaplníme slaninou nebo zeleninou. Tato metoda zvyšuje šťavnatost, chuť i jemnost… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více