Holka u plotny radí: Jak na dubajskou čokoládu? Připravit ji můžeme i ve formě pralinek, mezi cukrovím se budou vyjímat
27. 11. 2024 Vaření
Největší hit letošních Vánoc? Dubajská čokoláda pobláznila celý svět! Suroviny na tuhle cukrovinku se dají koupit i u nás a tak si můžete svátky zpestřit čokoládou s pistáciovou vůní a křupavou složkou.
Dubajská čokoláda, ze které šílí svět
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, svět sociálních sítí poslední týdny doslova žije dubajskou čokoládou. Cukrovinku s náplní z mletých pistácií, sezamové pasty tahini a křupavých nudliček těsta kataifi (kadayif) chce ochutnat každý! Ani my v redakci jsme tomu neunikli. Já osobně jsem dubajskou čokoládu poprvé ochutnala koncem října v malé čokoládovně Čokíno v Jindřichově Hradci. Tehdy to byla v ČR rarita.
Mezitím se ale stal z cukrovinky takový fenomén, že už je k dostání i v online supermarketu Rohlík, v arabských obchodech v Praze (např. Chez Amis) a v menších cukrárnách či výrobnách (obvykle na objednání nebo k dostání online). Verzí čokolády je ale už více a liší se mírně i složením.
Připravit si tuhle delikatesu ovšem můžete i doma! A to podle mého receptu, který otestovali dobrovolníci nejen z mé rodiny, ale také z několika spřátelených redakcí u nás v práci. Čokoláda chutnala bez výjimky všem, až jsem byla sama překvapená.
Originální recept jeho tvůrkyně pochopitelně tají, ale ví se, že v čokoládě má být jenom 100% pistáciové máslo, tahini pasta a opražené těsto kataifi. Z toho jsem vycházela, poměry surovin si upravila a celou směs jen mírně dosladila. Celý recept, fotopostup i své zkušenosti z přípravy vám teď předávám.
Mohlo by vás zajímat
Recept na dubajskou čokoládu
Budete potřebovat na náplň: 100 g arabského těsta kataifi (kadayif), 2 lžíce ghí (nebo másla), 160 g 100% pistáciového másla, 20 g tahini pasty, špetku soli a dvě vrchovaté lžičky moučkového cukru. Na dokončení pak 200 g kvalitní hořké čokolády (použila jsem Lindt).
Jak na to? Kataifi (kadayif) těsto nakrájejte nadrobno a opražte na rozehřátém ghí nebo másle dozlatova. Nechte vychladnout. Smíchejte opražené těsto, pistáciovou pastu, tahini a cukr.
Čokoládu rozehřejte a vylijte s ní silikonové formičky na pralinky, čokoládu opatrně vyklepněte zpět do mísy, kde se rozehřívala, abyste odstranili přebytečné množství, okraje formy setřete cukrářskou stěrkou a takto připravenou formu dejte do ledničky.
Počkejte, až čokoláda ztuhne, poté pralinky naplňte směsí s pistáciemi a přelijte zbylou rozpuštěnou čokoládou. Nechte opět ztuhnout. Vyjměte a máte hotovo.
Tipy pro práci i kroky k usnadnění:
- S čokoládou budete mít méně práce, když ji nalijete do silikonové formy na čokoládu, ale zase nebudete mít jednotlivé malé kousky.
- Obejdete se i bez formy, když rozpuštěnou čokoládu natřete pomocí mašlovačky do papírových košíčků (více v galerii), použijte ale dva až tři v sobě, lépe se drží. Tím vytvoříte obal, necháte jej ztuhnout, naplníte a znova zalijete čokoládou. Poté opatrně vyjměte z košíčků.
- Kataifi těsto vám asi zbude (prodává se obvykle v balení po 400 g). Nakrájejte je všechno nadrobno a uložte do mrazáku. Můžete je pak někdy klidně i zavařit do polévky místo nudlí.
- Pokud zbyde pistáciové máslo, lze je využít do kaší, pro nepečené cukroví, do krémů a podobně.
- Důrazně nedoporučuji šetřit na čokoládě. Kupujte opravdu jen kvalitní. Levnější čokoláda bude mazlavější, na povrchu se pralinky nebudou lesknout a hůř se s ní bude pracovat.
- Na celý postup se můžete podívat v galerii:
Fotogalerie - Holka u plotny radí: Z dubajské čokolády šílí celý svět. Připravit si ji můžete klidně i v podobě pralinek
Kde nakupovat suroviny a za kolik:
Ořechovou pastu jsem koupila na eshopu Diana (190 g za 230 Kč, ale teď už stojí více), kataifi těsto v Praze v arabském obchodě (400 g za 100 Kč), tahini pastu jsem měla doma, ale stojí cca od 100 Kč, v arabských obchodech koupíte i malé množství za 40 Kč. Čokoládu Lindt jsem kupovala v akci za 54 Kč (100 g). Silikonovou formu na pralinky jsem také měla doma, ale stojí zhruba od 120 Kč a více.
Celková investice tedy byla 430 Kč (ale některé suroviny či potřeby jsem už měla) a získala jsem bezmála 500 g hotové čokolády.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více