Vajíčkový salát podle ČSN: Chybět nesmí uvařené brambory ani speciálně upravená majonéza, pak je chuť dokonalá
5. 12. 2024 Vaření
Vajíčkový salát je klasika, která nikdy nezklame. Ať už hledáte rychlý oběd, lehkou večeři nebo něco, co potěší hosty na rodinném setkání, tahle lahůdka je rozhodně správnou volbou. Jeho krémová textura, jemná chuť a snadná příprava z něj dělají stálici v našich kuchyních už od doby, kdy jsme si ho kupovali v lahůdkárnách, vytvořený podle Československých státních norem.
Experimenty zakázány
V dobách, kdy Československé státní normy určovaly složení snad každého pokrmu, nebyl vajíčkový salát výjimkou. Podle normy ČSN byla jeho základní receptura jednoduchá, ale přesná. Obsahovala vejce natvrdo, kvalitní majonézu, hořčici, sůl, brambory, cibuli a ocet. V některých případech se přidával hrášek, někdo zase použil trochu cukru.
Vše však muselo být dokonale promícháno a chuťově vyváženo. Žádné improvizace. Jak uváděla norma č. 50151, šlo o: „Salát z celých vajec, brambor a zeleniny, spojený majonézou. Je tvarovaný na stejnoměrné kostky, měkčí konzistence. Vůně a chuť po čerstvých surovinách, vyrovnaná.“
Mohlo by vás zajímat
Čím nahradit majonézu nebo dodat nový šmrnc
Klasická majonéza je pilířem vajíčkového salátu, ovšem pokud chcete vytvořit lehčí verzi pokrmu, budete ji muset nahradit. To můžete například bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Pro ty, kdo preferují veganskou verzi, skvěle poslouží rostlinná alternativa majonézy nebo směs rozmixovaného tofu s trochou olivového oleje a citronové šťávy.
Můžete si také pohrát s dalšími ingrediencemi. Přidejte třeba nasekanou pažitku, jarní cibulku, trochu křenu pro pikantnost nebo nakrájené kapary pro osvěžení. Další chuť přidají i sterilovaný hrášek nebo kukuřice.
Formy podávání
I když je vajíčkový salát velmi oblíbený třeba na chlebíčcích, stále častěji se objevuje na slavnostních rautových stolech ve skleničkách nebo jako součást obložených mís. Oblíbenou variantou je podávat ho na listu salátu nebo v malých mističkách s čerstvým pečivem vedle. Hodí se ale i jako náplň do sendvičů na pikniky nebo rychlé občerstvení na cesty.
Co byly normy
Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.
Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.
Mohlo by vás zajímat
Vajíčkový salát
Na přípravu kilogramu vajíčkového salátu podle norem budete potřebovat: 360 g čerstvých vajec, 160 g majonézy, 250 g brambor, 180 g sterilovaných okurek, 80 g cibule, 40 g hořčice, 15 g octa a 25 g soli.
Jak na to?
- Brambory uvařte ve slupce, vajíčka natvrdo.
- Studená vejce, vychladlé a oloupané brambory, cibuli a okurky nakrájejte na malé kostky a dejte do mísy.
- V další misce smíchejte majonézu, hořčici a ocet.
- Směs přidejte k vejcím a bramborám, promíchejte a osolte.
- Podávejte po minimálně hodině vychlazení v lednici.
Náš tip: Skvělý vajíčkový salát si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tento legendární vajíčkový salát do našeho hotelu chodí i Jiří Bartoška
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Nejlepší svařené víno krok za krokem: Chuťově skvělý nápoj zaručí jen kvalitní víno, s kořením můžete experimentovat
Přečtěte si Zobrazit více
Jan Punčochář radí, jak na domácí majonézu: Stačí dodržet tento postup a povede se to každému, říká šéfkuchař
Kuřecí řízky z horkovzdušné fritézy chutnají perfektně: Křupavost zaručí vylepšený trojobal, křehkost jogurt
Uherská pěna podle ČSN: Na dokonalou retro pomazánku na chlebíčky nebo na chleba stačí jen tři ingredience