Iveta Fabešová nabídla recept na úžasné linecké: Plněné marcipánem a polévané čokoládou chutná božsky
12. 12. 2024 V kuchyni s VIP
Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního pečiva v českých domácnostech. Jak by také ne – jeho máslová chuť, křehkost a vůně dokáží vykouzlit tu pravou vánoční atmosféru. Ne vždy se ovšem musí jednat o klasiku, na kterou jsme zvyklí, a jak dokazuje renomovaná cukrářka Iveta Fabešová, místo marmelády se dá použít například marcipán.
Rakouský poklad
Linecké cukroví, neboli „Linzertorte“ ve své původní podobě, má kořeny v Rakousku, konkrétně ve městě Linec. A právě odtud pochází i jeho název. Historie lineckého těsta sahá až do 17. století, což z něj činí jedno z nejstarších známých druhů cukroví na světě. První písemná zmínka o receptu na tuto sladkost pochází z roku 1653, kdy byl nalezen v kuchařce hraběnky Anny Margarety Sagramosy.
Původní linecký dort byl velký koláč, který se skládal z křehkého těsta a náplně z rybízové marmelády, přičemž jeho povrch byl ozdoben mřížkou z těsta. A právě toto těsto, které kombinuje mouku, máslo, cukr, mleté ořechy a vaječné žloutky, se později stalo základem i pro naše oblíbené cukroví.
V nabídce je má i česká cukrářka Iveta Fabešová.
Mohlo by vás zajímat
Cukroví Ivety Fabešové
Iveta Fabešová patří mezi nejuznávanější cukrářky u nás. O jejím umu svědčí i dvě stále zaplněné cukrárny, které provozuje. Zatímco ta první ve Werichově vile na Kampě už je na předvánoční shon zvyklá, ta druhá, poblíž pražského Masarykova nádraží, si letos zažije své první svátky, protože byla otevřena teprve nedávno, jak jsme již dříve informovali.
Pro cukrářku, která se veřejnosti poprvé představila v soutěžním pořadu Na nože!, se Vánoce stávají hlavní sezonou, i proto se doma snaží Iveta odpočívat. „Cukrárny fungují a ta ve Werichově vile je opravdu každý rok plná. Myslím, že spousta lidí nechce sedět doma a moc ráda se projde na Kampu,“ říká Fabešová s tím, že pevně věří v to, že v „Masaryčce“ to bude úplně stejné.
Linecké cukroví, které obměnila podle svého a recept nabídla už v knize Vše sváteční, patří mezi její nejoblíbenější. „Společně s ním u nás doma vedou medové trubičky s máslovým krémem v čokoládě a vanilkové rohlíčky,“ říká pro Toprecepty.cz Iveta.
Linecké půlměsíčky s mandlovou nádivkou
Na přípravu lahodného cukroví podle Ivety Fabešové budete potřebovat: Na těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, kůru z 1/2 citrónu, semínka z 1/2 vanilky, 140 g másla a 2 žloutky. Na mandlovou hmotu: 100 g marcipánu, 1 bílek na potření. Na čokoládovou polevu: 120 g hořké čokolády (55-70%), 60 g kakaového másla a sekané pistácie na ozdobu.
Jak na to?
- Do mixéru dáme mouku, cukr, kůru a vanilku. Přidáme máslo a žloutky. Rychle pomocí protínací metly vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na dvě hodiny odležet.
- Poté těsto ideálně mezi dvěma pečicími papíry rozválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrajujeme malé půlměsíčky. Ty vložíme na plech vyložený pečicím papírem, nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou.
- Plech dáme ještě na chvíli do lednice, aby bylo těsto před pečením vychlazené a i během něj drželo krásný tvar. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 10 minut.
- Mezitím si připravíme marcipán. Vyválíme jej na tloušťku 3 mm a vykrájíme z něj stejné půlměsíčky jako z lineckého těsta. Marcipánový měsíček vložíme mezi měsíčky z lineckého těsta. Vnitřní stranu lineckých měsíčků zlehka potřeme bílkem, aby se marcipán k těstu přilepil. Hotové měsíčky vložíme do lednice a mezitím si připravíme čokoládovou polevu.
- Čokoládu a kakaové máslo dáme do mísy a vložíme na vodní lázeň. Tedy tak, že v hrnci zahřejeme vodu a nad ni postavíme mísu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody. Směs úplně rozpustíme a promícháme dohladka.
- Špičky měsíčků namočíme do připravené polevy. Jakmile poleva zlehka uschne posypeme ji sekanými pistáciemi.
Jak to vypadlo na otevření nové cukrárny a kavárny Ivety Fabešové, zjistíte v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Cukrářka Iveta Fabešová otevřela další cukrárnu. Mezi zákusky za necelých 200 Kč najdete i popcorn či kávový kelímek
Náš tip: Vyzkoušejte si připravit podle našeho video receptu i citronové linecké cukroví.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více