Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fleky se zelím jsou rychlé a levné. Křehké měkké zelí plné šťávy a kousek opečené uzeniny dají těstovinám výraznou chuť
Zdroj: Toprecepty, znamenivah

Fleky se zelím patří mezi levná jídla, a vůbec to není na úkor jejich chuti. Pokud chceme rychle oběd na stole, jsou tyto těstoviny výbornou volbou. Vydatné jídlo zasytí spokojené strávníky.

Fleky se zelím

Fleky se zelím jsou jedním z těch pokrmů, které nám připomínají dětství, babiččinu kuchyni a jednoduchou, ale poctivou chuť domova. Tento tradiční recept je oblíbený pro svou nenáročnost, dostupné suroviny a sytost, kterou nabízí – ať už chceme rychlý oběd nebo teplou večeři po dlouhém dni.

Základem tohoto jídla jsou jen tři ingredience: těstoviny, zelí a kousek uzeniny. A právě kombinace zelí s výraznější chutí uzeného masa a jednoduchých těstovin dělá z tohoto jídla něco víc než jen rychlovku z lednice.

Díky své jednoduchosti se recept často objevuje i v jídelníčcích školních jídelen nebo závodních kuchyní – a přesto se k němu rádi vracíme i doma. Navíc jde o skvělý způsob, jak spotřebovat zbytky uzenin nebo zelí z lednice.

Jak na hlávkové zelí, aby bylo vynikající

Hlávkové zelí je třeba pokrájet na proužky a dát do větší mísy. Když chceme, aby bylo zkřehlé a pustilo šťávu, tak ho osolíme a rukama promačkáme.

Při tepelné úpravě dáváme zelí do hrnce s rozehřátým sádlem a lžicí cukru, díky tomu trochu zkaramelizuje. Promícháme a necháme upravovat, dokud nebude mírně nahnědlé. 

Jak připravit fleky se zelím

Na jednu dávku potřebujete: 1/2 menší hlávky bílého zelí, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 100 g uzeného boku či jiné uzené maso (popřípadě špekáček) a 200 g těstovin - fleky.

Jak na to? Zelí nakrouhejte a restujte na oleji opatrně a za stálého míchání (zelí se může velmi rychle začít pálit) tak dlouho, dokud lehce nezhnědne. Osolte a opepřete.

Uvařte fleky podle návodu na obalu a přeceďte je. Fleky přimíchejte do restovaného zelí a dobře promíchejte.

Na pánvi k tomu opečte na kostičky pokrájený uzený bok, uzené nebo jeho levnější variantu (špekáček). Tím pak fleky na talíři posypte.

Náš tip: Výborným jednoduchým jídlem jsou také halušky se zelím a uzeným masem. Přichystejte si je podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku