Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na křehký a křupavý chřest? Vařit jen krátce a držet se prověřených tipů a fíglů při přípravě. Je to snadné a výsledek nadchne
Zdroj: toprecepty.cz

Přichází opět jeho sezóna. Na lahodnou chuť čerstvého chřestu se těšíme celý rok. Často ale naprosto zbytečně obáváme jeho přípravy. Přitom to není nijak složité, stačí se držet našich osvědčených rad a tipů.

Chřest na talíři

S příchodem jara se příroda probouzí a s ní i naše chuť na lehčí, svěžejší jídla. Záhony i trhy se začínají zelenat a mezi prvními sezónními poklady se objevuje chřest, který mnozí považují za krále jarní zeleniny. Štíhlé stonky a jemná chuť z něj dělají lahůdku, která si právem získává čím dál větší oblibu i v českých kuchyních.

Chřest byl kdysi výsadou královských tabulí a dnes ho můžeme snadno připravit i doma. Hodí se pro slavnostní večeři i rychlý oběd, ať už jako příloha, hlavní jídlo nebo součást salátu. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti a správné úpravě. Stačí chvilka nepozornosti a delikátní zelenina se změní v rozvařenou hmotu.

Zjistěte, jak chřest připravit tak, aby vynikla jeho svěží chuť, křehkost a přirozená podoba.

Jak vybrat chřest

Když vybíráme chřest, měly by být jeho hlavičky (pazochy) sevřené a pevné. Měl by být křehký, ne gumový. Řezné plochy čerstvého chřestu vypadají svěže a šťavnatě.

Koupený chřest co nejdříve zpracujeme, pár dnů vydrží zabalený ve vlhké utěrce v lednici.

Jak vařit zelený chřest

Zelený chřest má krásnou barvu, intenzivnější chuť a tenčí stonky. Většinou stačí ho jen umýt a odříznout 2-3 cm - dřevnaté konce.

Zelený chřest pak vaříme tak, že kusy svážeme dohromady a dáme je do vroucí osolené vody s kapkou citronu. Dáváme ho do hrnce "na stojato", aby špičky zůstaly nad vodou a nerozvařily se. Nepřikrýváme pokličkou. Vaříme ho krátce (2-5 minut), aby zůstal křehký a křupavý. Pak dáme svazek do misky s ledovou vodou a zastavíme tím var. 

Variantou je také šetrné vaření v páře. 

Jak vařit bílý chřest

V případě bílého chřestu vynikajícím jemnou chutí kus oškrábeme 2 centimetry pod hlavičkou až k tužšímu konci. Ten pak odkrojíme (hodí se třeba do polévky). Tento chřest také svážeme po několika kouscích a dáme ho vařit do vroucí osolené vody. Necháme ho vařit zhruba 5-8 minut a opět prudce zchladíme.

Chřest

V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…

Jak připravit zelený chřest na másle

Připravte si: 1 svazek zeleného chřestu, máslo (podle potřeby), 100 g plátkového sýra (gouda), trochu kmínu, sůl, cukr (podle chuti) a citronovou šťávu (podle chuti).

Jak na to? Chřest zbavte dřevnatých konců a očistěte. Do vroucí vody vsypte sůl, cukr a nalijte citronovou šťávu, poté přidejte chřest. Vařte asi 3-5 minut.
Uvařený chřest slijte na cedník a nechte přiklopený okapat.

Na pánvi rozpusťte máslo a na něm pozvolna opečte chřest, který ještě lehce posypte kmínem.

Chřest naservírujte na talíř a položte na něj plátky sýra. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako samostatný chod s holandskou omáčkou.

Náš tip: Připravte si lahodný zelený chřest na másle podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku