Jste unavení po těžkém dni? Tady je 5 potravin, které vám dodají energii!
27. 11. 2020 Životní styl
Vstanete v 6 ráno, nabití energií a připraveni zdolat nový den. Ale jen co odbije poledne, každá hodina se táhne. Takový pocit každý velmi dobře známe a přejeme si z celého srdce, aby se mu dalo vyhnout. Rozhodně pomáhají postupy, jako odpolední káva, časté přestávky a samozřejmě vyvážený denní harmonogram. Jedna metoda je ale přesto klíčová a všechny zmíněné snadno strčí do kapsy. A přitom se jedná o obyčejnou odpolední svačinu, na kterou většina z nás ani nepomyslí. Tady je 5 jídel, které když si odpoledne dopřejete, zvýší vaši produktivitu.
Ovoce plné antioxidantů
Na prvním místě mezi potravinami zahánějícími únavu jsou borůvky. Podle výzkumů totiž prokazatelně zlepšují kognitivní schopnosti. Studie Univerzity v Readingu jasně ukázala, že děti, které užívaly doplňků stravy z borůvek, dokázaly daleko lépe plnit zadané úkoly a v jejich skupině panovala větší tendence úkoly dokončovat oproti těm, které borůvky v jídelníčku vůbec neměly. Vaší odpolední svačinou se tak může stát snadné, borůvkovo-banánové smoothie, se kterým vám energie rozhodně chybět nebude. Až na vás tedy znovu padne únava, borůvky ji nejen zaženou, ale dodají šťávu vašim kognitivním schopnostem a pomohou dokončit ráno započatou práci.
Mohlo by vás zajímat
Tmavá čokoláda
Pokud jste na sladké a nepřežijete den bez kostky čokolády, tohle je přesně pro vás skvělá zpráva. Tmavá čokoláda má totiž antioxidační účinky, které zvýší produkci endorfinů a zlepší koncentraci. Ale pozor! Sladká tyčinka plná cukru může mít přesně opačný efekt a celý den se budete cítit spíše jako duch. Pár čtverečků tmavé čokolády je však na vyčerpání ideálním lékem. Pokud tedy trpíte ztrátou motivace, zkuste si denní porci čokolády rozdělit na 2 části, a když dostanete pocit, že zrovna v danou chvíli si čokoládu zasloužíte nejvíc, její konzumace vás dokáže nabudit a motivaci zvýšit. Vybírejte ale kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.
Mohlo by vás zajímat
Zdravý zdroj sacharidů
Určitě jste slyšeli, že sacharidy jsou pro tělo špatné už tak tisíckrát. Každý má trošku jinak nastavený jídelníček podle toho, co mu vyhovuje, ale sacharidy by v něm chybět rozhodně neměly. Všechny sacharidy ale nejsou stejně kvalitní. Nejlepší je totiž sáhnout po celozrnných výrobcích, ve kterých najdeme vitamín B12 pro zlepšení soustředění nebo vitamín M, který zlepšuje cirkulaci krve a cítíme se díky němu čerstvější.
Mohlo by vás zajímat
Avokádo
Ukazuje se, že tento rostlinný zdroj zdravých tuků dokáže víc než obohatit jídlo skvělou chutí. Mononenasycené tuky, kterých je avokádo plné, se podílejí na ochraně mozkových buněk zvaných astrocyty. Ty pomáhají přenášet informace z mozku do celého těla a mají obrovský na zdravé cirkulaci krve. A to je přesně to, co naše tělo při krátké odpolední přestávce potřebuje. Zkuste si udělat chutné avokádové toasty.
Mohlo by vás zajímat
Svačina zdravá i pro peněženku
Pokud hledáte co nejlevnější řešení při nakopávání produktivity, banán je sázkou na jistotu. Ten totiž obsahuje přesně takovou denní dávku glukózy, kterou naše tělo potřebuje na celý den. Mozek nejlépe pracuje s asi 25 gramy glukózy v krvi, což jeden banán zajistí. Je proto levnou a rychlou svačinou, pokud potřebujete mozek vyburcovat k lepším výkonů v odpoledních hodinách. Skvělou kombinací může být banán se lžičkou přírodního burákového másla, což vytvoří skvělou a chutnou kombinaci bílkovin, tuků a sacharidů.
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Konec masopustního období můžeme oslavit oblíbenou masopustní delikatesou - nadýchanými, voňavými a měkounkými koblížky. Základem úspěchu je… Číst více
Amuse bouche
Amuse znamená "bavit se" a bouche je "pusa". Proto lze celý název Amuse bouche přeložit jako pobavit svá ústa menším pokrmem podobným jednohubce. Své… Číst více
Těstíčko na obalení
Těstíčko na obalení je hmota, která se připravuje z mouky a mléka, ale také z minerálky, piva nebo vína a vajec. Vše se vyšlehá do přiměřené hustoty… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma koblihy: Jak je naplnit marmeládou a jak je smažit
Masopustní koblihy Uvnitř mají koblihy trošku chutné marmelády a jsou obalené ve směsi práškového a vanilkového cukru. Nejlepší jsou čerstvé, co… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Recepty na pivu a s pivem zahrnují kategorie od masa až po moučníky
Pivo k vaření používáme nejčastěji tmavé, protože má výraznou karamelovou chuť a pěknou barvu, kterou předá pokrmu. K podlévání masa hodně silné pivo… Číst více
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více