Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 573 kJ / 2 527 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 64,78 g |
| Tuky | 71,04 g |
| Vláknina | 17,47 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6,41 g |
| Sůl | 16,00 g |
| Sacharidy | 398,41 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.
Krok 2: Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na dva díly = dva budoucí věnce.
Krok 3: Každý z nich rozdělíme na tři části, z nichž uválíme stejně silné i dlouhé prameny.
Krok 4: Dva prameny stočíme v jeden a spojíme mu konce (pokud je třeba, úplné konečky jim seřízneme, aby lépe přiléhaly k sobě, odřezky upečeme na plechu vedle věnce). Fotopostup je na jedné z fotek u receptu.
Krok 5: Třetím pramenem věnec obtočíme a také mu spojíme konce.
Krok 6: Necháme dobře nakynout, potřeme vejcem, můžeme posypat semínky a dozlatova upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 25-30 min).
Zveřejněno 13. 10. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slaný věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QBv7
Moje poznámka
Slaný věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QBv7
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 23 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 4 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 4 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 4 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 4 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 6 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 7 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 7 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 8 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 8 hodinami
Tématické fráze:
slaný věnec,
slaný věnec,
slané věnečky,
slaný mazanec,
slaný kynutý věnec,
adventní věnec ze slaného těsta,
slaný velikonoční věnec,
recepty na slané mazance,
slané těsto adventní věnec,
slané adventní recepty,
velikonoční věnec slaný,
slanný velikonoční věbec,
mazanec slaný,
recept na slany venec,
pekárnománie recepty,
recepty z 13.10.2015,
recept na slaný mazanec,
adventní věnec slané,
velikonoční věnec slaný věnec,
slané věnce
Suroviny:
voda,
olej,
mouka hladká,
sůl,
droždí
Komentáře (18)
Samozřejmě může být i z pevnějšího těsta na vánočku nebo mazanec....přidala jsem ho jako slaný, protože jsem ho ze slaného zkoušela, a protože mi u takového zdobení lidi (bez zkušeností nebo fantazie) často vyčítají chybící suroviny
Talíře už jen dozdobíš zeleninou, popř. podáš nějaký dip v misce. A kdyby ti někde věnec napraskl kvůli náplni, můžeš to místo lehce dozdobit přílohou taky
tejaja: ano, sladce - tento tvar by slušel i tmavohněděmu mazanci