Domácí vepřová šunka
Pokud si chcete pochutnat na opravdu poctivé šunce s vysokým obsahem masa, musíte sáhnout hluboko do kapsy, nebo si ji připravit doma. Vřele doporučujeme druhou variantu. Jakmile ji jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 521 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: Vložíme do mísy robotu s hákovým nástavcem a hněteme asi 5 minut. Postupně přisypáváme Pragandu a po troškách přiléváme vodu. Maso nesmí ve vodě plavat - další vodu přiléváme až poté, co se předchozí dávka zcela vsákne.
Krok 3: Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček (nebo sáček na tlačenku).
Krok 4: Maso hněteme tak dlouho, až začne být na povrchu mazlavé. Trvá to asi 20 minut.
Krok 5: Připravenou nádobu šunkovaru naplníme masem a dobře uzavřeme. Necháme odležet v lednici 24 hodin.
Krok 6: Druhý den formu vložíme do vodní lázně s vodou asi 5 cm pod okrajem šunkovaru a postupným zvyšováním teploty zahřejeme na 75 °C. Od tohoto okamžiku udržujeme teplotu v rozmezí 75-80 °C asi 120 minut.
Krok 7: Ihned po uvaření formu vložíme do studené vody a šokově zchladíme (asi 5-10 minut).
Krok 8: Šunku vyjmeme z formy a necháme dobře vychladit v lednici (nejlépe přes noc). Poté nakrájíme na tenké plátky a podáváme.
Zveřejněno 19. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Moje poznámka
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 40 minutami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 4 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 20 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 55 minutami
Vrstvený salát
Maruna365 před 1 hodinou
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 1 hodinou
Zelňačka
Veronika_1 před 1 hodinou
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 2 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 4 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 4 hodinami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 5 hodinami
Makronky Danča
Malickakucharka před 6 hodinami
Tématické fráze:
šunka recept,
šunkovar recepty,
forma na šunku,
recept na šunku,
jak se dělá domácí šunka,
šunka,
šunka ze šunkovaru recept,
šunka ze šunkovaru,
šunkovar,
recepty do šunkovaru,
šunka z šunkovaru,
petr havlíček domácí šunka recept,
vepřová šunka,
šunkovač,
recept na šunku v šunkovaru,
vepřová šunka recept,
lis na šunku,
recept šunka,
dušena šunka recept,
recepty na šunku
Suroviny:
maso vepřové,
rychlosůl,
voda
Komentáře (106)
https://www.domaci-sunkovar.cz/
dnes jsem si naložila maso na šunku tentokrát vepřové. Poprvé jsem ji dělala z kuřecích prsou a bez rychlosoli, byla výborná, jen trochu susší. Tak jsem zvědavá na tu vepřovou. Ono opravdu záleží na teplotě, mám šunkovar s vnitřním teploměrem, udržovala jsem teplotu v mase na 75 - 80 asi těch 90 minut.
Ano, z prsíček je sušší, šťavnatější je ze stehen. Teplota stačí mezi 70 - 75 stupni C. Měřím vodu, není třeba propichovat šunku teploměrem. Vařím dvě hodiny od vyrovnání poklesu vložením šunkovaru, uvařené rychle zchladím pod tekoucí vodou, pak odpočinout v chladničce několik hodin. Podle chutí manželky jen trochu Pragandy, zbytek sůl do dvaceti gramů solí na kilo, lžička cukru, pár otočení mlýnkem s pepřem do směsi. Jinak nic.
www.domaci-sunkovar.cz
reakce na Váš dotaz je trochu bezpředmětná s ohledem na datum dotazu, ale moje zkušenost je aktuální. Botulin vzniká za nepřístupu vzduchu tj. v konzervách nebo zavařovacích sklenicích. Tedy nemějte strach. Naše šunka byla po týdnu od přípravy stále beze změny. Jediná změna byla v tom, že již nebylo co krájet.
Tak hurá do masny pro plecko a můžeme začít znovu.
Dobrou chuť.
Mnoho zdaru při výrobě.
Děkuji
To Helusa27: S tou Pragandou souhlasím. Ale upřímně, pokud dáte "vzorek" nějakému známému, jeho pohled na šedivou šunku ho prostě nenadchne. Bohužel doba už je taková. Ale s šunkami z hypermarketů tohle v žádném případě nemůžete srovnávat. Tohle je vlastně jen maso, voda a sůl (praganda) --> tam, spousty dalších a dalších látek.