Deset tisíc Harpagonových tolarů
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 28 358 kJ / 6 778 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 182,65 g |
| Tuky | 251,67 g |
| Vláknina | 55,36 g |
| Cholesterol | 807 mg |
| Sodík | 557 mg |
| Sůl | 1,08 g |
| Sacharidy | 917,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Klasicky uděláme do prosáté mouky důlek, dáme rozdrobené droždí, špetku cukru, špetku soli, zalijeme malým množstvím mléka a počkáme až vzejde kvásek. Poté přidáme ostatní výše uvedené ingredience (kromě másla a brambor) a zpracujeme hladké těsto, které necháme při pokojové teplotě kynout. To bude trvat zhruba hodinu.
Krok 2: Uvaříme ve slupce brambory (nemáme-li je připravené již předem) a necháme vychladnout. Oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
Krok 3: Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále. Na tento rozválený plát kynutého těsta nakládáme nastrouhané brambory. Třetí vrstvu bude tvořit nastrouhané máslo.
Krok 4: Těsto přeložíme a necháme cca půl hodiny kynout a zopakujeme překládání těsta - bude to chtít několikrát zopakovat - asi 3-4 krát.
Krok 5: Válkem nyní jemně rozválíme, ale jen opravdu jemně, na silnější plát cca 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátkem kruhového tvaru vykrajujeme kolečka, potíráme je nahoře rozšlehaným vejcem a posypáváme sýrem, kmínem, lněným, slunečnicovým či sezamovým semínkem - jak je libo.
Krok 6: Pečeme dozlatova, teplotu uvedu orientačně-peču v remosce, takže kolem 170 - 200 st. Celsia. Tolárky krásně naskočí.
Zveřejněno 25. 10. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Deset tisíc Harpagonových tolarů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7B5B
Moje poznámka
Deset tisíc Harpagonových tolarů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7B5B
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 3 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 18 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 21 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 52 minutami
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 1 hodinou
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 1 hodinou
Vánočka III
Marcela.Ma. před 3 hodinami
Kapří hranolky
loing před 13 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 13 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 13 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 13 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 13 hodinami
Tématické fráze:
škvarkovo zemiakove pagace,
recepty kuchař ví,
luisdory,
brborove tolary,
převalované škvarkové pagáčky
Suroviny:
mouka,
droždí,
máslo,
vejce,
olej,
brambory,
mléko,
sůl,
vejce,
kmín celý,
semínka lněná,
sýr tvrdý
Komentáře (10)
Vypadá to moc hezky a určitě budou dobré.