Moc dobré kynuté těsto nejen na koláče

Moučníky Drobné pečivoKynuté Doba přípravy: cca 3 hodiny 7 názorů

Moučníky Drobné pečivoKynuté Doba přípravy: cca 3 hodiny 7 názorů

Suroviny 15 porcí

400 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
42 g droždí
200 ml oleje
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru krupice
2 vejce
2 špetky soli
špetka citronové kůry
250 ml mléka

Postup přípravy receptu

  1. Připravím kvásek: do 100 ml vlažného mléka (15 s v mikrovlnce) přidám droždí a lžičku cukru, zakryji utěrkou a dám vykynout do trouby, vyhřáté na 50 stupňů.

  2. Mouku přesiji do mísy přes síto, přidám ostatní suroviny, vykynutý kvásek a nakonec zbylé mléko.
    Vypracuji hladké těsto, které je dobře vymíchané, až když dělá puchýře a nelepí se na stěny mísy (cca 15 minut).
    Mísu přikryjeme a dáme kynout do trouby na 50 stupňů. V troubě těsto kyne perfektně, mám to několikrát odzkoušeno. Nechám ho v troubě asi 30 minut, poté ho znovu promíchám a ještě nechám kynout 15 minut. Pak z něj udělám koláče, které plním mákem, tvarohem a povidly (recepty na nádivky podle mě není nutné psát, každý má své).

  3. Koláče na plechu pomažu žloutkem a posypu drobenkou (160 g hrubé mouky, 100 g Hery, 80 g cukru krupice)
    a nechám min. 20 minut kynout na teplém místě, tento bod nevynechávat, koláče by pak nebyly dobré.
    Peču na 170 stupňů asi 25 minut (podívat se zespodu, zda je propečeno).

Poznámka od kuchařky

S tímto receptem jsem moc spokojena:-) Koláče se vždy povedou a jsou krásné měkoučké.

Komentáře k receptu Moc dobré kynuté těsto nejen na koláče

  • Odeta Wollmanova Odeta Wollmanova

    Recept se mi líbí. Kynuté těsto s olejem nedělám, ale zkusím. Říkáme taky kvásek, i když vím, že je jiný. Když se řekne kvas, představím si nápoj, který se pil v Rusku, byla to hrůza a ještě na to stála fronta. Byla jsem ráda, že to nefungovalo jako laxativum, vypadalo to stejně nechutně jak to chutnalo. :-((

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    cathleen: my mu říkáme kvásek protože ho máme rádi!:-D:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    zanda33, hosta: no, pokud má náš vševěd na mysli ten žitný, tak tam také není správné pojmenování -kvásek-, ale pekaři tomu zásadně říkají -kvas- . Terminus technicus je -žitný kvas-. (I já ho, tenhle žitný, ve svých receptech nesprávně pojmenovávám kváskem, protože jsou na to lidé zvyklí.)

    Opravdu - když tady napíšeš kvásek, nikdo se nad tím nepozastaví, říkala tomu tak už naše babička a ta o zadělávání chleba nevěděla vůbec nic;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    zanda33: ale nehraje, až tak zase ne :-) - všichni víme, co tím myslíš, všichni to tak říkáme, i když klasický "kvásek" je trochu něco jiného:-)

    Odpovědět

  • zanda33 zanda33(autor receptu)

    casino: tak to by me opravdu nenapadlo, ze se tady.takhle hraje na slovicka

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: ... ale lidově se tomu tak říká! ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Správně píšete, že necháte vzejít kvasnice :yes:
    No, kvásek je ale něco jiného, že ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: kynuté těsto na koláč kynutí těsta v troubě dobré kynuté koláčky kynutí těsta v mikrovlnce kynuté těsto z hery kynuté koláče z hery koláč z kynutého těsta kynuté koláče z z hery recept ma kynuté těsto koláče kynute testo na kolace dobre kolace dobré kynutého těsta koláče kynute testo s žitneho kvásku kynuté koláče kynuté těsto v mikrovlnce těsto kyne v troubě kynuté koláčky z hery co dobrého z kynuteho testa univerzální kynute testo kynuté koláče z hery