Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těstoviny s krupicí

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 302 kJ /
2 940 kcal
Bílkoviny76,18 g
Tuky72,10 g
Vláknina19,30 g
Cholesterol 64 mg
Sodík 15 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy487,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvaríme cestoviny obvyklým spôsobom. Krok 2: Rozohrejeme olej, vsypeme krupicu a na miernom teple pražíme do bledohneda, miešame, je to raz-dva, rýchlo sa dá spáliť. Krok 3: Keď je krupica opražená, vlejeme vriacu vodu - pozor na horúcu paru - premiešame, zakryjeme pokrievkou, teplo znížime na minimum a sem tam premiešame. Keď krupica napučí, odstavíme z tepla. Získame "drobenkovitú" zmes. Krok 4: Uvarené cestoviny zmiešame s roztopeným maslom a krupicou. Krok 5: Podávame posypané cukrom, pokvapkané zriedeným džemom alebo kompótom.
Je možná aj slaná verzia - vtedy sa krupica viac solí a jedlo sa podáva s kyslou uhorkou, šalátom.

Zveřejněno 25. 1. 2017

Poznámka autora magdalenka

Tieto cestoviny sa u nás doma varili, keď mamka mala málo času (napr. pondelok - prací deň). Ako deti sme ho milovali. S praženou krupicou nám robila aj šúľance, noky zo zemiakového cesta.

Je to veľmi jednoduché, rýchle a lacné jedlo, napriek tomu dobrota. Pomer surovín si môžeme upraviť.

Doporučujem nenahrádzať hrubú krupicu detskou!!!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Těstoviny s krupicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VzrX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Těstoviny s krupicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VzrX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Magdalenka, veľmi som rada, že ste sem dali tento jednoduchý recept. Pamätám si to jedlo z detstva. Nedávno som chcela robiť šúľance zo zemiak. cesta a posypať takouto krupicou. Potom som vlastne nevedela ako na to. Vedela som len, že sa tá krupica má podusiť, ale nakoniec som použila mak :-D Toto je super aj naslano a k tomu šalát, no mňam:yes: Urobili ste mi radosť :yes:

nigina: teší ma, že som niekoho potešila...myslím, že na Slovensku je toto jedlo viac známe ako v Čechách. Ešte k receptu - naozaj dať málo oleja pri opekaní krupice, radšej vo finále omastiť rezance. A určite je to chutnejšie z krupice hrubej - majú ju obyčajne pri múke.(Detská býva pri detskej výžive a pod.) Teším sa na referencie!

U nás sa to varilo a varí tiež, aj keď k Maďarom je to trocha od ruky. Myslím moje rodisko. Ale kuchyne sa pomiešali už dávno, v každej je niečo z inej kuchyne. ;-)

To je pro mě zajímavé, neznala jsem:-)

maris: teraz som trochu googlila a zistila som podľa MMB: "Toto jídlo se jí zejména mezi Maďary v podunajské nížině jako vánoční postní jídlo. "
Jedno je fakt, že som vyrástla a žijem na Podunajskej nížine, zjavný vplyv maďarskej kuchyne...:-8 na Vianoce - pôst sme však mali opekance s makom... Určite sa aj v českých krajoch vyskytuje oblasť, kde sa toto jednoduché jedlo (hotové za 12-15 minút) varilo - varí.

magdalenka: tak proto to neznám - jsem z úplně jiných končin:-8

Vďaka za záujem aj o takýto jednoduchý starý recept...:-K

Zajímavé :yes:

Robievam, aj recept som tu svojho času pridala: https://www.toprecepty.cz/recept/5824-krupicove-nu... ;-)

tejaja: tušila som...:-D a dokonca som komentovala...pamäť ma zrádza...:-D

magdalenka: Není divu, že nás paměť zrazuje. Je hodně těžké se tady orientovat a někdy ani nevím, co jsem vařila včera :-D

Tak zase jedna vzpomínka na dětství .Magdalénka díky.:-K

Dělávám se strouhánkou a perníkem - tohle je dobrá varianta:yes:

Takže uděláme něco jako jíšku z krupice, jestli tomu dobře rozumím. Nejsem si úplně jistá tím, co je to "napučí", ale recept se mi moc líbí. A už vidím na obrázku, co znamená "napučí", díky za fotokomentář :-p

Jana Remkova: napučí = nabobtná...nerob jíšku! Oleja naozaj len trochu! Inak sa to zlepí. Musíš dostať drobenkovitú zmes, také žmolky. Pozri foto! Inak robím od oka, kvôli tomuto som merala a vážila.

magdalenka: Děkuji, pochopila jsem :-8

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
těstoviny recepty, krupice na slano, krupice recept, krupice recepty, recepty těstoviny, recepty z krupice, testoviny s oprazenou krupici, recept na těstoviny, recepty na těstoviny, krupice na slano jako posypka, krupicova specle, recepty-těstoviny, recepty z těstovin, testoviny s prazenou krupici, noky posypané opraženou krupicí, recept testoviny, opražená krupica na rezance, recept z krupice, testoviny s krupickou, těstoviny na krupici na slano

Suroviny:
těstoviny, těstoviny, krupice, olej, krupice, voda, máslo, cukr, kompot

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu