Kakaové turbánky
Upečte rodině zajímavě tvarované kynuté bochánky se sladkou kakaovou náplní. Jen na první pohled se postup zdá být složitý, postupujte dle našeho receptu, vlastní příprava zabere jen pár minut, o zbytek se postará droždí a správně vyhřátá trouba.
Suroviny pro 1 dávka
16 kousků
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 320 kJ / 4 379 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,41 g |
Tuky | 135,78 g |
Vláknina | 36,50 g |
Cholesterol | 370 mg |
Sodík | 669 mg |
Sůl | 1,51 g |
Sacharidy | 665,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Najprv pripravíme kvások: z mlieka odoberieme asi polovicu, ohrejeme, pridáme z odmeraného množstva 2 lžíce cukru, rozdrobíme droždie a necháme stáť v teple cca 20 minút.
Krok 2: V pracovnej mise zmiešame obe múky, soľ, cukor, pridáme kvások, jogurt, olej, vlažné mlieko, prešľahaný vaječný bielok.
Vypracujeme pružné cesto, ktoré po dobrom prepracovaní necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 3: Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 16 častí, spracujeme "bochánky", ktoré necháme v teplom prostredí pod utierkou znovu nakysnúť 15-20 min. Krok 4: Každý kúsok vyvaľkáme na ovál hrubý cca 3 mm, potrieme mäkkým maslom (nie úplne ku krajom), posypeme zmesou kakaa a cukru. Ovál preložíme po dĺžke, prejdeme valčekom po preloženom ovále, v strede po dĺžke spravíme 3 zárezy -použijeme ostrý nôž, alebo koliesko na pizzu. Skrútime ako keby sme žmýkali prádlo a stočíme do turbana, venčeka. Foto postupu uvádzam.
Cesto v podstate nie je potreba podsypávať, alebo naozaj mierne. Krok 5: Ukladáme na pečiaci papier, necháme zas stáť pod utierkou cca 15 min. Krok 6: Potrieme žĺtkom, ktoré sme prešľahali s mliekom. Môžeme posypať drvenými orieškami, arašidmi. Krok 7: Pečieme asi 20-25 min pri 180 °C. Krok 8: Môžeme pocukrovať pred podávaním. Sú mäkké a chutné aj na druhý deň.
Vypracujeme pružné cesto, ktoré po dobrom prepracovaní necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 3: Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 16 častí, spracujeme "bochánky", ktoré necháme v teplom prostredí pod utierkou znovu nakysnúť 15-20 min. Krok 4: Každý kúsok vyvaľkáme na ovál hrubý cca 3 mm, potrieme mäkkým maslom (nie úplne ku krajom), posypeme zmesou kakaa a cukru. Ovál preložíme po dĺžke, prejdeme valčekom po preloženom ovále, v strede po dĺžke spravíme 3 zárezy -použijeme ostrý nôž, alebo koliesko na pizzu. Skrútime ako keby sme žmýkali prádlo a stočíme do turbana, venčeka. Foto postupu uvádzam.
Cesto v podstate nie je potreba podsypávať, alebo naozaj mierne. Krok 5: Ukladáme na pečiaci papier, necháme zas stáť pod utierkou cca 15 min. Krok 6: Potrieme žĺtkom, ktoré sme prešľahali s mliekom. Môžeme posypať drvenými orieškami, arašidmi. Krok 7: Pečieme asi 20-25 min pri 180 °C. Krok 8: Môžeme pocukrovať pred podávaním. Sú mäkké a chutné aj na druhý deň.
Zveřejněno 24. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kakaové turbánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ek2l
Moje poznámka
Kakaové turbánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ek2l
Nejnovější recepty
Cuketový sachr
Přidáno před 5 hodinami
Marmeláda z rynglí
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno 2. 9. 2025 16:28:03
Rýžová kaše s jablky
Přidáno 2. 9. 2025 10:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí kečup
Mistrova před 45 minutami
Bábovka z tvarohu
Pavla.fic před 1 hodinou
Drobenková buchta se švestkami
anna.s před 1 hodinou
Rajská z čerstvých rajčat
Onzyx před 4 hodinami
Dukátové buchtičky
Jarda1972 před 4 hodinami
Buchta Rafaelo
Alicia8 před 4 hodinami
Špenátová polévka s mlékem
Kajkajak před 5 hodinami
Krkovička po farářsku
Tamarilka před 6 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
alus.s před 6 hodinami
Cikánské řízky
hd.monthy před 7 hodinami
Tématické fráze:
co jsou turbánky s máslem,
turbanky na jídlo
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr,
sůl,
jogurt bílý,
mléko,
olej,
droždí čerstvé,
bílek,
máslo,
cukr,
kakao,
žloutek,
mléko,
Komentáře (20)