Kakaové turbánky
Upečte rodině zajímavě tvarované kynuté bochánky se sladkou kakaovou náplní. Jen na první pohled se postup zdá být složitý, postupujte dle našeho receptu, vlastní příprava zabere jen pár minut, o zbytek se postará droždí a správně vyhřátá trouba.
Suroviny pro 1 dávka
16 kousků
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 320 kJ / 4 379 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 105,41 g |
| Tuky | 135,78 g |
| Vláknina | 36,50 g |
| Cholesterol | 370 mg |
| Sodík | 669 mg |
| Sůl | 1,51 g |
| Sacharidy | 665,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Najprv pripravíme kvások: z mlieka odoberieme asi polovicu, ohrejeme, pridáme z odmeraného množstva 2 lžíce cukru, rozdrobíme droždie a necháme stáť v teple cca 20 minút.
Krok 2: V pracovnej mise zmiešame obe múky, soľ, cukor, pridáme kvások, jogurt, olej, vlažné mlieko, prešľahaný vaječný bielok.
Vypracujeme pružné cesto, ktoré po dobrom prepracovaní necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 3: Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 16 častí, spracujeme "bochánky", ktoré necháme v teplom prostredí pod utierkou znovu nakysnúť 15-20 min. Krok 4: Každý kúsok vyvaľkáme na ovál hrubý cca 3 mm, potrieme mäkkým maslom (nie úplne ku krajom), posypeme zmesou kakaa a cukru. Ovál preložíme po dĺžke, prejdeme valčekom po preloženom ovále, v strede po dĺžke spravíme 3 zárezy -použijeme ostrý nôž, alebo koliesko na pizzu. Skrútime ako keby sme žmýkali prádlo a stočíme do turbana, venčeka. Foto postupu uvádzam.
Cesto v podstate nie je potreba podsypávať, alebo naozaj mierne. Krok 5: Ukladáme na pečiaci papier, necháme zas stáť pod utierkou cca 15 min. Krok 6: Potrieme žĺtkom, ktoré sme prešľahali s mliekom. Môžeme posypať drvenými orieškami, arašidmi. Krok 7: Pečieme asi 20-25 min pri 180 °C. Krok 8: Môžeme pocukrovať pred podávaním. Sú mäkké a chutné aj na druhý deň.
Vypracujeme pružné cesto, ktoré po dobrom prepracovaní necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 3: Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 16 častí, spracujeme "bochánky", ktoré necháme v teplom prostredí pod utierkou znovu nakysnúť 15-20 min. Krok 4: Každý kúsok vyvaľkáme na ovál hrubý cca 3 mm, potrieme mäkkým maslom (nie úplne ku krajom), posypeme zmesou kakaa a cukru. Ovál preložíme po dĺžke, prejdeme valčekom po preloženom ovále, v strede po dĺžke spravíme 3 zárezy -použijeme ostrý nôž, alebo koliesko na pizzu. Skrútime ako keby sme žmýkali prádlo a stočíme do turbana, venčeka. Foto postupu uvádzam.
Cesto v podstate nie je potreba podsypávať, alebo naozaj mierne. Krok 5: Ukladáme na pečiaci papier, necháme zas stáť pod utierkou cca 15 min. Krok 6: Potrieme žĺtkom, ktoré sme prešľahali s mliekom. Môžeme posypať drvenými orieškami, arašidmi. Krok 7: Pečieme asi 20-25 min pri 180 °C. Krok 8: Môžeme pocukrovať pred podávaním. Sú mäkké a chutné aj na druhý deň.
Zveřejněno 24. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kakaové turbánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ek2l
Moje poznámka
Kakaové turbánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ek2l
Nejnovější recepty
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 1 hodinou
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 2 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 3 hodinami
Kari korma
Přidáno před 11 hodinami
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 16 hodinami
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čokoládovo-banánové muffiny
Andyzvesnice před 58 minutami
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Pep.e před 3 hodinami
Szegedinský guláš
MonkaF před 11 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 11 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 11 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 13 hodinami
Oříšková bábovka od Marty
4Kala před 15 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem
Petik05 před 15 hodinami
Dušená mrkev
Tajemnost před 16 hodinami
Tématické fráze:
co jsou turbánky s máslem,
turbanky na jídlo
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr,
sůl,
jogurt bílý,
mléko,
olej,
droždí čerstvé,
bílek,
máslo,
cukr,
kakao,
žloutek,
mléko,
Komentáře (20)