Bramborová polévka s hrachem podle Marie Janků-Sandtnerové
Suroviny pro 5
5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 423 kJ / 1 774 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 75,68 g |
| Tuky | 50,47 g |
| Vláknina | 48,11 g |
| Cholesterol | 140 mg |
| Sodík | 151 mg |
| Sůl | 0,16 g |
| Sacharidy | 230,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: V osolené vodě uvaříme do měkka oloupané a nakrájené brambory. Přebraný vypraný hrách vložíme do hrnce, zalijeme jej studenou vodou, aby byl potopen, přidáme na špičku nože jedlé sody (bikarbonát). Na hrách položíme pokličku, hrnek též přiklopíme, načež jej dáme do velkého hrnce se studenou vodou, který rovněž přiklopíme a hrách bez míchání uvaříme v páře úplně doměkka.
Krok 2: Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku s cibulkou a prolisujeme do ní uvařené brambory i hrách. Poté ji zředíme vodou z brambor a zeleninovou polévkou, dáme ji zpět do ostatní zeleninové polévky, okořeníme majoránkou, podle chuti přisolíme, přidáme čerstvé houby, nakrájené a udušené na másle nebo suché houby uvařené v mléce.
Krok 3: Do polévky dáme též na másle udušené, vodou zalité kroupy (perličky) a polévku ještě důkladně povaříme. Před podáváním jí okořeníme tlučeným pepřem a utřeným česnekem. Místo krup můžeme povařit v polévce na kolečka nakrájenou moravskou klobásu.
Zveřejněno 20. 6. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborová polévka s hrachem podle Marie Janků-Sandtnerové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Z4V
Moje poznámka
Bramborová polévka s hrachem podle Marie Janků-Sandtnerové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Z4V
Nejnovější recepty
Steaky z hovězí svíčkové podle Mirka Kaliny
Přidáno před 26 minutami
Kuře s divokým kořením
Přidáno před 9 hodinami
Bábovka z pomazánkového másla s ořechy
Přidáno před 16 hodinami
Hrachová kaše bez mouky
Přidáno před 18 hodinami
Čočka se zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Cibulačka s červeným vínem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová bratislavská plec
[email protected] před 27 minutami
Tři druhy knedlíků podle Honzy Punčocháře
arabam před 1 hodinou
Hrníčková bábovka
NikoSarah7 před 8 hodinami
Zapečená polévka z červené řepy
Kajkajak před 8 hodinami
Rošťáci z vepřového masa
NikoSarah7 před 9 hodinami
Měkké medové perníčky
Taraa121 před 10 hodinami
Meruňkový páj
Xsaxana před 10 hodinami
Hrnkové palačinky
milanow před 11 hodinami
Kuřecí nudličky na kari se zeleninou, pečené v HF
Alena Cermakova před 11 hodinami
Tématické fráze:
sandtnerová houbová polévka
Suroviny:
brambory,
sůl,
hrách,
soda jedlá,
máslo,
mouka,
cibule,
zelenina,
majoránka,
voda,
houba hřib,
máslo,
kroupy,
máslo,
pepř,
česnek,
klobása moravská
Komentáře (8)
Vyjma poznámky je to slovo od slova opsané z kuchařky M. J. S., tedy už je to OK, že
***
" dobrý recept na spotřebování zbytku hrachové kaše"
No, někteří ještě pamatujeme jídla v závodkách či RaJ, kdy jeden den byla hrachová kaše a následujícího dne se podávala hrachovka...
Já si to asi ještě tak 5x přečtu, zkusím pohledat ve své Sandtnerce a uvidím - ta její verze by totiž mohla být moc dobrá.