Ježky z masa a rýže podle Marie Janků Sandtnerové

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Mleté maso 12 názorů

Suroviny

500 g vepřového plecka nebo ramínka
500 g hovězího květového masa
100 g slaniny
120 g dlouhozrnné rýže
na špičku nože citronové kůry, pepře a tlučeného hřebíčku
1 lžíce soli
30 g cibule
50 g sádla nebo másla
1/8 l polévky z kostí (vývar)
1/8 l vína
¼ l kyselé smetany
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové a hovězí maso lehce opereme, nakrájíme na větší kousky, na masovém strojku umeleme a dáme do mísy. K masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu (nakrájejte na hodně drobno), skelnou rýži (přebranou, nepranou, jen utěrkou otřenou), strouhanou citronovou kůru, sůl, tlučený pepř, tlučený hřebíček, jemně usekanou cibuli (nakrájejte na hodně drobno) a vše dobře zpracujeme dohromady.

  2. Poté uděláme malé bochníčky, složíme je do kastrolu na rozehřáté sádlo nebo máslo a dusíme. Bochníčky masa neopékáme, ale rovnou dusíme (pod pokličkou). Velikost bochníčků jako na větší karbanátky a ne moc tenké! Bochníčky – karbanátky – po celou dobu přípravy neotáčíme!!! Během dušení rýže nabude a trochu vyleze ven z bochníčků – to jsou „bodliny“ ježka, proto se pokrm takto jmenuje. Mezi dušením podlijeme ježky polévkou z kostí (vývarem), bílým vínem a kyselou smetanou. Celkem je dusíme ¾ hodiny. Hotové ježky složíme do mísy, polijeme šťávou a podáváme.

  3. Pokrm je to moc dobrý, jako příloha se nejlépe hodí tmavý chléb, takže doporučuji podávat třeba jako slavnostnější večeři nebo pohoštění pro návštěvu (dá se připravit předem).

Poznámka

Špek - použijte dobře vyuzený, voňavý.

Já dělám z poloviční dávky a do té masové směsi většinou přidávám i 1 bílek, aby se mi maso nerozpadlo. Ale být to asi nemusí.

Solte podle svojí chuti, aby jste nepřesolili.

Duste při nižší teplotě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ježky z masa a rýže podle Marie Janků Sandtnerové

  • tejaja tejaja(moderátorka)

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    tejaja (moderátorka): Terezko, tak to máš dobré, :yes::-D ale stejně to byla jen legrace pro pobavení :-D:-D:-D, vždyť víš. Posílám velký usměvavý pozdrav!:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: :-D:-D Ja nepijem nijaký alkohol, takže ja keď potrebujem víno na varenie, zbehnem s pohárom dolu výťahom a kúpim si príslušné množstvo (väčšinou ho dostanem zadarmo) v predajni vína, ktorú má naša susedka v bloku. ;-) Preto zvyšné víno u mňa nie je. :-D:-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Tejaja: Terezko, máš to moc pěkně uvařené, parádní bodlinky:yes::-D:-K Moc děkuji za fotografie a hlavně za to, že jsi to vyzkoušela! A jsem ráda, že chutnalo!:-8 Ještě jednou moc dík za vyzkoušení i za ty krásně vyvadené fotky! :yes::-D:-K:-K:-K No v receptu asi chybí, že zbylé víno k jídlu vypijeme!?:-D:-D:-D Ještě jednou dík a moc zdravím!:yes::-D:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eja57: Určite, slaninka sa trocha vytopila a so smotanou je to super, nedávala som smotany veľa, len trocha, ale je to dobrá kombinácia s tou troškou vína.;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    tejaja: :yes: s tou smetanovou - vinnou omáčkou by mi to taky určitě chutnalo...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veľmi dobré. :yes: Podlievala som priebežne, nie veľa, ako pri dusení. Možno niekomu bude vadiť farba, že to nie je opečené, ale mne nie. Dávam prednosť chuti. A rá je dobrá. ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    magdalenka: yanull: já to nikdy nedusila potopené, ten vršek bochánků se udělá dobře párou při dušení. Sandtnerová píše, že se to má dusit a jídlo se dusí v menším množství tekutiny. Kdyby to bylo potopené, to by ale bylo vaření, že? Já to děvčata nejdřív podleju vodou nebo vývarem (pokud ho mám), asi tak do poloviny (nebo malinko nad polovinu) těch "karbošů", sem tam ještě teplou vodu přilívám, když je potřeba a tak po 20-25 minutách, když je to právě už zase dost vydušené, tak teprve přidávám víno a ke konci teprve smetanu - zakysanou, úplně rozšlehanou, ona sice udělá takové ty malé drobné "sraženinky", ale na chuti to nic nemění. Jo a pokličku po celou dobu dušení mám malinko po straně zvednutou, nechávám tam malou, ale opravdu malou škvírku. ;-) Ale každý po přečtení tohoto starého receptu má jiné představy a udělá si recept podle svého. :-D Ta rýže vyleze jen trochu, to ale nic nemění na tom, že je to moc dobré:-D;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    yanull: Dnes už to také vím, že stačí lžičinka škrobu, ale já tenhle recept občas vařím už skoro padesát let ;-) a tenkrát - za mlada - jsem to dělala takto, spoustu fint jsem neznala, víš to asi sama, že člověk se učí celý život. ;-):-8 S tím škrobem to ale někdo třeba rád vyzkouší. Díky za komentář:-).

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    magdalenka: Magdi, také mě to napadlo, zde zřejmě ano, aby se rovnoměrně uvařila rýže, když se maso nemá otáčet. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Zdravím, ježkovia počas dusenia sú celé ponorené v tekutine (víno, vývar)?

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Aby mleté maso drželo pěkně pohromadě, stačí do něj přidat lžičku bramborového nebo kukuřičného škrobu :-K

    Odpovědět

Tématické fráze: jaké maso je pro ježka