Postup přípravy
Krok 1: Očištěné kloboučky václavek obalíme v hladké mouce, pak je oklepeme od přebytečné mouky a vložíme do rozšlehaných vajec se solí nejprve lupeny dolů, poté svižně otočíme, okořeníme dle chuti a obalíme v čerstvě mleté strouhance z ne zcela tvrdých rohlíků.
Krok 2: Po oklepání od přebytečné strouhanky smažíme v pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší, bramborami a tatarkou či česnekovým dipem...
Zveřejněno 21. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řízky z václavek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Dgzq
Moje poznámka
Řízky z václavek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Dgzq
Nejnovější recepty
Nejlepší povidla
Přidáno před 30 minutami
Tagliatelle s cuketou a rajčaty
Přidáno před 13 hodinami
Cizrnové kari s kokosovým mlékem
Přidáno před 13 hodinami
Čínské nudle s mletým masem
Přidáno před 14 hodinami
Barevná směs s těstovinami
Přidáno před 14 hodinami
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Buchta z cukety
Martina101 před 23 minutami
Vepřové na houbách
radbastim před 28 minutami
Pražský koláč podle ČSN
pavlina.simr před 29 minutami
Těstovinový salát
Elen0766 před 45 minutami
Nejlepší špenát
mafinka888 před 1 hodinou
Citrónová Babeta z DP
Myskamk před 1 hodinou
Nivová omáčka
PetrM před 2 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
MartinaDolakova před 2 hodinami
Dobrá frankfurtská polévka
Eva z HK před 2 hodinami
Krkovice na houbách s rýží
IvetaFrancova před 2 hodinami
Tématické fráze:
dají se václavky smažit
Suroviny:
houby václavky,
mouka hladká,
vejce,
strouhanka,
olej,
sůl,
česnek sušený
Komentáře (18)
Inak nožičky z podpňoviek, ak sú už nožičky staršie, suším a zmixujem na hubový prášok, ktorý mám celý rok do varenia ako korenie. Mladé jem rovnako ako klobúčiky.
https://plzen.rozhlas.cz/houby-vaclavky-dele-varte...
Václavky jsou jedlé za podmínky, že je dostatečně tepelně zpracujeme, v opačném případě mohou způsobit nevolnost. Vařit by se měly nejméně 20-25 min. I tak jsou tužší a tedy těžší na strávení, proto je raději nepodáváme malým dětem ani starým lidem, které zlobí zažívání. Z václavek sbíráme jen kloboučky.
https://dvojka.rozhlas.cz/sbiram-hlavne-jedovate-h...
tady upozornuje: „U těch vícenásobně přemrzlých může dojít i k menší otravě.“ Tepelná úprava zvyšuje jejich stravitelnost a může odbourat i nebezpečné látky.
https://www.houby-rostou.cz/vaclavka-houba-wiki-at...
Syrové nebo nedostatečně povařené, smažené či grilované způsobují zažívací potíže, jako je například zvracení nebo průjem. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se tedy, že zde hraje roli i alergie.
P.S. to na talíři je JEDNA porce