Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kupte si obě naše kuchařky za 449 Kč (ušetříte 129 Kč)!

Do obchodu

Řízky z václavek

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

21. 10. 2019 16:57

Suroviny

Porce: podle počtu strávníků

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

zizala

22. 10. 2019 18:39

recepty73: Aha, no já jsem dala odkaz kvůli té možnosti alergie, proto někomu být nic nemusí a někomu ano. Měla jsem to k odkazu napsat, mea culpa.

1974andrea

22. 10. 2019 12:01

Frantiska: Já netvrdím, že václavky nejsou jedlé, jen, jak tu bylo uvedeno v některých odkazech, doporučují delší tepelnou úpravu. Pokud někdo usmaží václavky a bude mu zle a pak si někde přečte, že se mají déle upravovat, řekne si, že ale v receptu to nebylo a jen proto, že autorovi receptu a některým dalším jedincům po tom nic nebylo. Prostě někomu může a někomu ne.

Frantiska

22. 10. 2019 11:56

1974andrea: no i soucasni mykologove rikaji, ze vaclavky jsou jedle :)

1974andrea

22. 10. 2019 11:13

tejaja: Terezko, a z jakého roku ten atlas je? Ono se totiž dost u některých druhů hub změnilo a mění neustále. Třeba bedly se taky nemají sbírat všechny, dřív mě ani nenapadlo zkoumat, jaký druh to je.

tejaja

22. 10. 2019 05:31

Pravdou je, že niektorí ľudia majú citlivejší žalúdok, problém s enzýmami a majú problém pri zjedení podpňoviek. Ale to neznamená, že sú jedovaté. Rovnakú citlivosť a problémy po požití má mnoho ľudí na uhorky, papriky...mlieko a mnoho iných potravín a nevyhlasujeme ich za jedovaté. ;-) A rovnako reagujú aj na iné druhy húb.
Inak nožičky z podpňoviek, ak sú už nožičky staršie, suším a zmixujem na hubový prášok, ktorý mám celý rok do varenia ako korenie. Mladé jem rovnako ako klobúčiky. ;-)

Frantiska

21. 10. 2019 21:45

Určitě nejsou jedovate :) jen je riziko u citlivejsich jedincu, ze jim bude spatně. Naše rodina je ma taky moc rada, ale 20 minut dodrzujeme a nožičky jíme taky.

https://plzen.rozhlas.cz/houby-vaclavky-dele-varte...

Václavky jsou jedlé za podmínky, že je dostatečně tepelně zpracujeme, v opačném případě mohou způsobit nevolnost. Vařit by se měly nejméně 20-25 min. I tak jsou tužší a tedy těžší na strávení, proto je raději nepodáváme malým dětem ani starým lidem, které zlobí zažívání. Z václavek sbíráme jen kloboučky.

https://dvojka.rozhlas.cz/sbiram-hlavne-jedovate-h...

tady upozornuje: „U těch vícenásobně přemrzlých může dojít i k menší otravě.“ Tepelná úprava zvyšuje jejich stravitelnost a může odbourat i nebezpečné látky.

https://www.houby-rostou.cz/vaclavka-houba-wiki-at...
Syrové nebo nedostatečně povařené, smažené či grilované způsobují zažívací potíže, jako je například zvracení nebo průjem. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se tedy, že zde hraje roli i alergie.

recepty73

21. 10. 2019 19:00

Eja57: ...neeee;-):-D:-K

recepty73

21. 10. 2019 18:57

zizala: ...nejen tento článek jsme s Terezkou určitě četli a přesto nám i všem kolem je fajn;-) ...už jsem psal, že jsem o tom xkrát četl i slyšel...

tejaja

21. 10. 2019 18:54

Nie všetko, čo je na nete, je pravda. Nedalo mi to, a zoskenovala som stránku z Atlasu húb. Podpňovky (václavky) nie sú jedovaté huby. Jirka mi prepáči (dúfam ;-) ) a pridám tú stránku k obrázkom. ;-)

Eja57

21. 10. 2019 18:31

recepty73: noooo:-K

tejaja

21. 10. 2019 18:29

Ani ja nepripravujem vždy viac ako 20 min, aj ja som sa za tým pozerala a nikto na to logicky neodpovedá. A ešte nikdy nám nič nebolo, napriek tomu, že podpňovka je v našej rodine jedna z najobľúbenejších húb. ;-)

recepty73

21. 10. 2019 18:29

Eja57: ...jako že hodně:-?;-):-D

Eja57

21. 10. 2019 18:25

recepty73: já bych asi těch 20 minut dodržela u nakládaných houbiček...ještě před vložením do nálevu a sterilizací....
P.S. to na talíři je JEDNA porce:-O:-?

recepty73

21. 10. 2019 17:26

1974andrea: ...o tom jsem četl i slyšel xkrát, také jsem se na to xkrát ptal kde jsem mohl, ale nikdo mi nutnost tohoto kroku nepotvrdil, jako vyloženě nezbytnou;-) , ...takto se u nás (nejen u nás) připravují léta a nikdo si na střevní potíže nikdy neztěžoval;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: dají se václavky smažit

Suroviny: houby václavky, mouka hladká, vejce, strouhanka, olej, sůl, česnek sušený

TopRecepty.cz

Řízky z václavek

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Dgzq