Řízky z václavek

recepty73 Kuchař: recepty73

podle počtu strávníků Houby 16 názorů

Suroviny

Množství dle počtu strávníků:
václavky - očištěné ploché kloboučky
hladká mouka
rozšlehané vejce
strouhanka čerstvě nastrouhaná
olej nebo sádlo na smažení
sůl
koření dle chuti: mletý kmín, sušený česnek nebo zázvor, mletá paprika (sladká, uzená...), pepř...
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné kloboučky václavek obalíme v hladké mouce, pak je oklepeme od přebytečné mouky a vložíme do rozšlehaných vajec se solí nejprve lupeny dolů, poté svižně otočíme, okořeníme dle chuti a obalíme v čerstvě mleté strouhance z ne zcela tvrdých rohlíků.

  2. Po oklepání od přebytečné strouhanky smažíme v pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší, bramborami a tatarkou či česnekovým dipem...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řízky z václavek

  • zizala zizala

    recepty73: Aha, no já jsem dala odkaz kvůli té možnosti alergie, proto někomu být nic nemusí a někomu ano. Měla jsem to k odkazu napsat, mea culpa.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Frantiska: Já netvrdím, že václavky nejsou jedlé, jen, jak tu bylo uvedeno v některých odkazech, doporučují delší tepelnou úpravu. Pokud někdo usmaží václavky a bude mu zle a pak si někde přečte, že se mají déle upravovat, řekne si, že ale v receptu to nebylo a jen proto, že autorovi receptu a některým dalším jedincům po tom nic nebylo. Prostě někomu může a někomu ne.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    1974andrea: no i soucasni mykologove rikaji, ze vaclavky jsou jedle :)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    tejaja: Terezko, a z jakého roku ten atlas je? Ono se totiž dost u některých druhů hub změnilo a mění neustále. Třeba bedly se taky nemají sbírat všechny, dřív mě ani nenapadlo zkoumat, jaký druh to je.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Pravdou je, že niektorí ľudia majú citlivejší žalúdok, problém s enzýmami a majú problém pri zjedení podpňoviek. Ale to neznamená, že sú jedovaté. Rovnakú citlivosť a problémy po požití má mnoho ľudí na uhorky, papriky...mlieko a mnoho iných potravín a nevyhlasujeme ich za jedovaté. ;-) A rovnako reagujú aj na iné druhy húb.
    Inak nožičky z podpňoviek, ak sú už nožičky staršie, suším a zmixujem na hubový prášok, ktorý mám celý rok do varenia ako korenie. Mladé jem rovnako ako klobúčiky. ;-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Určitě nejsou jedovate :) jen je riziko u citlivejsich jedincu, ze jim bude spatně. Naše rodina je ma taky moc rada, ale 20 minut dodrzujeme a nožičky jíme taky.

    https://plzen.rozhlas.cz/houby-vaclavky-dele-varte...

    Václavky jsou jedlé za podmínky, že je dostatečně tepelně zpracujeme, v opačném případě mohou způsobit nevolnost. Vařit by se měly nejméně 20-25 min. I tak jsou tužší a tedy těžší na strávení, proto je raději nepodáváme malým dětem ani starým lidem, které zlobí zažívání. Z václavek sbíráme jen kloboučky.

    https://dvojka.rozhlas.cz/sbiram-hlavne-jedovate-h...

    tady upozornuje: „U těch vícenásobně přemrzlých může dojít i k menší otravě.“ Tepelná úprava zvyšuje jejich stravitelnost a může odbourat i nebezpečné látky.

    https://www.houby-rostou.cz/vaclavka-houba-wiki-at...
    Syrové nebo nedostatečně povařené, smažené či grilované způsobují zažívací potíže, jako je například zvracení nebo průjem. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se tedy, že zde hraje roli i alergie.

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Eja57: ...neeee;-):-D:-K

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    zizala: ...nejen tento článek jsme s Terezkou určitě četli a přesto nám i všem kolem je fajn;-) ...už jsem psal, že jsem o tom xkrát četl i slyšel...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Nie všetko, čo je na nete, je pravda. Nedalo mi to, a zoskenovala som stránku z Atlasu húb. Podpňovky (václavky) nie sú jedovaté huby. Jirka mi prepáči (dúfam ;-) ) a pridám tú stránku k obrázkom. ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    recepty73: noooo:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ani ja nepripravujem vždy viac ako 20 min, aj ja som sa za tým pozerala a nikto na to logicky neodpovedá. A ešte nikdy nám nič nebolo, napriek tomu, že podpňovka je v našej rodine jedna z najobľúbenejších húb. ;-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Eja57: ...jako že hodně:-?;-):-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    recepty73: já bych asi těch 20 minut dodržela u nakládaných houbiček...ještě před vložením do nálevu a sterilizací....
    P.S. to na talíři je JEDNA porce:-O:-?

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    1974andrea: ...o tom jsem četl i slyšel xkrát, také jsem se na to xkrát ptal kde jsem mohl, ale nikdo mi nutnost tohoto kroku nepotvrdil, jako vyloženě nezbytnou;-) , ...takto se u nás (nejen u nás) připravují léta a nikdo si na střevní potíže nikdy neztěžoval;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: dají se václavky smažit