Řízky z václavek
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 10. 2019 19:39
recepty73: Aha, no já jsem dala odkaz kvůli té možnosti alergie, proto někomu být nic nemusí a někomu ano. Měla jsem to k odkazu napsat, mea culpa.
22. 10. 2019 13:01
Frantiska: Já netvrdím, že václavky nejsou jedlé, jen, jak tu bylo uvedeno v některých odkazech, doporučují delší tepelnou úpravu. Pokud někdo usmaží václavky a bude mu zle a pak si někde přečte, že se mají déle upravovat, řekne si, že ale v receptu to nebylo a jen proto, že autorovi receptu a některým dalším jedincům po tom nic nebylo. Prostě někomu může a někomu ne.
22. 10. 2019 12:56
1974andrea: no i soucasni mykologove rikaji, ze vaclavky jsou jedle :)
22. 10. 2019 12:13
tejaja: Terezko, a z jakého roku ten atlas je? Ono se totiž dost u některých druhů hub změnilo a mění neustále. Třeba bedly se taky nemají sbírat všechny, dřív mě ani nenapadlo zkoumat, jaký druh to je.
22. 10. 2019 06:31
Pravdou je, že niektorí ľudia majú citlivejší žalúdok, problém s enzýmami a majú problém pri zjedení podpňoviek. Ale to neznamená, že sú jedovaté. Rovnakú citlivosť a problémy po požití má mnoho ľudí na uhorky, papriky...mlieko a mnoho iných potravín a nevyhlasujeme ich za jedovaté. A rovnako reagujú aj na iné druhy húb.
Inak nožičky z podpňoviek, ak sú už nožičky staršie, suším a zmixujem na hubový prášok, ktorý mám celý rok do varenia ako korenie. Mladé jem rovnako ako klobúčiky.
Inak nožičky z podpňoviek, ak sú už nožičky staršie, suším a zmixujem na hubový prášok, ktorý mám celý rok do varenia ako korenie. Mladé jem rovnako ako klobúčiky.
21. 10. 2019 22:45
Určitě nejsou jedovate :) jen je riziko u citlivejsich jedincu, ze jim bude spatně. Naše rodina je ma taky moc rada, ale 20 minut dodrzujeme a nožičky jíme taky.
https://plzen.rozhlas.cz/houby-vaclavky-dele-varte...
Václavky jsou jedlé za podmínky, že je dostatečně tepelně zpracujeme, v opačném případě mohou způsobit nevolnost. Vařit by se měly nejméně 20-25 min. I tak jsou tužší a tedy těžší na strávení, proto je raději nepodáváme malým dětem ani starým lidem, které zlobí zažívání. Z václavek sbíráme jen kloboučky.
https://dvojka.rozhlas.cz/sbiram-hlavne-jedovate-h...
tady upozornuje: „U těch vícenásobně přemrzlých může dojít i k menší otravě.“ Tepelná úprava zvyšuje jejich stravitelnost a může odbourat i nebezpečné látky.
https://www.houby-rostou.cz/vaclavka-houba-wiki-at...
Syrové nebo nedostatečně povařené, smažené či grilované způsobují zažívací potíže, jako je například zvracení nebo průjem. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se tedy, že zde hraje roli i alergie.
https://plzen.rozhlas.cz/houby-vaclavky-dele-varte...
Václavky jsou jedlé za podmínky, že je dostatečně tepelně zpracujeme, v opačném případě mohou způsobit nevolnost. Vařit by se měly nejméně 20-25 min. I tak jsou tužší a tedy těžší na strávení, proto je raději nepodáváme malým dětem ani starým lidem, které zlobí zažívání. Z václavek sbíráme jen kloboučky.
https://dvojka.rozhlas.cz/sbiram-hlavne-jedovate-h...
tady upozornuje: „U těch vícenásobně přemrzlých může dojít i k menší otravě.“ Tepelná úprava zvyšuje jejich stravitelnost a může odbourat i nebezpečné látky.
https://www.houby-rostou.cz/vaclavka-houba-wiki-at...
Syrové nebo nedostatečně povařené, smažené či grilované způsobují zažívací potíže, jako je například zvracení nebo průjem. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se tedy, že zde hraje roli i alergie.
21. 10. 2019 20:00
Eja57: ...neeee
21. 10. 2019 19:57
zizala: ...nejen tento článek jsme s Terezkou určitě četli a přesto nám i všem kolem je fajn ...už jsem psal, že jsem o tom xkrát četl i slyšel...
21. 10. 2019 19:54
Nie všetko, čo je na nete, je pravda. Nedalo mi to, a zoskenovala som stránku z Atlasu húb. Podpňovky (václavky) nie sú jedovaté huby. Jirka mi prepáči (dúfam ) a pridám tú stránku k obrázkom.
21. 10. 2019 19:39
21. 10. 2019 19:31
recepty73: noooo
21. 10. 2019 19:29
Ani ja nepripravujem vždy viac ako 20 min, aj ja som sa za tým pozerala a nikto na to logicky neodpovedá. A ešte nikdy nám nič nebolo, napriek tomu, že podpňovka je v našej rodine jedna z najobľúbenejších húb.
21. 10. 2019 19:29
Eja57: ...jako že hodně
21. 10. 2019 19:25
recepty73: já bych asi těch 20 minut dodržela u nakládaných houbiček...ještě před vložením do nálevu a sterilizací....
P.S. to na talíři je JEDNA porce
P.S. to na talíři je JEDNA porce
21. 10. 2019 18:26
1974andrea: ...o tom jsem četl i slyšel xkrát, také jsem se na to xkrát ptal kde jsem mohl, ale nikdo mi nutnost tohoto kroku nepotvrdil, jako vyloženě nezbytnou , ...takto se u nás (nejen u nás) připravují léta a nikdo si na střevní potíže nikdy neztěžoval
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 16 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Kikaa uvařila před 2 hodinami
Hrníčková bábovka
Ester71 uvařil před 3 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 7 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 7 hodinami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 7 hodinami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 7 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 8 hodinami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 8 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý václavkový guláš bez mouky: Mykolog Petr Souček radí, kde a kdy hledat hlavní ingredienci
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
S čím rychle připravit špenát? Obvykle ho podáváme s bramborami, knedlíkem nebo těstovinami. Jsou ale i jiné možnosti
Další recepty
Tématické fráze: dají se václavky smažit
Suroviny: houby václavky, mouka hladká, vejce, strouhanka, olej, sůl, česnek sušený
Řízky z václavek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Dgzq
16 názorů