Nadýchané škvarkové placky
Škvarkové placky výborně chutnají jako drobné slané mlsání k pivu či vínu. Na povrchu jsou křupavé se zlatavou kůrčičkou a uvnitř se skrývá nadýchaná střídka s kousky škvarků. Před pečením je nezapomeňte potřít bílkem a posypat kmínem a solí.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 708 kJ / 3 037 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,51 g |
Tuky | 194,24 g |
Vláknina | 13,18 g |
Cholesterol | 585 mg |
Sodík | 840 mg |
Sůl | 1,90 g |
Sacharidy | 239,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Polovinu škvarků lehce pokrájíme a druhou polovinu posekáme na hodně jemno nebo umleme.
Krok 2: Do vyšší skleničky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a dolijeme 30 ml vody. Pořádně rozmícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
Krok 3: Vzešlý kvásek nalijeme společně s mlékem do nádoby pekárny (nebo robota), přidáme žloutky, roztopené sádlo, posekané i pokrájené škvarky, mouku, sůl a koření a pustíme na pekárně program těsto na těstoviny.
Krok 4: Program se může lišit podle druhu pekárny, vybereme vždy program na míchání těsta bez zahřívání. V robotu jednoduše necháme vypracovat těsto na nižší stupeň. Těsto můžeme také vypracovat ručně.
Krok 5: Vypracované těsto vyjmeme a vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla nejméně na hodinu vykynout.
Krok 6: Po vykynutí vyklopíme na vál, rozválíme na výšku 1-1,5 cm.
Krok 7: Pomocí skleničky vykrájíme kolečka, která přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Kolečka necháme znovu vykynout alespoň 30 minut.
Krok 8: Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Vykynutá kolečka potřeme rozmíchaným bílkem a posypeme hrubou solí a celým kmínem.
Krok 9: Dáme péct do vyhřáté trouby na zhruba 20 minut, do pěkné zlatavé barvy.
Zveřejněno 1. 9. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nadýchané škvarkové placky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJYGl
Moje poznámka
Nadýchané škvarkové placky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJYGl
Nejnovější recepty
Koláč s tvarohem a rybízem
Přidáno před 3 hodinami
Lečo v omeletě
Přidáno 3. 7. 2025 08:29
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
KatkaZu před 37 minutami
Kmínová polévka s cizrnou
TondaJ před 1 hodinou
Šťáva z květů černého bezu 2
Jindriskas před 2 hodinami
Bezé ořechová roláda se šlehačkou
Jandulka13 před 2 hodinami
Gnocchi s cuketou
veronika_straka před 2 hodinami
Květákové karbanátky
Valis před 2 hodinami
Domácí papardelle (nebo tagliatelle)
janatka před 3 hodinami
Rybízový koláč s drobenkou
kunananuk před 3 hodinami
Květáková kari rýže s kokosovým mlékem
janatka před 3 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
škvarky,
mléko,
voda,
žloutek,
sádlo,
droždí čerstvé,
cukr moučkový,
sůl,
kmín drcený,
bílek,
kmín celý,
sůl hrubá
Komentáře (3)