Nadýchané škvarkové placky
Škvarkové placky výborně chutnají jako drobné slané mlsání k pivu či vínu. Na povrchu jsou křupavé se zlatavou kůrčičkou a uvnitř se skrývá nadýchaná střídka s kousky škvarků. Před pečením je nezapomeňte potřít bílkem a posypat kmínem a solí.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 708 kJ / 3 037 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 76,51 g |
| Tuky | 194,24 g |
| Vláknina | 13,18 g |
| Cholesterol | 585 mg |
| Sodík | 840 mg |
| Sůl | 1,90 g |
| Sacharidy | 239,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Polovinu škvarků lehce pokrájíme a druhou polovinu posekáme na hodně jemno nebo umleme.
Krok 2: Do vyšší skleničky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a dolijeme 30 ml vody. Pořádně rozmícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
Krok 3: Vzešlý kvásek nalijeme společně s mlékem do nádoby pekárny (nebo robota), přidáme žloutky, roztopené sádlo, posekané i pokrájené škvarky, mouku, sůl a koření a pustíme na pekárně program těsto na těstoviny.
Krok 4: Program se může lišit podle druhu pekárny, vybereme vždy program na míchání těsta bez zahřívání. V robotu jednoduše necháme vypracovat těsto na nižší stupeň. Těsto můžeme také vypracovat ručně.
Krok 5: Vypracované těsto vyjmeme a vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla nejméně na hodinu vykynout.
Krok 6: Po vykynutí vyklopíme na vál, rozválíme na výšku 1-1,5 cm.
Krok 7: Pomocí skleničky vykrájíme kolečka, která přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Kolečka necháme znovu vykynout alespoň 30 minut.
Krok 8: Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Vykynutá kolečka potřeme rozmíchaným bílkem a posypeme hrubou solí a celým kmínem.
Krok 9: Dáme péct do vyhřáté trouby na zhruba 20 minut, do pěkné zlatavé barvy.
Zveřejněno 1. 9. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nadýchané škvarkové placky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJYGl
Moje poznámka
Nadýchané škvarkové placky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJYGl
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 14 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 14 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 14 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 14 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 15 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 16 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 16 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 17 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 18 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
škvarky,
mléko,
voda,
žloutek,
sádlo,
droždí čerstvé,
cukr moučkový,
sůl,
kmín drcený,
bílek,
kmín celý,
sůl hrubá
Komentáře (3)