Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve uděláme pyré.
Zahřejeme troubu na 200 °C.
Rozpůlíme dýni na dvě půlky, vydlabeme semínka a většinu vláknitých kousků. Dýni položíme na plech řezem dolů. Dýni můžeme na několika místech propíchnout nožem.
Pečeme 45 až 60 minut. Krok 2: Po upečení necháme dýni vychladnout a rozmixujeme do hladka. Potom doděláme náplň.
Vymícháme dohromady vajíčka s oběma cukry, přidáme pyré, smetanu, vanilku, skořici, zázvor, hřebíček a sůl. Vše dobře zamícháme. Krok 3: Připravíme těsto.
Dáme mouku do mísy, přidáme cukr a sůl a promícháme. Přidáme nakrájené studené máslo a zpracujeme, až se těsto začíná spojovat - asi 20 minut. Začneme přidávat studenou vodu, nejdříve 2 lžíce a postupně přidáváme zbytek vody (může se přidat i více když je potřeba) a vypracujeme těsto do hladka. Těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky alespoň na hodinu odležet. Krok 4: Po jedné hodině vyjmeme těsto z chladničky, necháme stát asi 5 minut a potom těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na průměr asi 30 cm. Natočíme těsto na váleček a přeneseme do koláčové formy tak, aby těsto pokrylo dno a hrany formy. Nožem odřízneme těsto 1 cm přes okraj formy. Položíme ten 1 cm na okraj formy a prstem nebo nožem uděláme na okraji vlnky. Dáme znovu takto připravený koláč na asi 20 minut do chladničky. Krok 5: Zahřejeme troubu na 220 °C. Po 20 minutách vyjmeme koláč z chladničky, dáme celou formu na plech a nalejeme náplň do připravené formy. Pečeme při této teplotě 15 minut, potom snížíme teplotu na 190 °C a pečeme dalšich 35 až 45 minut. Koláč asi 1 nebo 2x během pečení otočíme. Zkusíme špejlí asi 4 cm od okraje jestli je čistá. Jestliže kraje koláče začínají být moc hnědé, zakryjeme je proužkem alobalu. Krok 6: Před podáváním necháme vychladnout.
Zahřejeme troubu na 200 °C.
Rozpůlíme dýni na dvě půlky, vydlabeme semínka a většinu vláknitých kousků. Dýni položíme na plech řezem dolů. Dýni můžeme na několika místech propíchnout nožem.
Pečeme 45 až 60 minut. Krok 2: Po upečení necháme dýni vychladnout a rozmixujeme do hladka. Potom doděláme náplň.
Vymícháme dohromady vajíčka s oběma cukry, přidáme pyré, smetanu, vanilku, skořici, zázvor, hřebíček a sůl. Vše dobře zamícháme. Krok 3: Připravíme těsto.
Dáme mouku do mísy, přidáme cukr a sůl a promícháme. Přidáme nakrájené studené máslo a zpracujeme, až se těsto začíná spojovat - asi 20 minut. Začneme přidávat studenou vodu, nejdříve 2 lžíce a postupně přidáváme zbytek vody (může se přidat i více když je potřeba) a vypracujeme těsto do hladka. Těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky alespoň na hodinu odležet. Krok 4: Po jedné hodině vyjmeme těsto z chladničky, necháme stát asi 5 minut a potom těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na průměr asi 30 cm. Natočíme těsto na váleček a přeneseme do koláčové formy tak, aby těsto pokrylo dno a hrany formy. Nožem odřízneme těsto 1 cm přes okraj formy. Položíme ten 1 cm na okraj formy a prstem nebo nožem uděláme na okraji vlnky. Dáme znovu takto připravený koláč na asi 20 minut do chladničky. Krok 5: Zahřejeme troubu na 220 °C. Po 20 minutách vyjmeme koláč z chladničky, dáme celou formu na plech a nalejeme náplň do připravené formy. Pečeme při této teplotě 15 minut, potom snížíme teplotu na 190 °C a pečeme dalšich 35 až 45 minut. Koláč asi 1 nebo 2x během pečení otočíme. Zkusíme špejlí asi 4 cm od okraje jestli je čistá. Jestliže kraje koláče začínají být moc hnědé, zakryjeme je proužkem alobalu. Krok 6: Před podáváním necháme vychladnout.
Zveřejněno 17. 10. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koláč s náplní z dýně - Pumpkin Pie
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9r6v8
Moje poznámka
Koláč s náplní z dýně - Pumpkin Pie
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9r6v8
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 12 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 12 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 12 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 13 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 14 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 14 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 15 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 15 hodinami
Suroviny:
dýně,
pyré dýňové,
vejce,
cukr hnědý,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
vanilka,
skořice,
zázvor,
koření hřebíček,
sůl,
mouka polohrubá,
sůl,
cukr,
máslo,
voda
Komentáře (4)