Zázvorky
Receptů na zázvorky existuje mnoho. V tomto se používá kromě obvyklých surovin i rychlosůl. Můžete je zkusit třeba o letošních svátcích. Možná se stanou i vašimi nejoblíbenějšími, stačí je jen připravit, nechat odležet a ochutnat!
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 185 kJ / 4 585 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 103,93 g |
| Tuky | 66,84 g |
| Vláknina | 18,00 g |
| Cholesterol | 1,11 g |
| Sodík | 408 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 883,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cukr, vejce a máslo třeme 1/4 hodiny.
Krok 2: Pak přidáme mouku se solí a zázvorem.
Krok 3: Vykrajujeme tvary a na plechu necháme do druhého dne, pak upečeme při 170 °C dorůžova.
Zveřejněno 14. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zázvorky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PQ01
Moje poznámka
Zázvorky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PQ01
Nejnovější recepty
Pudinkové řezy se smetanovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Hrníčkový perník podle Kamily Nývltové
Přidáno před 5 hodinami
Rychlá snídaňová pohanková kašička s ovocem
Přidáno před 6 hodinami
Dýňový chlebíček
Přidáno před 7 hodinami
Polévka s kurkumou
Přidáno před 14 hodinami
Bulgur s houbami a sušenými rajčaty
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Míša řezy od maminky
Kratule před 9 minutami
Vepřové pečené na cibuli
boxerka69 před 51 minutami
Brokolicová polévka
jiri.petricek76 před 1 hodinou
Jablkové hrnkové lívanečky
Ajkalajka před 1 hodinou
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
janik62 před 1 hodinou
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Wacor před 1 hodinou
Kotlety v cidru s jablky a šalvějí
Ted před 1 hodinou
Pórková polévka
freynka před 1 hodinou
Bábovka "rychlovka & rumovka"
Mettynka před 2 hodinami
Krupicová kaše
Roobass před 2 hodinami
Tématické fráze:
zázvorky,
spěšná sůl,
vánoční cukroví recepty,
výborné zázvorky,
recept na zázvorky,
zázvorky recept,
starý recept zázvorky,
zázvorky cukroví,
vánoční cukroví,
výborné zázvorky recept,
vánoční zázvorky,
zázvorky výborné,
recept na vánoční zázvorky,
vánoční cukroví zázvorky,
cukroví recepty,
zázvorníky,
co je spěšná sůl,
recept zazvorky,
tvrdé zázvorky,
recepty na vánoční cukroví zázvorky
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
vejce,
máslo,
rychlosůl,
moučka bramborová,
zázvor mletý
Komentáře (12)
tyto zázvorky na rozdíl od jiných receptů nejsou tak tvrdé a opravdu výborné
autorce receptu
AMONIUM, KYSELÝ UHLIČITAN AMONNÝ, ČPAVÁ SŮL, SPĚŠNÁ SŮL - kypřící prostředek jinak zvaný "cukrářské droždí" nebo dříve také "sůl jeleního rohu" nebo "jelení sůl". Preparát prodávaný v obchodě je směs kyselého uhličitanu amonného NH4HCO3 a karbamidu amonného NH2.CO.NH4. Býval připravován suchou destilací zvířecích odpadků, jako jsou kůže, kopyta, rohy a odtud je i jeho starší název. Později se začal připravovat sublimací síranu amonného s uhličitanem vápenatým. Je to jemný bílý prášek, čpící silně po čpavku, poněvadž teplem dissociuje na vodní páru, plynný amoniak a kysličník uhličitý, čímž těsto kypří. Do těsta je přidáván rozmíchaný v tekutině nebo je-li třeba rozválen válečkem mezi dvěma papíry a vpraven přes jemné sítko do mouky. Hrubé amonium zanechává v pečivu nepravidelné póry a povrch pečiva není hladký. Na 1/2 kg mouky stačí 10 g. Používá do pečiva nízkých tvarů (perníčky, nízké linecké aj.), protože ve vyšších těstech zanechává nepříjemný pach po čpavku. Uchováváme ho ve sklenicích se zabroušenou zátkou, neboť působením vlhkostí a kyslíku se rozkládá. Dnes je k dostání v řadě drogerií, kam je dodáván výrobcem - pardubickou firmou Proxima. Ve výrobcích je uveden jako položka "Cukrářské droždí" - hydrogenuhličitan amonný (malobalení po 100 g).