Hvězdonické vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky jsou klasikou, které odolá málokdo, proto patří neodmyslitelně na vánoční stůl. Rodinné recepty na poměr cukru, mouky a ořechů jsou děděné z matky na dceru a každý ty své považuje za nejlepší.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 926 kJ / 5 001 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,04 g |
Tuky | 349,81 g |
Vláknina | 29,20 g |
Cholesterol | 1,40 g |
Sodík | 116 mg |
Sůl | 0,24 g |
Sacharidy | 353,66 g |
Postup přípravy
Krok 1: Prosejeme mouku a spojíme všechny ingredience, nakonec přikrájíme změklé máslo. (Doporučuji použít luskovou vanilku, rozetřenou v hmoždíři.)
Krok 2: Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout klidně 3-4 hodiny v ledničce.
Krok 3: Tvarujeme rohlíčky... to je asi věc šikovnosti a kreativy. Moje rada je vyválet si úzké válečky, tlusté asi jako běžná vařečka a následně je krájet na 4-5 cm kousky a ty ohýbat do tvaru rohlíčků. Moc tenké válečky se trhají a moc tlusté nejsou pěkné.
Krok 4: Rohlíčky ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Vkládáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů cca 25 min. Upečené rohlíčky poznáme podle barvy - měla by být dozlatova. Lze si je vypéci až do hněda, pak se víc vypraží ořechy či mandle a chuť je intenzivnější.
Mezi zlatavou barvou a hnědou je velmi krátký interval, proto je nutné troubu hlídat. Krok 5: Z trouby vytahujeme celý plech a ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.
Mezi zlatavou barvou a hnědou je velmi krátký interval, proto je nutné troubu hlídat. Krok 5: Z trouby vytahujeme celý plech a ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.
Zveřejněno 16. 12. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hvězdonické vanilkové rohlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY2E1
Moje poznámka
Hvězdonické vanilkové rohlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY2E1
Nejnovější recepty
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 9 hodinami
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno před 22 hodinami
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno před 23 hodinami
Zapečené plátky patizonu
Přidáno před 23 hodinami
Staročeské čápy s mákem, švestkami a zakysanou smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
lucie.jechova před 1 hodinou
Jablková pomazánka
Merylas před 1 hodinou
Dvacetiminutový švestkový koláč
Romana20 před 1 hodinou
Uzená žebra - prostě jen uvařená
Kajkajak před 1 hodinou
Květáková polévka II
Kajkajak před 1 hodinou
Pravý vepřový guláš
schierl před 1 hodinou
Pomazánka s restovaným pórkem, šunkou a Hermelínem
schierl před 1 hodinou
Jablkový závin z listového těsta
Iliis před 2 hodinami
Broskvový kompot
Sbotka před 3 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mandle mleté,
máslo,
vanilka,
žloutek,
bílek,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
lusk vanilkový
Komentáře (5)
Možná to někomu pomůže
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma